Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Δημιουργία ΕΠΑΛ σε Ν. Πήλιο και Σκιάθο

           Προτείνει η Δευτεροβάθμια για να συγκρατήσει τους νέους στις εν λόγω περιοχές

Με στόχο να συγκρατηθεί ο μαθητικός πληθυσμός στο Νότιο Πήλιο και τη Σκιάθο, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας λαμβάνει πρωτοβουλίες και προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας την ίδρυση δύο Επαγγελματικών Λυκείων. Η πρόταση της Δευτεροβάθμιας θα κατατεθεί επισήμως τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και αποτελούσε και απαίτηση των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης του σχολείου από τους μαθητές.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτη Σαβελίδη, το Επαγγελματικό Λύκειο στο Δήμο  Νοτίου Πηλίου με έδρα την Αργαλαστή, θα συγκρατήσει τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο, ενώ οι ειδικότητες που θα προταθούν να διδάσκονται είναι ο ναυτιλιακός και ο αγροτικός τομέας, που ενδιαφέρουν και συνδέονται άμεσα με την ιστορία και το προφίλ του τόπου.

Ο κ. Σαβελίδης έκανε λόγο για έρευνα που θέλει 100 μαθητές ανά τριετία να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο μετά την αποφοίτησή τους από το Γυμνάσιο στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, ενώ όσοι μαθητές συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους πρέπει να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για να παρακολουθήσουν μαθήματα στα αντίστοιχα ΕΠΑΛ του Βόλου ή και της Αγριάς. Οι ειδικότητες που θα προταθούν για το ΕΠΑΛ Ν. Πηλίου αφορούν τον τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος με έδρα την Αργαλαστή αλλά και  Ναυτιλιακού Τομέα με έδρα στο Τρίκερι, ο οποίος και θα φιλοξενείται στο Γυμνάσιο Τρικερίου.

ΕΠΑΛ με δυο τομείς και στη Σκιάθο

Παράλληλα, η Διεύθυνση θα προτείνει την ίδρυση ΕΠΑΛ και στο νησί του Παπαδιαμάντη. Το υπό ίδρυση ΕΠΑΛ θα φιλοξενηθεί στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου- Λυκείου και τα εργαστηριακά μαθήματα θα διεξάγονται στο παλιό κτίριο του ΙΚΑ, που θα λειτουργεί ως σχολείο. Οι τομείς που θα διδάσκονται στο ΕΠΑΛ Σκιάθου, σύμφωνα με την πρόταση της Δευτεροβάθμιας, θα είναι αυτός της  Διοίκησης- Οικονομίας και της  Υγείας- Πρόνοιας και Ευεξίας. Προϋπόθεση για τη λειτουργία των ΕΠΑΛ είναι να καταβάλλουν οι δημοτικές αρχές το ποσό των 10.000 ευρώ για κάθε τομέα, ενώ η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας έχει ήδη ενημερώσει σχετικά με τις κίνησή της και τις προτάσεις της τους εν λόγω Δήμους.

Νέες προτάσεις και για άλλα ΕΠΑΛ

Στο φάκελο των προτάσεων, σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, είναι και η ίδρυση και λειτουργία νέας ειδικότητας στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας- 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου και συγκεκριμένα για την ειδικότητα τεχνικός ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικού και αυτοματισμού. «Για τη συγκεκριμένη ειδικότητα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στην αγορά εργασίας ενώ διαφαίνεται ότι θα υπάρξει και μεγάλη ζήτηση από τους ίδιους τους μαθητές», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, πρότεινε την τυπική επανίδρυση του ΓΕΛ Καναλίων, το οποίο καταργήθηκε με υπουργική απόφαση το 2011 και έκτοτε λειτουργεί με προσωρινές υπουργικές αποφάσεις καθώς και την επανίδρυση των λυκειακών τάξεων της  Ευξεινούπολης,  καθώς όπως ανέφερε από την Ευξεινούπολη υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών που μετακινούνται προς το Γενικό Λύκειο Αλμυρού και που σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζονται να διανύουν ακόμη και δυόμιση χιλιόμετρα με τα πόδια για να πάνε σχολείο.

Στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές και επιπλέον υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί για να λειτουργήσουν λυκειακές τάξεις χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο.                      Ο εν λόγω φάκελος με τις προτάσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στο Υπουργείο Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου