Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

«Παραμύθια Αστερένια και μια Κλωστή Ασημένια»


 Παιδική παράσταση από το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι  



Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου παρουσιάζει, στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον, τη νέα πρωτότυπη παιδική παράσταση από το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι, στην οποία ζωντανεύουν δύο παραμύθια της Μικράς Ασίας. Πρόκειται για τη «Χηναρού», και τον «Ψαρά», γραμμένα με ζωντάνια και γλώσσα που διατηρεί τους ιδιωματισμούς της μικρασιατικής διαλέκτου. Στα παραμύθια αυτά προβάλλονται στοιχεία της ζωής των κατοίκων της Μικράς Ασίας και του πολιτισμού τους.
Ο Σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Δακτυλάς αναφέρει: «Με την παράσταση αυτή θα προσπαθήσουμε να ανακινήσουμε τη μνήμη. Όχι μόνον αναφορικά με τα ήθη, τα έθιμα, τους μύθους και τα παραμύθια, με τα οποία η Μικρασία αφειδώς μας τροφοδότησε και τα οποία μεταγγίστηκαν στον πολιτισμό μας, ως αναπόσπαστο αλλά και πολύ ξεχωριστό κομμάτι του, αλλά επιπρόσθετα, να ανακινήσουμε την προσωπική μας μνήμη: Tην παιδικότητά μας, την ανάγκη μας να ανασύρουμε τις αναμνήσεις, τους δικούς μας θησαυρούς, τις ελπίδες και τα όνειρά μας. Να βοηθήσουμε να  θυμηθούμε  τις γιαγιάδες μας, τις μαγικές νουθεσίες τις κρυμμένες στις προφορικές ιστορίες και στη λαϊκή σοφία.  

Κάποιες από τις ιστορίες αυτές, εξάλλου, έχουν ρίζες στην αρχαιότητα και χιλιοειπωμένες και  παραλλαγμένες έφτασαν ως εμάς. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο λαϊκό πλούτο, την ανάσα που του αξίζει, μετά από τόσα χρόνια ταξιδιού, από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά και να τον μεταδώσουμε με φρέσκο αέρα στα παιδιά, που έτσι κι αλλιώς, ακόμη ονειρεύονται τα ίδια πολύχρωμα όνειρα».

Ερμηνεύουν οι: Κασσιανή Βαρδαλή, Γιώργος Γιατζιτζάκης, Ράνια Θεοχαροπούλου, Ειρήνη Μυλωνά, Μαρία Πράντζου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μάρθα Παπαθανασίου και η Φρειδερίκη Μπεκίρη.
Στις παραστάσεις θα προλογίζει για τον πολιτισμό και την παράδοση της Μικράς Ασίας ο Αντώνης Αντωνίου Υπεύθυνος του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Οι παραστάσεις για το μήνα Νοέμβριο προγραμματίζονται στις ακόλουθες ημερομηνίες: Πρωινές Παραστάσεις: Κυριακή 19 και 26 Νοεμβρίου στις 11:00
Απογευματινές Παραστάσεις: Σάββατο 18 και 25 Νοεμβρίου στις 19:00
Βραδινές Παραστάσεις: Παρασκευή 17 και 24 Νοεμβρίου στις 21:00

Τιμή γενικής εισόδου τρία ευρώ ( 3 € ). Το θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής βρίσκεται στη διεύθυνση . Για οργανωμένες πρωινές παραστάσεις για σχολεία Τετάρτη 22 & 29 Νοεμβρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου