Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου





     Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το 1919, αλλά και την ανακήρυξη από τη Βουλή της 14ης Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι καθηγητές του 10ου Γυμνασίου Βόλου, υπό την αιγίδα  του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης, κυρία Σοφία Κανταράκη, την Ένωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας, την Ένωση Συλλόγων Γονέων Βόλου, και με συμμετοχή μαθητών και της χορωδίας του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας,  διοργανώνουν αφιερωματική εκδήλωση μνήμης με τίτλο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου...100 χρόνια μετά».
     Η εκδήλωση μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου  2019 στο Πνευματικό κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος (Καρτάλη με Ανθ. Γαζή) και από ώρα 11:00 π.μ. έως τις 12:30 μ.μ.
  Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των μαθητών της περιοχής μας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μέσω της ανάδειξης, και γνώσης των ιστορικών γεγονότων  και της βιωματικής και ενεργού συμμετοχή τους μέσα από την παρακολούθηση  οπτικοακουστικού υλικού και εισήγησης.
   Χαιρετισμούς στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Σωκράτης Σαβελίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας, κ. Κωνσταντίνος Περκουλίδης και η Διευθύντρια του 10ου Γυμνασίου Βόλου, κυρία Κυριακή Δανιηλίδου.
  Εισήγηση με θέμα «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού» θα παρουσιάσει ο ιστορικός, επίκουρος καθηγητής της έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος  Χατζηκυριακίδης.
Θα προβληθεί η ταινία του Κώστα Γαβρά: «Η ιστορία του Πόντου».
Το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας θα αποδώσει ποντιακούς χορούς.
Τραγούδια εμπνευσμένα από τα ιστορικά γεγονότα θα αποδώσουν η εκπαιδευτικός του 10ου Γυμνασίου, σοπράνο, κυρία Κατερίνα Αποστολοπούλου, ο μουσικός -οργανοπαίκτης ποντιακής λύρας, κ. Γιώργος Παυλίδης και οι χορωδίες μαθητών και μαθητριών του 10ου Γυμνασίου Βόλου και του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, σε διδασκαλία και διεύθυνση της κυρίας Αποστολοπούλου.
  Σχετικά κείμενα θα αποδοθούν από τη Διευθύντρια  του 10ου Γυμνασίου Βόλου, κυρία Κυριακή Δανιηλίδου και από το μαθητή Κυριάκο Παπαδόπουλο.
Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος των διδασκόντων του 10ου Γυμνασίου Βόλου προσκαλούν τους μαθητές, τους γονείς, τις Αρχές της περιοχής μας και όλους τους συμπολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους την επέτειο αυτή, που αποτελεί ορόσημο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και τεκμήριο εθνικής αυτογνωσίας για το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου