Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

«Κάλπασε» στον Βόλο «Το τέταρτο αλογάκι»




Παρουσία πλήθος κόσμου η παρουσίαση του νέου 
του βιβλίου με την υποστήριξη της Ένωσης Γονέων 


Μια… ομαδική ξενάγηση στο βυθό των θαλασσών και του πολιτισμού, του ονείρου και της ιστορίας, του βιβλίου και της συγγραφής… έκαναν όλοι όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη διάρκεια παρουσίασης του νέου βιβλίου του συγγραφέα και φιλολόγου Διονύση Λεϊμονή, «Το τέταρτο αλογάκι» (Εκδόσεις Πατάκη).
 
Στον αρχικό χαιρετισμό του προϊσταμένου της Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτη Σαβελίδη που μετέφερε ως μήνυμά του, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Β/θμιας Εκπαίδευσης εκπαιδευτικός και συγγραφέας κα Σοφία Κανταράκη, τονίζονταν η συμβολή του συγγραφέα στις δράσεις πολιτισμού, αλλά και το γεγονός, ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος χαίρεται να έχει στους κόλπους του, τέτοιους δημιουργούς.
Στον χαιρετισμό της η κα Κερασία Μπαρτζιώκα, πρόεδρος του Σωματείου
«Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Xώρων ΠΕ Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», εκπαιδευτικός και μουσειολόγος, εξήρε το περιεχόμενο του βιβλίου έδωσε την ευχή στον συγγραφέα, να συνεχίσει με ένα επόμενο βιβλίο, που θα αναφέρεται στα ναυάγια της Μαγνησίας. Η ίδια μάλιστα μετέφερε μια έκπληξη στο κοινό, και τον ίδιο τον Διονύση Λεϊμονή, την συγχαρητήρια επιστολή της διευθύντρια ενάλιων αρχαιοτήτων κα Σίμωσι.
Η κα Αδαμαντία Μουτσινά, πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», έκανε τη σύνδεση με την κυκλοφορία του προηγούμενου βιβλίου της ίδιας σειράς του «17ου Κιβωτίου», ευχόμενη να υπάρξει και συνέχεια.
Αντί του κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλου, Προέδρου του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.), που δε μπόρεσε να παρευρεθεί, μίλησε η γραμματέας του ΚΕΒΙΜΑΣΥ κα Γιώτα Κούγιαλη, η οποία ευχήθηκε να είναι «καλοτάξιδο» το νέο βιβλίο, ενώ ο κ. Αναγνωστόπουλος στο χαιρετισμό που διαβάστηκε, εξήρε τις δράσεις του συγγραφέα, αλλά και της διοργάνωσης δράσεων, όπως το «Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου», που διοργανώνεται στον Βόλο από την Ένωση Συλλόγων Γονέων.
Για το βιβλίο μίλησε η κα Τασούλα Τσιλιμένη, καθηγήτρια Παν/μίου Θεσσαλίας, επιστημονική υπεύθυνη της Κατεύθυνσης Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού Π.Θ., πρόεδρος του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων Αφήγησης (Π.Ο.Φ.Α.), δίνοντας η ίδια, όλες τις πτυχές παρατήρησης επί του βιβλίου, τόσο ως αναγνώστης, όσο και ως συγγραφέας.
Ο συγγραφέας του βιβλίου Διονύσης Λεϊμονής αφού ευχαρίστησε όλους, τόνισε ότι «συνεχίζοντας τις περιπέτειες ενάλιας αρχαιολογίας, στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μικρών αναγνωστών σχετικά με το σεβασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της αξιοποίησής της αλλά και του σεβασμού της ζωής, της φιλίας και της συνεργασίας μικρών και μεγάλων...».


Από αριστερά η κα Τασούλα Τσιλιμένη, καθηγήτρια του Παν/μίου Θεσσαλίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων  Ηλίας Κουτσερής και ο συγγραφέας Δ. Λεϊμονής
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε με εξαιρετικό τρόπο η κα Μαρία Λεϊμονή, καθ. αγγλικής φιλολογίας, ενώ καταχειροκροτήθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες
του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Βόλου Άννα Στρούγγη, Δέσποινα Μπασιά, Βασίλης Καλόγηρος και Αλέξανδρος Μακεδών, που έκαναν δραματοποίηση αποσπασμάτων του βιβλίου, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς, την κα Βάια Παυλίδου και την κα Ιωάννα Γεωργάκη.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Ηλίας Κουτσερής, δημοσιογράφος, πρόεδρος της  Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου, που υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι «είναι ιδιαίτερα όμορφο το ερέθισμα που μας δίνει ο Διονύσης με το βιβλίο του, ώστε να ανακινήσουμε την προσωπική μας μνήμη, την παιδικότητά μας, να ανασύρουμε τις αναμνήσεις, τους δικούς μας θησαυρούς, τα όνειρα που κάναμε παιδιά»…

Την εκδήλωση διοργάνωσαν, το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού, Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι Εκδόσεις Πατάκη, το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Xώρων ΠΕ Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ. με την υποστήριξη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου