Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

«1ο Ε.Κ.»: Ευρωπαϊκών προτύπων εργαστήριο δικτύων υπολογιστών, σε … παλιά αποθήκη





Πραγματικότητα αποτελούν Ευρωπαϊκών προτύπων εργαστήρια δικτύων υπολογιστών - ηλεκτρονικής, που στήθηκαν σε χώρο που ήταν αποθήκη στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου, με εθελοντική εργασία μαθητών και καθηγητών, από οικονομικά υπόλοιπα Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία και άλλων εργαστηριακών χώρων στο 1ο Ε.Κ. και σε διάφορα ΕΠΑΛ, ενώ στο τέλος της χρονιάς, θα γίνει η 2η έκθεση μαθητικών έργων των ΕΠΑΛ για να ενημερωθεί η κοινωνία του Βόλου, το επίπεδο των σχολείων επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στους χώρους του εργαστηρίου, ο υπεύθυνος καθηγητής των εργαστηρίων Κώστας Αμυγδαλίτσης, αναφέρθηκε στον καθημερινό αγώνα που δίνεται από τους μαθητές και τους καθηγητές, για να μείνει το σχολείο ανοιχτό.                                                                   Όπως είπε «υπάρχει  φωνή αγανάκτησης, διαμαρτυρίας και στενοχώριας διότι έχουμε μείνει μόνοι μας, προσπαθούμε να κρατήσουμε το σχολείο ανοιχτό και δεν μας βοηθάει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε ότι σε μια εποχή κρίσης που υπάρχει δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους εκπροσώπους του κράτους, η εκπαίδευση πηγαίνει καλά, κάτι που φαίνεται από προσωπικές ενέργειες, όπως η ίδρυση του εργαστηρίου.
«Το εργαστήριο θα το ζήλευε Πολυτεχνική Σχολή»
Ο ίδιος έκανε λόγο για μεγαλεπίβολη δράση που θα ωφελήσει καίρια τους μαθητές και πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση πηγαίνει καλά γιατί έχει εκπαιδευτικούς που λατρεύουν το αντικείμενό τους, είναι καταρτισμένοι και θέλουν να υλοποιήσουν αυτό για το οποίο ο Ελληνικός λαός τους πληρώνει για να κάνουν. Επίσης τόνισε, ότι έχει εξαιρετικούς μαθητές που με κατάλληλη καθοδήγηση μπορούν να μεγαλουργήσουν.                              «Το εργαστήριο θα το ζήλευε Πολυτεχνική Σχολή και οι μαθητές θα μάθουν πολλά πράγματα», δήλωσε ο κ. Σαβελίδης που συνεχάρη τον διευθυντή του 1ου Ε.Κ. Γ. Τσοκανάκη και τους καθηγητές Κ. Αμυγδαλίτση και Αντ. Ανδριανίδη.  
Για το εργαστήριο δικτύων υπολογιστών - ηλεκτρονικής ο κ. Αμυγδαλίτσης τόνισε ότι υπήρχε σε άλλο μικρότερο χώρο και έγινε μετεγκατάστασή του σε άλλο μεγαλύτερο χώρο, που αντιμετώπιζε τεχνικά προβλήματα, που αποκαταστάθηκαν και ήταν ανεκμετάλλευτος.
Στο νέο χώρο υπήρχε δυνατότητα να βγει από τα κουτιά του εξοπλισμός που ήταν ανεκμετάλλευτος, τα γραφεία που υπήρχαν από τον ΟΣΚ, από την ίδρυση του σχολείου το 1988 και να φτιαχτεί η υποδομή που απαιτούνταν με εξωτερικά δίκτυα. Οι μετατροπές και η μεταφορά κόστισε συνολικά 3000 Ευρώ, κυρίως για αποκατάσταση ζημιών, καλωδιώσεις και απαραίτητες υποδομές, χρήματα που εξασφαλίστηκαν από την καλή διαχείριση και τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συμμετέχει το σχολείο εδώ και 10 χρόνια.                                                                             Στο νέο εργαστήριο εντάχθηκε και ένα χώρος επισκευών, όπου μπορεί  να συντηρηθεί ο εξοπλισμός που παλιώνει και δύσκολα αντικαθίσταται, ενώ στο χώρο συντηρείται κατά περίπτωση εξοπλισμός και άλλων σχολείων. 
Χρειάζεται επισκευές και αναβάθμιση
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο εργαστηρίων, το κτίριο χρειάζεται αναβάθμιση και επισκευές, για παράδειγμα στην οροφή του εργαστηρίου όπου είναι εμφανή τα σημάδια της υγρασίας. Στο χώρο πήγε κλιμάκιο του Δήμου Βόλου, τράβηξε φωτογραφίες και αναμένεται ακόμη, για να κάνει παρεμβάσεις. Ακόμη, μπορεί να γίνει αλλαγή λαμπτήρων για να ξοδεύεται λιγότερη ενέργεια και κουφωμάτων που είναι παλιά και χάνεται ενέργεια για θέρμανση.
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια
Σχετικά με τον προγραμματισμό για την τρέχουσα σχολική χρονιά, τονίστηκε ότι σε συνεργασία με την ΕΡΤ προγραμματίζονται εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια του 1ου ΣΕΚ Βόλου, σε εκδήλωση που θα γίνει στο χώρο του σχολείου με συμμετοχή 15 σχολείων, ενώ στο τέλος της χρονιάς θα γίνει στην παραλία Βόλου η 2η έκθεση μαθητικών έργων των ΕΠΑΛ.
Μεγάλη εργαστηριακή υποστήριξη
Ο διευθυντής του 1ου Ε.Κ. Βόλου Γιάννης Τσοκανάκης τόνισε ότι η συνέντευξη έγινε για να τιμηθούν οι μαθητές που νιώθουν αμηχανία στις κάμερες και γι’ αυτό δεν πήγαν και οι καθηγητές που με προσωπικό κόπο και κόστος μετέτρεψαν αποθήκη σε τόσο όμορφο εργαστήρια για τις ανάγκες του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. «Η επαγγελματική εκπαίδευση βρίσκει τρόπους να εκσυγχρονίζεται και είναι το ανταγωνιστικότερο κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης», τόνισε.  
«Το ΕΠΑΛ συνειδητή επιλογή
και όχι επιλογή ανάγκης»
Σύμφωνα με τον διευθυντή το σχολείο υποστηρίζει εργαστηριακούς χώρους 5 σχολείων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή άλλων δύο εργαστηρίων στους χώρους του και νέα εργαστήρια σχεδιάζονται για το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου και το ΕΠΑΛ Αγριάς, ενώ γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης των εργαστηρίων του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.   
Τέλος, ο Λευτέρης Καλτσογιάννης υποδιευθυντής 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, τόνισε ότι η κάθε δημιουργία στα εργαστηριακά κέντρα και στα ΕΠΑΛ οφείλεται στο φιλότιμο και την προσπάθεια.
Όπως είπε, οι γονείς των μαθητών πρέπει να κάνουν το ΕΠΑΛ συνειδητή επιλογή και όχι επιλογή ανάγκης, με βασικό προτέρημα το πτυχίο ειδικότητας στον μαθητή, ενώ πρόσθεσε ότι χάρη στα εργαστήρια, οι μαθητές έχουν τρόπο να εξασκούνται στην πράξη, σε όποια κατεύθυνση κι αν ανήκουν.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου