Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Ξεκίνησε με επιτυχία η ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών για το θέμα των ουσιών


Το μεγάλο πρόβλημα των εξαρτήσεων, αλλά και των «προβληματικών» συμπεριφορών των παιδιών ανέλυσαν σήμερα εκπαιδευτικοί και επιστημονικοί φορείς, σε συνεργασία με τους γονείς και την εκκλησία, στην εκδήλωση «Προστατεύω την Ελπίδα», που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου και συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον των γονέων. Το πρόβλημα των εξαρτήσεων είναι πολύ σοβαρό και σε έξαρση και μάλιστα τον Οκτώβριο το 10% των συλλήψεων για ναρκωτικά από την Δίωξη Ναρκωτικών Βόλου, αφορούσε ανήλικους ηλικίας 12 έως 15 ετών!
 Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διοργάνωσαν σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς, τη δράση «Προστατεύω την Ελπίδα», η οποία έχει ως σκοπό τη θωράκιση των μαθητών απέναντι στον κίνδυνο κάθε είδους εξαρτήσεων.
Η υλοποίηση της δράσης ξεκίνησε  από το 1ο Γυμνάσιο Βόλου και θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, σε διαφορετικό Σχολείο κάθε φορά. Σκοπός είναι η διάνοιξη νέων δρόμων συνεργασίας γονέων και εκπαιδευτικών, στην ενίσχυση του γνωστικού τους υπόβαθρου για τους κινδύνους που απειλούν τους μαθητές, και στη γνωριμία τους με ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να σταθούν δίπλα τους  και να βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών από όλα τα πρόσωπα της μάστιγας των εξαρτήσεων

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε στους γονείς τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Παγώνα Κυρίτση, Υπαστυνόμος από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου σχετικά με τις συλλήψεις ανηλίκων για ναρκωτικά.
Σύμφωνα με την ίδια από τη Δίωξη Ναρκωτικών Βόλου τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους  έγιναν 35 συλλήψεις για ναρκωτικά, το 10% αυτών ανήλικοι ηλικίας 12-15 ετών.
«Είναι πολλές οι καταγγελίες που δεχόμαστε. Με αφορμή και την πρόσφατη λιποθυμία μαθητή εξαιτίας ναρκωτικών σε σχολείου του Βόλου κάνουμε πολλές περιπολίες και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Είμαστε και με τα συμβατικά αυτοκίνητα και με της Ασφάλειας και τις ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία. Όπως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι εξαρτήσεις. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το bullying και με το διαδίκτυο», επεσήμανε στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ η κ. Κυρίτση.

Την καθημερινή ανησυχία των γονέων για προβλήματα όπως οι εξαρτήσεις, αλλά και το bullying μίλησε ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιάννης Καραφέρης επισημαίνοντας ότι «Κάθε μέρα έχουμε γονείς που έρχονται στο σχολείο μας και τους απασχολούν αυτά τα θέματα και πάντα βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις.                                            
Όσο περνά ο καιρός και προχωρά η τεχνολογία, τα κρούσματα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα, το διαδίκτυο παίζει μεγάλο ρόλο, τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά, προκαλούν φαινόμενα βίας και προσπαθούμε να τα στρέψουμε στην άποψη ότι το διαδίκτυο δεν είναι μόνο για παιχνίδια, αλλά και για εκπαίδευση», ενώ συμπλήρωσε πως σε καθημερινή βάση όλα τα σχολεία αλλά και αυτό που διευθύνει ο ίδιος απασχολούν τους εκπαιδευτικούς φαινόμενα bullying.
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Καραμούτης, ταμίας του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Βόλου ανέφερε τις συμβουλές που πρέπει να δίνουν οι γονείς στα παιδιά, εφιστώντας τους την προσοχή έξω από το σχολείο και τονίζει πως μεγάλο ρόλο στην προφύλαξη ενός παιδιού παίζει ο διάλογος και η καλή σχέση με τον γονιό, που χτίζεται από μικρή ηλικία.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτης Σαβελίδης μιλώντας για την εκδήλωση επεσήμανε ότι « Κάναμε ένα μεγάλο βήμα γονείς και εκπαιδευτικοί,  το βήμα της συνεργασίας για την ασφάλεια και μέσα και έξω από το σχολείο. Σύμμαχοι των γονιών είναι οι ομιλητές για να αντιμετωπίσουν το θέμα των εξαρτήσεων»




Από αριστερά: Ηλίας Κουτσερής πρόεδρος Ένωσης Γονέων, Κλαίρη Κουτρουλή, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μονάδας Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, Αρχιφύλακας Γεώργιος Σκόνδρας, Παγώνα Κυρίτση, Υπαστυνόμος από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, π. Σεβαστιανός Ζερβός εκπρόσωπος της Ι.Μ.Δ., ψυχολόγος Ζωή Γώγου, επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής» και η Προϊσταμένη του ΚΕΣΥ Μαγνησίας, Ελένη Λαδοπούλου

.
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Πολύζος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ανέφερε πως δεν θα μπορούσε από τη δράση να λείπει η Πρωτοβάθμια, καθώς  εξαρτήσεις  πάντα υπάρχουν σε κάθε ηλικία. « Εξάρτηση είναι και το κινητό τηλέφωνο, που πλέον τα παιδιά από το Δημοτικό έχουν εθισμό σε αυτά, η τηλεόραση, ο υπολογιστής», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε τη σπουδαιότητα της ενημέρωσης γονέων και εκπαιδευτικών για όλα τα θέματα εξαρτήσεων.

Η Ψυχολόγος Κλαίρη Κουτρουλή, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μονάδας Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ ανέλυσε με αμεσότητα τους κινδύνους που υπάρχουν δίπλα στα παιδιά, αλλά και στους τρόπους που μπορεί να γνωρίζει ο γονέας, ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. 

Η Ψυχολόγος Ζωή Γώγου, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής» ανέλυσε τον τρόπο και ρόλο λειτουργίας της δομής, όπως και η κα η Προϊσταμένη του ΚΕΣΥ Μαγνησίας, Ελένη Λαδοπούλου, στην οποία απευθύνονται ολοένα και περισσότεροι γονείς, ετησίως για μια σειρά από θέματα. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ηλίας Κουτσερής, ανέφερε εκ μέρους του Δ.Σ. της Ένωσης, ότι "ως γονείς, θεωρούμε πολύ σημαντική τη δυνατότητα πρόληψης καταστάσεων μέσω της Εκπαίδευσης και είναι άξια συγχαρητηρίων, η πρωτοβουλία, μοναδική μάλιστα από αυτά που γνωρίζουμε, σε ολόκληρη τη χώρα, οπότε οφείλουμε και ως γονείς, να την υποστηρίξουμε και να την ενισχύσουμε, με την παρουσία και τη συμμετοχή μας.

Ο  Ψυχολόγος π. Σεβαστιανός Ζερβός ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνατίου, αναφέρθηκε στις δράσεις της εκκλησίας και στον ρόλο του συμβουλευτικού σταθμού της Μητροπόλεως, όπως και τη φροντίδα των κληρικών, ενώ ο Αρχιφύλακας Γεώργιος Σκόνδρας τόνισε τους κινδύνους 

Στη δράση μίλησαν ακόμη ο  Ψυχολόγος π. Σεβαστιανός Ζερβός ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνατίου,  ο Αρχιφύλακας Γεώργιος Σκόνδρας, η Προϊσταμένη του ΚΕΣΥ Μαγνησίας, Ελένη Λαδοπούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Βόλου κ. Ηλίας Κουτσερής, η  Ψυχολόγος Ζωή Γώγου, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής» και η Ψυχολόγος Κλαίρη Κουτρουλή, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μονάδας Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου