Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Αρχίζει εκπαίδευση γονέων και εκπαιδευτικών ενάντια στις εξαρτήσεις


Τέθηκαν οι βάσεις , με πρωτοβουλία της Δ.Δ.Ε. 
και την ανταπόκριση αρμόδιων φορέων, όπως και 
τη συμμετοχή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου 

Με στόχο τη θωράκιση των μαθητών ενάντια στις εξαρτήσεις, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς, ξεκινά εκπαίδευση γονέων και εκπαιδευτικών, ένα  «Σχολείο και οικογένεια μαζί για τον μαθητή ενάντια στις εξαρτήσεις». Για το θέμα θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες ενημερωτικές συναντήσεις με γονείς μαθητών στα Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας, στις οποίες θα κληθούν και οι γονείς μαθητών της ΣΤ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων.
Στις συναντήσεις αυτές, οι γονείς και κηδεμόνες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από επιστήμονες και ειδικούς φορείς και συγκεκριμένα, της ΔΔΕ Μαγνησίας, του ΚΕΣΥ Μαγνησίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πρότασης Ζωής, του ΚΕΘΕΑ και της Μητρόπολης Δημητριάδος για τα χαρακτηριστικά των εξαρτήσεων, τους τρόπους εντοπισμού τέτοιων φαινομένων στους μαθητές και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, τους φορείς οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν και, κυρίως, για τα μέτρα πρόληψης κάθε είδους εξάρτησης των νέων σήμερα.
Σε συνάντηση των φορέων που έγινε χθες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησία, ο διευθυντής εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε πως οι γονείς είναι μόνοι τους και «άοπλοι» σε μια κοινωνία που πρέπει να υπερασπιστούν το παιδί τους, που συνεχώς μεταβάλλεται και απαιτεί νέες γνώσεις και κυρίως πρακτικές, τις οποίες πρέπει να ακολουθεί ο κάθε γονέας για να προλάβει το παιδί του από τις εξαρτήσεις. «Θέλουμε να φέρουμε κοντά τους γονείς στους συμμάχους τους, στον αγώνα που δίνουν για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών τους», τόνισε.
Η υπεύθυνη στη μονάδα έγκαιρης παρέμβασης εφήβων του ΚΕΘΕΑ Πιλότος Κλαίρη Κουτρουλή, επισήμανε ότι οι εξαρτητικές συμπεριφορές βρίσκονται παντού. «Είμαστε σε στενή συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχουμε εκπαιδεύσει εκπαιδευτικούς και πολλούς συλλόγους γονέων. Για να πετύχουμε ένα ασφαλές σχολείο χρειάζονται συμμαχίες. Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε μάχη απέναντι σε κάθε εξαρτητική συμπεριφορά», τόνισε.
Η υπεύθυνη της μονάδας του ΚΕΘΕΑ Πιλότος, ανέφερε ότι σε έρευνα που έγινε σε 1700 μαθητές έδειξε ότι οι εξαρτήσεις βρίσκονται παντού και εξαπλωμένες. «Ο μικρότερος μαθητής, που είναι μέλος του προγράμματος είναι 13 ετών», ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για μακροχρόνιο και σταθερό σχέδιο και όχι σε μια «πυροσβεστική» ενέργεια.                                
Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Σεβαστιανός Ζερβός ανέφερε ότι η Εκκλησία μπορεί να προσφέρει στη διαμόρφωση υγιών στάσεων απέναντι στο πρόβλημα των εξαρτήσεων. «Μπορούμε να βοηθήσουμε στη διάχυση της πληροφορίας, σε επίπεδο πρόληψης και ενημέρωσης και σε ότι άλλο προκύψει», τόνισε.
Η προϊσταμένη του ΚΕΣΥ Μαγνησίας Ελένη Λαδοπούλου τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί κάθε φραγμός στην ομαλή εκπαίδευση των παιδιών. «Τέτοιος φραγμός αναδεικνύεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η χρήση ουσιών. Ως ΚΕΣΥ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρώτη φορά το πρόβλημα και τώρα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τα σχολεία, θα δούμε ποια είναι τα προγράμματα που μπορούμε να εξασφαλίσουμε και θέλουμε να φτιάξουμε νέες πρακτικές ώστε να μετακινήσουμε την επιλογή παιδιών από τη χρήση ουσιών σε πιο δημιουργικές δράσεις», επισήμανε.
Η ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη της «Πρόταση Ζωής» Ζωή Γώγου τόνισε ότι η ενημέρωση των γονέων είναι σημαντική και από τους άμεσους στόχους. «Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ότι υπάρχουν φορείς που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, τόσο για θέματα εξάρτησης, όσο και για θέματα ψυχικής υγείας», τόνισε.
Για την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων η γ.γ. του Δ.Σ. Λιάνα Πασχούδη, είπε πως οι γονείς δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία, καθώς χρειάζονται τη στήριξη των φορέων. «Είμαστε γονείς και αντιμετωπίζουμε καθημερινά πολλά προβλήματα. Δεν είμαστε ειδικοί και πολλές φορές δεν ξέρουμε πως να τα αντιμετωπίσουμε. Πιστεύουμε ότι η πρόληψη είναι το σημαντικότερο βήμα και οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους», ανέφερε.
Ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αντώνης Αντωνίου , ανέφερε ότι οι βαθμίδες στα σχολεία έχουν συνέχεια και ότι αφήνει η μία, το παραλαμβάνει η άλλη. «Έχουμε πολλά κοινά σημεία, να προλάβουμε. Για μας το ζητούμενο, είναι οι μαθητές των παιδιών που φοιτούν στη ΣΤ΄τάξη να έχουν την ενημέρωση με τους γονείς της Α’ Γυμνασίου για να είναι έτοιμοι», ανέφερε.
Στην επιμόρφωση που θα πραγματοποιηθεί, τις απογευματινές ώρες στα Γυμνάσια, θα προσέλθουν και οι γονείς των μαθητών της ΣΤ’ τάξης των όμορων δημοτικών σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου