Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Προβληματισμοί, προτάσεις, ανταλλαγή εκπαιδευτικής εμπειρίας για τους Ρομ



 Αναπτύχθηκαν στη διάρκεια εκπαιδευτικής ημερίδας στον Βόλο

Το Σάββατο  4 Νοεμβρίου 2017,  πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία, στο Συνεδριακό κέντρο Θεσσαλίας της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, η ημερίδα συλλόγων διδασκόντων για την εκπαίδευση ΡΟΜ και προσφύγων μαθητών, που διοργανώθηκε από την Α/βάθμια και τη Β/βάθμια Εκπαίδευση Ν. Μαγνησίας. Το θέμα της ημερίδας ήταν: «Κοινή Συνεδρίαση Συλλόγων Διδασκόντων για την εκπαίδευση των Ρομά και Προσφύγων μαθητών». 


Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.  Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία των φορέων της πόλης μας και στους καρπούς της συνεργασίας.
Συντονιστές της ημερίδας ήταν από την Π.Ε.  ο κ. Αναστάσιος Γούκος, Δ/ντής του 10ου Δημοτικού σχολείου Ν. Ιωνίας και από Δ.Ε. ο κ. Γεώργιος Χάρλας, Δ/ντής του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου.
Παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο κ. Κωνσταντίνος Σδρόλιας, εκπρόσωπος των  Σχολικών Συμβούλων Α/βάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Γεώργιος Πολύζος Δ/ντής Π.Ε. Ν. Μαγνησίας, ο κ. Σαβελίδης Δ/ντής της Δ.Ε. Ν. Μαγνησίας, η κ. Μποντού –Τοκαλή, Δημοτική Σύμβουλος, εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου και ο κ. Αντώνιος Πλαγεράς, υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού νέων Β/θμιας.  Στην ημερίδα παρευρέθηκε και εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο κ. Χρήστος Γκόβαρης, υπεύθυνος του προγράμματος  για την εκπαίδευση των ΡΟΜ μαθητών.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις των εκπροσώπων των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων που φοιτούν Ρομ και πρόσφυγες μαθητές, ενώ στο δεύτερο, οι εισηγήσεις  από το ειδικό Αγροτικό κατάστημα Κασσαβέτειας, την κοινότητα ΆΡΣΙΣ, το Κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο και τον κ. Χρήστο Γκόβαρη,  καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος του Π/μίου Θεσσαλίας.
Όλοι οι εισηγητές και οι ομιλητές στην ημερίδα τόνισαν την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα και της φετινής ημερίδας και ευχαρίστησαν τον Σεβασμιότατο κ. Ιγνάτιο, για τη φιλοξενία αλλά και τη διαχρονική στήριξη της τοπικής εκκλησίας στον τομέα της εκπαίδευσης  και ειδικά στο τομέα εκπαίδευσης των ΡΟΜ και των προσφύγων μαθητών.
Στην ημερίδα ακούστηκαν προβληματισμοί, κατατέθηκαν προτάσεις, έγινε ανταλλαγή εκπαιδευτικής εμπειρίας, καταθέτοντας οι εισηγητές αλλά και οι ομιλητές τις καλές εκπαιδευτικές πρακτικές που εφαρμόζονται στις σχολικές μονάδες του νομού μας.
Η μεγάλη συμμετοχή και ο έντονος  προβληματισμός, που αναπτύχτηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ανέδειξαν την αναγκαιότητα συνέχισης τέτοιων επιμορφωτικών συναντήσεων και για άλλα εκπαιδευτικά θέματα. 
Τέλος οι Δ/ντές Π.Ε. και Δ.Ε. κ. Γεώργιος  Πολύζος , κ. Σωκράτης Σαβελίδης  και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής εξέφρασαν την προσδοκία, οι συναντήσεις αυτές να  πάρουν τη μορφή διαχρονικής ενδοσχολικής  επιμόρφωσης , στην οποία οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα είναι ταυτόχρονα επιμορφωτές και επιμορφούμενοι, θα διδάσκουν και θα διδάσκονται από τις εκπαιδευτικές εμπειρίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου