Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Επίσημη έναρξή του ΙΣΤ’ Διεθνές Συνεδρίου των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Π.Θ.


Με τίτλο "Το σχολείο στη δημοκρατία, η δημοκρατία στο σχολείο" ξεκίνησε χθες και επίσημα η το ΙΣΤ Διεθνές Συνέδριο των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος. Μείζον ζήτημα που θα πρέπει να επανεξεταστεί είναι η ύπαρξη, η ποιότητα και η ουσία της δημοκρατίας μέσα στο ελληνικό σχολείο. 
Το Συνέδριο στηρίζει με τη συμμετοχή γονέων και την κοινοποίησή του και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δ. Βόλου, ενώ στην επίσημη έναρξη, παραβρέθηκε ο Ειδικός Γραμματέας του Δ.Σ. Αντώνης Μπέκος. 

Σύμφωνα με τους ομιλητές,  η δημοκρατία εντός των τειχών του σχολείου έχει μελανά σημεία και έχει επηρεαστεί από τις νέες κοινωνικές συνθήκες με κυριότερη την οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με την κ. Σταυρούλα Καλδή,  Καθηγήτρια  Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου,  στόχος των παιδαγωγών είναι να επανεξεταστούν οι διαδικασίες για την προαγωγή της δημοκρατίας, στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας,  με τις ανάγκες που υπάρχουν σύμφωνα με τα δεδομένα, όπως έρχονται από την οικονομική κρίση κι εν γένει από τις κοινωνικές καταστάσεις και συνθήκες.
Πως όμως επηρέασε η οικονομική κρίση το ελληνικό σχολείο; Η κ. Καλδή σημείωσε χαρακτηριστικά πως "Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει αρκετά ζητήματα τόσο στις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, στο πόσο οι εκπαιδευτικοί έχουν την άνεση, όχι μόνο την οικονομική, γενικότερα και την ευχέρεια του χρόνου, αλλά και οι ίδιοι την πίεση που υπόκεινται για να ασκήσουν το έργο τους και οι ίδιοι οι γονείς που πιέζονται πολύ για να παρέχουν στα παιδιά τους το καλύτερο δυνατό.
Η  ίδια χαρακτήρισε ως έλλειμμα τη μη απορρόφηση νέων αποφοίτων,  τόσο από τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όσο και όλης της χώρας, στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς οι νέοι παιδαγωγοί έχουν την όρεξη, τις δεξιότητες την εκπαίδευση και την παιδεία για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στις σύγχρονες απαιτήσεις του σχολείου.
Από την πλευρά του  ο κ. Χρήστος Γκόβαρης, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Π.Θ. υπογράμμισε τη κατίσχυση του οικονομικού τομέα στην σύγχρονη ζωή, ακόμη και στο σχολείο, το οποίο έχει επηρεαστεί και θα πρέπει να βρει τα πατήματά του εκ νέου, προς την ισότητα, τη δημοκρατία και όλες τις αρχές που τώρα έχει χάσει ή έχουν εξασθενήσει.
Βασικές αρχές όπως της ισότητας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατικής συμμετοχής, αυτές οι αρχές δεν ισχύουν σήμερα, όπως ίσχυαν. Και φυσικά και το σχολείο έχει επηρεαστεί από τη συνθήκη αυτή, τη μεταδημοκρατική Βλέπουμε ένα σχολείο να είναι περισσότερο ανταγωνιστικό, να προωθεί περισσότερο το άτομο από τη συλλογικότητα, βλέπουμε να καλλιεργείται μία αντίληψη ότι το άτομο δεν χρειάζεται τον κοινωνικό κόσμο, μπορεί να τα καταφέρει μόνο του, αυτό όμως είναι ψέμα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόβαρης.
Να σημειωθεί πως οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν έως την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου