Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Παροχή διευκρινίσεων στις Δ.Ο.Υ. για Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Σωματεία, Πολιτιστικούς Συλλόγους

Που έχουν παραλείψει να εγγραφούν στο Φορολογικό Μητρώο

 Με τις διατάξεις της περίπτωσης στ' της παρ.8 του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1006/31.12.2013 (ΦΕΚ Β'19/2014) Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει, ορίζεται ότι αποδίδεται υποχρεωτικά Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), μεταξύ άλλων και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, μεγάλος αριθμός των προσώπων αυτών, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα Α.Φ.Μ. καθώς ουδέποτε προσήλθαν, ως όφειλαν, στη Δ.Ο.Υ προκειμένου να υποβάλουν στον αρμόδιο υπάλληλο τις σχετικές δηλώσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις.

Από έγγραφα που περιήλθαν στην υπηρεσία μας, περιήλθε σε γνώση μας ότι μετά την εφαρμογή του ν.4446/2016, προσέρχονται στη Δ.Ο.Υ. εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, σωματείων, πολιτιστικών συλλόγων κ.λπ., προκειμένου να λάβουν Α.Φ.Μ. προσκομίζοντας συστατικά έγγραφα, των οποίων, η ημερομηνία σύστασης, ανάγεται σε χρόνο ακόμα και πριν από την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του υποσυστήματος Μητρώου TAXIS (1998) στις Δ.Ο.Υ..

Παρατηρήθηκε επίσης ότι, από την ημερομηνία σύστασης των εν λόγω προσώπων μέχρι σήμερα, έχουν επέλθει μεταβολές στην επωνυμία, την έδρα, τον νόμιμο εκπρόσωπο, τον σκοπό κ.λπ., χωρίς ωστόσο τα πρόσωπα αυτά να έχουν προβεί στις σχετικές τροποποιήσεις.

Για την αντιμετώπιση του θέματος και προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να λάβουν Α.Φ.Μ., υποχρεούνται, με την υποβολή στον αρμόδιο υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. των σχετικών δηλώσεων Μητρώου να συνυποβάλλουν όλα τα ακόλουθα δικαιολογητικά:


α) έγγραφο σύστασης 

β) πιστοποιητικό μεταβολών από την αρμόδια αρχή. Στις περιπτώσεις που από το εν λόγω πιστοποιητικό δεν προκύπτει με σαφήνεια η ημερομηνία και το περιεχόμενο των μεταβολών, συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του νομίμου εκπροσώπου, με την οποία, βεβαιώνονται η ημερομηνία και το ακριβές περιεχόμενο των μεταβολών, που τυχόν έχουν επέλθει στα ακόλουθα στοιχεία: επωνυμία, έδρα, σκοπός.

γ) πράξη ορισμού του κατά την υποβολή των σχετικών δηλώσεων Μητρώου νομίμου εκπροσώπου.

Για μεταβολές που τυχόν επέλθουν στα στοιχεία των ως άνω προσώπων μετά την ημερομηνία υποβολής των παραπάνω δηλώσεων, εφαρμόζονται οι διατάξεις της ΠΟΛ 1006/2013 απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε., όπως ισχύει.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, η οποία αφορά φορολογικά έτη και περιόδους από 1-1-2014 και μετά, επιβάλλεται πρόστιμο εκατό (100) ευρώ (περ. α' της παρ 1 σε συνδυασμό με την περ. α' της παρ 2 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013). Για την υποβολή μετά την 1-1-2014 εκπρόθεσμης δήλωσης, που αφορά περιόδους έως την 31-12-2013, επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 4 του ν.2523/1997, με τον περιορισμό το καταβλητέο σε καμία περίπτωση ποσό, να μην ξεπερνά το προβλεπόμενο πρόστιμο, που ορίζεται στην περ. α' της παρ.2 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με την ΠΟΛ.1252/2015 εγκύκλιο. Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του εδαφίου α' της παρ. 48 του άρθρου 72 (πρώην 66) του Κ.Φ.Δ. συνεχίζουν να τυγχάνουν εφαρμογής.

Από τις παραπάνω κυρώσεις, εξαιρούνται οι περιπτώσεις, που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 57 του ν.4446/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.


Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου