Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Φορολογικές ενημερώσεις και συνέλευση

To Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου, ενημερώνει τους υπόχρεους συλλόγους, για δύο εξελίξεις που αφορούν στα οικονομικά δεδομένα και συγκεκριμένα την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την έκδοση ΑΦΜ, την απαλλαγή των προστίμων, την ευκολότερη δήλωση των μεταβολών κ.λ.π., αλλά και για την πρόσφατη παράταση για τα αδήλωτα εισοδήματα, που αφορά και τους συλλόγους (έχουν προηγηθεί ενημερώσεις και τους προηγούμενους μήνες).

  Σημειώνεται ότι η εξέλιξη σημειώθηκε μετά από γόνιμο διαρκή διάλογο με την Υφ. Οικονομικών κα Κ. Παπανάτσιου από την Ένωση Γονέων, με την πολύτιμη συνδρομή του Αλέκου Κεχαγιά, υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας και του (Σ.Ο.Λ.).
Από το Δ.Σ.  της Ένωσης, συνεχίζονται ταυτόχρονα οι διεκδικήσεις και αφορούν συγκεκριμένες προτάσεις- αιτήματα, προς την πολιτική ηγεσία, όπως για απαλλαγή υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οριστική διαγραφή προστίμων που εκκρεμούν, απαλλαγή υποβολής Πόθεν Έσχες για τα μέλη των Ενώσεων της χώρας που συμμετέχουν στις σχολικές επιτροπές κ.λ.π.

Η παράταση

Σε ότι αφορά στην παράταση, η Ένωση υπενθυμίζει στους νυν αλλά και πρώην προέδρους και λοιπούς εκπροσώπους των Δ.Σ. των συλλόγων γονέων, ότι έχει παραταθεί εκ νέου μέχρι 15.11.2017 η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση «οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών των άρθρων 57 - 61 του ν. 4446/2016, με αναπροσαρμογή των κατά περίπτωση ποσοστών πρόσθετων φόρων», προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στους φορολογούμενους να υπαχθούν.  

  Σε αυτή την κατηγορία, μπορούν να ενταχθούν εάν επιθυμούν και όσοι σύλλογοι (μέσω των εκπροσώπων τους), είχαν Α.Φ.Μ., αλλά δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση, χωρίς πρόστιμο για τα έτη έως και το 2013.
Για τα έτη από 2014 και μετά, δυστυχώς επιβάλλεται πρόστιμο. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι εκπρόσωποι των συλλόγων μπορούν να δηλώσουν στο μητρώο της εφορίας όλες τις αλλαγές στις συνθέσεις στα ΔΣ που έχουν συντελεστεί έως 30/9/2016 και δεν έχουν δηλωθεί, χωρίς πρόστιμα. Για αλλαγές από 1/10/2016 και μετά, δυστυχώς και πάλι, επιβάλλεται πρόστιμο αν η αλλαγή δεν δηλωθεί εντός 30 ημερών.

Αντιμετώπιση γραφειοκρατίας

Για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εκδόθηκε εγκύκλιος «ΠΟΛ.1168/2017 για Παροχή διευκρινίσεων στις Δ.Ο.Υ. για Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Σωματεία, Πολιτιστικούς Συλλόγους κ.λπ. που έχουν παραλείψει να εγγραφούν στο Φορολογικό Μητρώο» με ημερομηνία Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2017».
Όπως τονίζεται, «για την αντιμετώπιση του θέματος και προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να λάβουν Α.Φ.Μ., υποχρεούνται, με την υποβολή στον αρμόδιο υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. των σχετικών δηλώσεων Μητρώου να συνυποβάλλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) έγγραφο σύστασης 

β) πιστοποιητικό μεταβολών από την αρμόδια αρχή. Στις περιπτώσεις που από το εν λόγω πιστοποιητικό δεν προκύπτει με σαφήνεια η ημερομηνία και το περιεχόμενο των μεταβολών, συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του νομίμου εκπροσώπου, με την οποία, βεβαιώνονται η ημερομηνία και το ακριβές περιεχόμενο των μεταβολών, που τυχόν έχουν επέλθει στα ακόλουθα στοιχεία: επωνυμία, έδρα, σκοπός.

γ) πράξη ορισμού του κατά την υποβολή των σχετικών δηλώσεων Μητρώου νομίμου εκπροσώπου.

Για μεταβολές που τυχόν επέλθουν στα στοιχεία των ως άνω προσώπων μετά την ημερομηνία υποβολής των παραπάνω δηλώσεων, εφαρμόζονται οι διατάξεις της ΠΟΛ 1006/2013 απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε., όπως ισχύει».
Ολόκληρη η εγκύκλιος για τους ενδιαφερόμενους, έχει αναρτηθεί στο https://enosigoneonvolou.blogspot.gr

H ετήσια συνέλευση

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Βόλου, υπενθυμίζει και προσκαλεί τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης του Δ. Βόλου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του  Σ.Δ.Ε. (Συγκρότημα Μουρτζούκου).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου