Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία διασχολικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου




Με την τελευταία συνάντηση αντιπροσωπειών που έλαβε χώρα στην πόλη Kartuzy της Πολωνίας, ολοκληρώθηκε το σχέδιο με τίτλο «Διεπιστημονικός σχεδιασμός ενός ευφυούς παθητικού σπιτιού ως τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης της περιβαλλοντικής ρύπανσης, στα πλαίσια του έργου KA2 Erasmus+, συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών. Τρία επαγγελματικά σχολεία, το Zespół Szkół Technicznych w Kartuzach από την Πολωνία, το Berufsbildende Schulen in Bersenbrück από τη Γερμανία και το 1ο Ε.Κ. Βόλου συνεργάστηκαν υποδειγματικά για δύο χρόνια, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα της δόμησης κτιρίων με κύριο κριτήριο την εξοικονόμηση ενέργειας, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ευφυή συστήματα ελέγχου.
Δημιουργήθηκε, έτσι, από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν, ένα έργο, μια τεχνική τεκμηρίωση και χωρική απεικόνιση ενός «παθητικού» σπιτιού, δηλαδή ενός κτιρίου που προσφέρει υψηλή ενεργειακή απόδοση και μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Το πολωνικό σχολείο είχε αναλάβει να σχεδιάσει το δομικό κομμάτι του σπιτιού, το γερμανικό την παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο (ανεμογεννήτριες) και το 1ο Ε.Κ. Βόλου (με μαθητές και εκπαιδευτικούς του 2ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας) ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε σπίτι, καθώς και μία εγκατάσταση παραγωγής βιοαερίου.
Στο πλαίσιο του σχεδίου πραγματοποιήθηκαν τρεις διεθνείς συναντήσεις κατάρτισης στις τρεις χώρες, όπου συνολικά συμμετείχαν και ταξίδεψαν 18 μαθητές και 8 καθηγητές από κάθε χώρα. Και στις τρεις συναντήσεις οι μαθητές των τριών επαγγελματικών σχολείων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τεχνικά σεμινάρια σχετικά με το θέμα του προγράμματος, να παρουσιάσουν τις εργασίες που είχαν εκπονήσει στα σχολεία τους, αλλά και να συνεργαστούν μεταξύ τους σε «μικτές» ομάδες για την πραγματοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων της ειδικότητάς τους, την υλοποίηση κατασκευών και σχεδίων, ακόμη και σε διαγωνισμούς ή άλλες δραστηριότητες. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί από τη μεριά τους συζήτησαν θέματα σχετικά με την εφαρμογή και τα συστήματα σπουδών στην επαγγελματική εκπαίδευση στις τρεις χώρες.
Οι συναντήσεις κατάρτισης ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2018 από την πόλη Kartuzy της Πολωνίας. Πέραν των άλλων δραστηριοτήτων, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τις όμορφες πόλεις Gdansk (Μουσείο Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποβάθρες, ναούς, Πολυτεχνείο) και Sopot. Παθητικά ενεργειακά σπίτια κατασκευασμένα από φυσικά υλικά συνάντησαν στην πόλη Danielowa Dolina.
Στη δεύτερη συνάντηση στον Βόλο τον Οκτώβριο του 2018 οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, τα Μετέωρα και μερικά χωριά του Πηλίου με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική. Ιδιαίτερη ήταν η επίσκεψη στη εταιρεία COB κοντά στη Λάρισα, που ειδικεύεται στις κατασκευές κτιρίων με φυσικά υλικά (πηλό και άχυρα) και όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν με τα ίδια τους τα χέρια μια μικρή κατασκευή (φούρνο) με αυτά. Στον Βόλο επισκέφθηκαν τα σημαντικότερα αξιοθέατα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (τμήμα Αρχιτεκτόνων), όπου ο καθηγητής κ. Άρης Τσαγκρασούλης ανέπτυξε θέματα σχετικά με τεχνικές δόμησης κτιρίων με υψηλή ενεργειακή απόδοση, καθώς και το «πρώτο βιοκλιματικό σπίτι» στην Ελλάδα, όπου πήραν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από την αρχιτέκτονα και ιδιοκτήτρια του σπιτιού, κα Βάνα Γεωργαλά.
Η τρίτη συνάντηση έγινε τον Μάρτιο του 2019 στην πόλη Bersenbrück της Γερμανίας. Εδώ ξεχωρίζει η επίσκεψη στο Bremenhaven, το λιμάνι της Βρέμης, με το Klimahaus (Κλιματικό σπίτι) να κυριαρχεί. Πρόκειται για ένα μουσείο αφιερωμένο στον πλανήτη και το κλίμα του, όπου βιώνει κανείς από πρώτο χέρι πώς ζουν οι άνθρωποι στις πιο σημαντικές κλιματικές ζώνες της Γης. Επισκέφθηκαν το ιστορικό χωριό Cloppenburg και το Deutsche Bundesstiftung Umwelt, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ινστιτούτα μελέτης περιβάλλοντος, βιοκλιματικές κατοικίες, καθώς και εκθέσεις στην πόλη Osnabrück, όπου παρακολούθησαν διάλεξη από καθηγητή του Πανεπιστημίου στο Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης.
Το κλείσιμο του προγράμματος έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, όπου σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο Zespół Szkół Technicznych w Kartuzach παρουσιάστηκε η πορεία και τα αποτελέσματα του όλου σχεδίου. Συμμετείχαν, εκτός από εκπροσώπους των τριών σχολείων, εκπρόσωποι των πολιτειακών αρχών και της εκπαίδευσης της περιοχής, διευθυντές και σπουδαστές, όπως και εκπρόσωποι πολωνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν στο κοινό οι επιπτώσεις του έργου των σχολείων - εταίρων που συνδημιούργησαν το σχέδιο και γενικότερα η χρήση εναλλακτικών φυσικών πηγών ενέργειας. Τονίστηκε ιδιαίτερα η θετική επίδραση της ευφυούς κατασκευής κτιρίων που εξοικονομούν ενέργεια στο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Πολωνία, οι εκπρόσωποι των σχολείων είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Olivia Business Center στην περιοχή Oliwa του Γκντανσκ, ένα επιχειρηματικό κέντρο, το μεγαλύτερο συγκρότημα γραφείων στη βόρεια Πολωνία, όπου γνώρισαν τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις κατασκευαστικές λύσεις του συγκροτήματος.
Συνοψίζοντας, κοινή εκτίμηση όλων είναι ότι η συγκεκριμένη συνεργασία σχολείων στο πρόγραμμα Erasmus+ προσέφερε εξαιρετικές εμπειρίες σε όλους τους εταίρους και τους συμμετέχοντες, αλλά επίσης έδωσε την ευκαιρία για επαγγελματική ανάπτυξη, διεθνή και διαπολιτισμική ανταλλαγή απόψεων και οικοδόμηση φιλικών σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου