Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Χάρτη του Βόλου στο Open Street Map δημιούργησαν μαθητές τριών ΕΠΑΛ



Στο πλαίσιο σεμιναρίου που έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Έναν διαφορετικό χάρτη του Βόλου με διάφορες επιπλέον πληροφορίες για την πόλη, που είναι δωρεάν διαθέσιμος, δημιούργησαν χθες μαθητές τριών ΕΠΑΛ του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεμιναρίου, που έγινε, για να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Το σεμινάριο έγινε σε εργαστήριο του ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας στο Φυτόκο, και ο διδάσκων στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας - Πολεοδομίας του Π.Θ. Παναγιώτης Μανέτος, δήλωσε ότι το  σεμινάριο εστίασε σε ένα on line λογισμικό, το Open Street Map, στο οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε απ’ όλη τη γη να περάσει δεδομένα για την περιοχή και για άλλη περιοχή. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μαθητές των ΕΠΑΛ δημιούργησαν έναν χάρτη με δεδομένα για την πόλη του Βόλου.
Σε έναν χάρτη, τόνισε, μπορούν να ενσωματωθούν δεδομένα που αφορούν σημεία, επιχειρήσεις, καταστήματα, θέματα τουρισμού, ακόμη και κτίρια, σπίτια με πληροφορίες για κάθε κτίριο κλπ. «Ενώ στην Google οι πληροφορίες αυτές δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξουν ή να μπορεί κάποιος να τις πάρει για να τις αξιοποιήσει, με το Open Street Map, ό,τι πληροφορία περάσουν οι χρήστες είναι δωρεάν διαθέσιμη σε όλους ανά τον πλανήτη, για να την αξιοποιήσει όπως θέλει ο καθένας καλύτερα, αρκεί να υπάρχει μια αναφορά από που προέρχονται τα δεδομένα», τόνισε ο κ. Μανέτος.
Ο ίδιος τόνισε, πως, το ότι αυτή η πληροφορία είναι δωρεάν διαθέσιμη, από χρήστες για χρήστες, καθιστά τον χάρτη πιο ισχυρό από το εμπορικό της  Google, που δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει εύκολα ή να πάρει τα δεδομένα από την Google, ενώ στο θέμα πόσα αξιόπιστα είναι τα δεδομένα που ανεβάζουν οι χρήστες, είπε ότι είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με τον διδάσκοντα στο Π.Θ. το σεμινάριο είναι πιλοτικό, δεν έχει συγκεκριμένους στόχους και γίνεται για να διερευνηθούν οι προθέσεις του σχολείου και των μαθητών, ενώ στη συνέχεια θα μπορούσε να σχεδιαστεί κάτι πιο ολοκληρωμένο, όπως η δημιουργία εφαρμογής app για κινητά τηλέφωνα ή tablet.

«Ανοιχτοί στις προκλήσεις»
Ο Δημήτρης Κόκκινος, διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, είπε ότι το σχολείο ανταποκρίθηκε στην ευκαιρία που είχε, να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο και μετά από πρόσκληση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ στο σεμινάριο συμμετείχαν τα τμήματα Δομικών Έργων και Εφαρμοσμένων Τεχνών. «Είμαστε ανοιχτοί στις προκλήσεις και θέλουμε να κάνουμε πράξη το όραμα να ανοίξει το σχολείο στην κοινωνία, ενώ στόχος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με το Πανεπιστήμιο και να ανταποκριθούν στην ανάπτυξη της εφαρμογής», τόνισε.
Ο καθηγητής του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Αναστάσιος Χριστομάνος, είπε ότι είναι πολλαπλασιαστής της τεχνογνωσίας που παρέχει το Π.Θ. για τους μαθητές και είναι σημαντικό για το μέλλον και εξελίξιμο.  Ο ίδιος τόνισε ότι η εφαρμογή θα δώσει αντικείμενο στους μαθητές, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο για την πόλη και την κοινωνία, καθώς μπορούν να μπουν στοιχεία για τον τουρισμό που θα εξελίσσεται από μας για τον κόσμο.
Ο Ελευθέριος Λαγός, καθηγητής του 1ου ΕΠΑΛ επισήμανε ότι η εφαρμογή είναι πολύ χρήσιμη διότι καθιστά τους μαθητές υπεύθυνους και ώριμους σχετικά με το τι σημαίνει χώρος, πληροφορία και χρήση  και υπευθυνότητα ως πολίτη στην πόλη.  Όπως είπε οι μαθητές θα μάθουν πως στήνεται ένα τέτοιο λογισμικό περιβάλλον και πως χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα.
Πρωτόγνωρη εμπειρία
Ο μαθητής της Β’ τάξης Εφαρμοσμένων Τεχνών, Βασίλης Καράγγελος ανέφερε ότι ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για τον ίδιο, καθώς πρόκειται για κάτι διαδραστικό και πολύ χρήσιμο που βοηθάει τους συνανθρώπους μας, εντελώς δωρεάν να περιηγηθούν στον χάρτη και να κάνουν προσθήκες, προσφέροντας διάφορες επιπλέον πληροφορίες.
Όπως είπε, οι μαθητές με το σεμινάριο έμαθα πως μπορούν να επεξεργαστούν τους χάρτες, να προσθέσουν διάφορα καινούργια πράγματα που δεν υπήρχαν, ακόμη και να κάνουν διορθώσεις σε λανθασμένα πράγματα.     
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου