Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

«Συζητώντας για την Ψυχική Ασθένεια»


Το Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. της ΑμΚΕ ΔΙΟΔΟΣ όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που γνωστοποιήθηκε στην Ένωση Συλλόγων Γονέων, " έχει τη χαρά να επικοινωνήσει
στους συλλόγους καθηγητών όλων των Λυκείων της Μαγνησίας
το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία με τίτλο «Συζητώντας για την Ψυχική Ασθένεια»
το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για να ενταχθεί στα πλαίσια μαθημάτων του προγράμματος σπουδών (project ή δημιουργική εργασία).


            Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α’ Λυκείου και σκοπεύει μέσα από 4 ωριαίες ενότητες και με χρήση  ενημερωτικού υλικού, οπτικοακουστικών μέσων, βιωματικών ασκήσεων, διάδρασης και συζήτησης, να θίξει με τους μαθητές θέματα που άπτονται:
·         της αιτιολογίας, συμπτωματολογίας και θεραπείας βασικών ψυχικών ασθενειών, με κύριο βάρος στην ψύχωση
·         το στίγμα που τις περιβάλλει και τρόπους αντιμετώπισής του
·         τους τρόπους προσέγγισης και υποστήριξης ατόμων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες
·         την δυνατότητα κοινών δράσεων με ψυχικά πάσχοντες.
Το πρόγραμμα θα υλοποιείται δωρεάν από εξειδικευμένο προσωπικό ψυχολόγων και ειδικών θεραπευτών της ΔΙΟΔΟΣ εντός του σχολείου και των διδακτικών ωρών.
Η πρωτοβουλία εμπίπτει στα πλαίσια μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από το 1996 η Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία, προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις για τη μείωση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων αναφορικά με την σχιζοφρένεια, που παρεμποδίζουν την αναζήτηση θεραπείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή.
 Το ποσοστό των ανησυχιών γύρω από ψυχικές ασθένειες των εφήβων είναι πολύ υψηλό αλλά ο φόβος, η ντροπή και το στίγμα τους αποτρέπουν να ζητήσουν βοήθεια (Oliver et al., 1995). Δεδομένου, ότι τα πρώτα συμπτώματα χρόνιων ψυχικών ασθενειών- ανάμεσά τους και η σχιζοφρένεια- εμφανίζονται στις ηλικίες 16-24, θεωρείται σημαντικό να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν ανοιχτά και να ενημερωθούν για θέματα που άπτονται της ψυχικής ασθένειας.


Η Εταιρεία ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία) ιδρύθηκε το 2005 στον Βόλο έχοντας σαν στόχο την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν χρόνιες ψυχικές παθήσεις. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υ.Υ.Κ.Α., ώστε να συμβάλλει στην μετατόπιση της φροντίδας των ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα μέσα από δομές μη ασυλικού τύπου, οπότε και αρχικά ιδρύθηκε το Οικοτροφείο «Μαζί» για να φιλοξενήσει ανθρώπους που συχνά επί δεκαετίες νοσηλευόντουσαν σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και κλινικές. Στόχος ήταν να τους παρέχει μια θεραπευτικά πλαισιωμένη στέγη διαβίωσης (νοσηλευτική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη, εργοθεραπεία, αποκατάσταση κοινωνικών δεξιοτήτων κτλ.) στην προσπάθεια να επανενταχθούν οι άνθρωποι αυτοί όσο το δυνατόν περισσότερο στην καθημερινή ζωή της κοινότητας.
Λίγα χρόνια μετά και διαπιστώνοντας την ανάγκη παροχής και περαιτέρω υπηρεσιών στον χώρο της ψυχικής υγείας η ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ προχώρησε στην ίδρυση του Κέντρου Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. το 2008. Ανταποκρίθηκε έτσι στο αίτημα πολλών ανθρώπων με χρόνιες ψυχικές παθήσεις, που διαβιούν στην κοινότητα, για έναν χώρο, όπου θα μπορούσαν να απασχοληθούν δημιουργικά, έχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα λήψης ολοκληρωμένων και εξατομικευμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων από εξειδικευμένο προσωπικό. Στόχος παρέμεινε και εδώ η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη των εξυπηρετούμενων με βάση τις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής, η υποστήριξη των οικογενειών τους, καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας μέσα από δράσεις ανοιχτές προς το κοινό (π.χ. bazaar με κατασκευές των μελών, θεατρικές παραστάσεις, ενημέρωση στον δρόμο κτλ.), εκπαιδευτικά προγράμματα (ομιλίες, σεμινάρια, ημερίδες) και την συμμετοχή και υποστήριξη εθελοντών και ασκούμενων φοιτητών στην διεξαγωγή του θεραπευτικού προγράμματος.

Όποιος ενδιαφέρεται να πραγματοποιηθεί η δράση στο σχολείο του παρακαλούμε να επικοινωνήσει με το Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. στο τηλέφωνο 24210 31993 καθημερινά από τις 8.00 έως τις 16.00

Με εκτίμηση,
Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ.
Μεταμορφώσεως 23Α, Βόλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου