Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

«Τα σχολεία κωδικοποιούν, τα ρομπότ συναντιούνται»



Επίσκεψη του 8ου Γυμνασίου Βόλου στη Σμύρνη της Τουρκίας στο  πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας  Erasmus+.
Στo πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ με  τίτλο «Τα σχολεία κωδικοποιούν, τα ρομπότ συναντιούνται» (Schools coding, robots meeting) ο διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Βόλου κ. Ανδρέας Συκιώτης ΠΕ02 και οι καθηγητές Νίκος Σαμαράς ΠΕ86 και Αναστασία Καλογήρου ΠΕ04  επισκέφτηκαν μαζί με  το συνεργαζόμενο σχολείο Scoala Gimnasiala no 5 στην Αλέξανδρεια της Ρουμανίας, το σχολείο από το προάστιο της Σμύρνης Γκαζιμίρ (Gaziemir) της Τουρκίας - Sarnic Sehit Uzman Cavus Egemen Yildiz Ortaokulu,  που ασκεί τον συντονιστικό ρόλο.
Όπως έγινε γνωστό, «στην Σμύρνη πραγματοποιήθηκε από τις 27 Οκτωβρίου μέχρι τις 1 Νοεμβρίου του 2019 η 4η συνάντηση εκπαιδευτικών από τις τρεις χώρες που  συμμετέχουν στη δράση του προγράμματος. Οι παιδαγωγικές ομάδες που ταξίδεψαν εκεί είχαν μια εποικοδομητική εμπειρία τόσο από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που παρακολούθησαν, όσο και από την υποδειγματική φιλοξενία που δέχθηκαν.
   Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν μαθήματα και εφαρμογές ρομποτικής. Συγκεκριμένα, οι παιδαγωγικές ομάδες επισκέφτηκαν τα ιδιωτικά κολέγια Dokuz Eylül Koleji και Özel Rota Koleji όπου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια (workshops) STEM-ρομποτικής στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες Vex-IQ για μαθητές Λυκείου και Lego WeDo για μαθητές Δημοτικού. Η επίσκεψη στα παραπάνω κολέγια έδωσε τη ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να συζητήσουν με τους συναδέλφους τους για θέματα που αφορούν τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους αλλά και για παιδαγωγικές και διδακτικές πρακτικές.
      Από την πλευρά του το 8ο γυμνάσιο διέθεσε την τεχνογνωσία του και τον εξοπλισμό των κιτ ρομποτικής και πραγματοποίησε δύο καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαστήρια (workshops) σε μαθητές του σχολείου μας εταίρου Sarnic Sehit Uzman Cavus Egemen Yildiz Ortaokulu. To πρώτο workshop πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Πληροφορικής, Νικόλαο Σαμαρά και αφορούσε μαθήματα συναρμολόγησης και προγραμματισμού ρομποτικών κατασκευών σε αρχάριους μαθητές με την πλατφόρμα Lego Mindstorms EV3. Το δεύτερο workshop πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Φυσικό ειδικής αγωγής Αναστασία Καλογήρου σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αφορούσε την εκμάθηση προγραμματισμού ρομπότ χωρίς την χρήση υπολογιστή με παιγνιώδη τρόπο.
   Αξιοσημείωτος ήταν ο ενθουσιασμός τον οποίο ενέπνευσαν ο Ν. Σαμαράς και η  Αναστ. Καλογήρου στους μικρούς Τούρκους μαθητές με τα μαθήματα που παρέδωσαν, ενθουσιασμός ο οποίος εκφράστηκε την επομένη και από τους γονείς των μικρών μαθητών.
   Το πρόγραμμα περιλάμβανε και επίσκεψη στο Παμούκαλε που είναι γνωστό για τα ιαματικά λουτρά του , από τους Ρωμαϊκούς χρόνους, και για το λευκό τραβερτίνη, που σχηματίζει θερμές πηγές πλούσιες σε ασβέστιο. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ιεράπολης, που είναι   παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο της UNESCO, ένα μίγμα ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και πρωτοχριστιανικής ιστορίας.
Η επίσκεψη των εκπαιδευτικών στην Τουρκία συνέπεσε με τον εορτασμό της 29ης Οκτωβρίου , ημέρας της Δημοκρατίας που εγκαθίδρυσε ο Κεμάλ στην Τουρκία , και έτσι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις τόσο στο σχολείο όσο και στην πόλη.
Αξιομνημόνευτη τέλος ήταν η θερμή φιλοξενία στο σχολείο από όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Erasmus, καθώς και του υπόλοιπου προσωπικού.
 Το Μάρτιο του 2020 οι ομάδες της Ελλάδας και της Τουρκίας θα επισκεφθούν για δεύτερη φορά το σχολείο στην Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας , αυτή τη φορά συνοδεύοντας και δύο μαθητές από κάθε σχολείο».
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου