Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Μνήμη, τιμή και ιστορία...στην εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων






Με πολλά μηνύματα και ιστορική ενίσχυση της μνήμης, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη το πρωί, η μαθητική εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στην οποία παρουσιάστηκαν ποντιακά τραγούδια από μαθητική χορωδία και χορευτικά από την Ένωση Ποντίων Μαγνησίας, με αφορμή τη γενοκτονία των Ποντίων 100 χρόνια πριν...
Η διευθύντρια του 10ου Γυμνασίου Βόλου Κική Δανιηλίδου, τόνισε ότι το σχολείο ανέλαβε την εκδήλωση και τόνισε ότι η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού έχουν μικρό βάρος στο σχολικό πρόγραμμα, καταλήγοντας ότι διακαής πόθος και ελπίδα είναι να ενσκήψουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον σ’ αυτά τα ιστορικά γεγονότα, που μας πλήγωσαν βαθύτατα ως χώρα.
Ο επίκουρος καθηγητής της έδρας Ποντιακής Ιστορίας - Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης ανέφερε ότι αποστολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν είναι μόνο να δίνει τις γνώσεις στα παιδιά που είναι αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο, αλλά, την έδρα Ποντιακών Σπουδών ενδιαφέρει η στενή σχέση με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ο κ. Χατζηκυριακίδης ανέφερε ότι στα σχολικά βιβλία είναι πολύ μικρή η αναφορά συνολικά στον Ελληνισμό της Ανατολής και είναι θέμα των αρμοδίων επιτροπών να διορθώσουν αυτό το κενό που υπάρχει, καθώς καλό είναι να υπάρχει αναφορά σε όλα τα κομμάτια του Ελληνισμού.
Η Κυριακή Ιωαννίδου, αντιπρόεδρος στον Σύλλογο Ποντίων Ν. Μαγνησίας και δασκάλα ποντιακών χορών στις μικρές ηλικίες, τόνισε ότι η φετινή χρονιά είναι σημαντική, γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Σημειώνεται, ότι η εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν, ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας, πλήθος παιδιών, εκπαιδευτικών και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου, ενώ εκ μέρους του Δ.Σ. παραβρέθηκε ο πρόεδρος Ηλίας Κουτσερής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου