Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Εκπαίδευση δασκάλων για πρόληψη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου



Στις 16 Δεκεμβρίου στο 31ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

 Στα θρανία θα καθίσουν δάσκαλοι των σχολείων της Μαγνησίας της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, για να εκπαιδευτούν στο πλαίσιο του προγράμματος YOUTH POWER που αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και απευθύνεται σε παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία.
Το παιδαγωγικό και επιστημονικό του πλαίσιο βασίζεται στο μοντέλο Ανάπτυξης δεξιοτήτων Ζωής (Life Skills) και στις αρχές της Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης (Social & Emotional Learning) και η εκπαίδευση θα γίνει στο 31ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου στις στις 16/12/17. Την επιστημονική ευθύνη και τον συντονισμό του Προγράμματος  έχει η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής www.youth-med.gr , σε συνεργασία με την Μονάδα Εφηβικής  Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» www.youth-health.gr. Η διοργάνωση στην Μαγνησία (Βόλος) γίνεται σε συνεργασία με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Μαγνησίας (κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης) και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (κ. Αντώνης Αντωνίου).
Οι εκπαιδευτικοί της Ε’ και ΣΤ’ που θα παρακολουθήσουν την εκπαίδευση από κάθε σχολείο θα κληθούν να το εφαρμόσουν στις σχολικές τους μονάδες ενώ θα τους δοθεί έντυπο υλικό για τους/τις  εκπαιδευτικούς, τους μαθητές/τριες και τους γονείς. Το πρόγραμμα είναι  εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις αιτήσεις που θα κατατεθούν.

 Το πρόγραμμα έχει στόχο, μέσω της βιωματικής προσέγγισης, να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές:
-να αποκτήσουν γνώσεις αναφορικά με μια πλειάδα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως  είναι οι εξαρτησιογόνες ουσίες και εξαρτητικές συμπεριφορές (κάπνισμα, αλκοόλ, υπερβολική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια), διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και σχολικό εκφοβισμό.
- να τους δώσει τη δυνατότητα να εξασκηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν ψυχικά απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις ( όπως η ανάπτυξη υγιούς αυτοεκτίμησης, στρατηγικών αντίστασης, η διαχείριση σχέσεων
και συναισθημάτων, η καλλιέργεια κριτικής σκέψης κτλ)
 -να αποκτήσουν ένα θετικό τρόπο  σκέψης  που θα τους κινητοποιήσει  στην υιοθέτηση  στάσεων και συμπεριφορών  που διασφαλίζουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.

Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι πέντε ώρες και η θεματολογία αφορά την Εφηβεία, Αναπτυξιακό πλαίσιο Συμπεριφορών Υψηλού Κινδύνου ΣΥΚ, τη διερεύνηση της έννοιας του ρίσκου/κίνδυνου στην εφηβεία, τους παράγοντες Κινδύνου, το ρόλο της Πρόληψης, την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού «YOUTH POWER», την ενίσχυση της συνοχής της ομάδας, καθώς και γνωριμία με το υλικό.      


Ο χώρος διεξαγωγής της επιμόρφωσης θα  είναι το 31ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (Εργατικά Αγίας Παρασκευής, τηλ. 2421085125, υπεύθυνος Αθανάσιος Ζαβός 2421085125).
Η εκπαίδευση των δασκάλων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 9:00 -13:00, ενώ θα δοθεί πιστοποιητικό επιμόρφωσης από τους φορείς υλοποίησης αφού αυτή ολοκληρωθεί.   
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέχρι 8/12/17, ενώ αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στην γραμματεία  της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στα τηλέφωνα: 210-7710824, 213-2009806, 80011 80015 ή μέσω e-mail: info@youth-health.gr με σειρά προτεραιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου