Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Ενημέρωση στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Βόλου





Από τον πρεσβευτή του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην Ελλάδα

Στον Βόλο βρέθηκε ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης - Ευγενίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδη και πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην Ελλάδα, για να μιλήσει σε εκδήλωση «Ναυτικά και Ναυτιλιακά Επαγγέλματα, πρόσκληση στη θάλασσα», που διοργάνωσαν το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Βόλου.   
Η εκδήλωση που έγινε στο Παγκύπριο, εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην Ελλάδα και έχει να κάνει με την προσέλκυση των νέων στα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα.
«Σε μια εποχή κρίσεως, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκόσμια, πολύ σημαντικό για τους νέους είναι το θέμα της απασχόλησης, πως θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σε επαγγέλματα που δεν υπάρχει πλεόνασμα, αλλά έλλειμμα και με πολύ καλές προοπτικές. Αυτά είναι τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα, πολύ περισσότερο των αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού», τόνισε ο πρεσβευτής της Δ.Ν.Ο.  Όπως είπε, είναι πολύ καλές οι προϋποθέσεις και είτε κάποιος τον κερδίσει η θάλασσα και κάνει μια ολοκληρωμένη καριέρα ή αποκτήσεις γνώσεις και εξωστρέφεια, θα έχει εξοπλιστεί με πάρα πολύ καλά προσόντα για το μέλλον.  
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη - Ευγενίδη, ο Βόλος, που είναι μια περιοχή που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχει να κάνει με τη θάλασσα, μπορεί να αποτελέσει με το λιμάνι, μια πηγή εξωστρέφειας της Ελλάδας, που έχει να δώσει πολλά πράγματα, αλλά και μια βάση για να αποκτήσουν τα νέα παιδιά πρόσβαση στη θάλασσα, που θα δώσει σε εθνικό και τοπικό επίπεδο άλλες διαστάσεις.
Το Ίδρυμα Ευγενίδου ξεκίνησε αρχικά με την τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση και τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, που πάσχει, καθώς η Πολιτεία δεν είναι τόσο κοντά όσο πρέπει.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη - Ευγενίδη, οι απόφοιτοι του Ναυτιλιακού Τομέα των ΕΠΑΛ, έχουν τη δυνατότητα να πάνε στη θάλασσα κατευθείαν και με κάποια επιμόρφωση να φτάσουν μέχρι τρίτοι αξιωματικοί και με ειδικές συνθήκες να μπουν στις Ναυτικές Ακαδημίες.  Οι μαθητές των Γενικών Λυκείων μπορούν με τους Πανελλαδικές εξετάσεις να εισαχθούν στις Ναυτικές Ακαδημίες να κάνουν καριέρα ως πρώτοι πλοίαρχοι ή πρώτοι μηχανικοί και το «χαρτί» αυτό, είναι πολύ πιο δυνατό, επισήμανε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδη, η Ελληνική Ναυτιλία είναι η πρώτη στον κόσμο, σε όρους χωρητικότητας είναι η μισή ναυτιλία από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας, διαθέτει 4.800 Ελληνόκτητα πλοία και σήμερα υπάρχουν όλοι και όλοι 5.000-6.000 αξιωματικοί, ενώ η πραγματική δυνατότητα απορρόφησης υπερδιπλάσια ακόμη και υπερτριπλάσια.  

Καλεσμένοι ομιλητές στην εκδήλωση, ήταν:

1) από το Ευγενίδειο ίδρυμα:
Λεωνίδας Δημητριάδας - Ευγενίδης, Πρόεδρος Ε.Ι. και ναυτιλιακός πρεσβευτής διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού στην Ελλάδα.
Γιάννης Βέρνικο Ευγενίδης, μέλος διοικούσας επιτροπής Ε.Ι.
Λια Πανταζοπούλου και Δημήτρης Παπαχρήστου, ομάδα στήριξης ΙΜΟ Ι.Ε.
2) Γεώργιος Χρήστου Πρόεδρος ναυτικού μουσείου Σκιάθου
3) από το Λιμενικό σώμα:
Αθηνά Κυρίτση, Πλωτάρχης
4) από το 2ο ΕΠΑΛ Ν.Ι. :
Παρίσης Δημήτριος και Μπαντόλας Στέφανος.

Παρευρέθηκαν: 
από το Δήμο Βόλου η Μποντού Τοκαλή Γ. αντιδήμαρχος παιδείας
Από τη ΔΔΕ Μαγνησίας η Σοφία Κανταράκη.

Προεδρείο : Καραφέρης Ιωάννης Διευθυντής πρώτου Γυμνασίου Βόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου