Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Συγκίνησε τους πάντες η γιορτή για την Μητέρα...



Με επιτυχία, αλλά κυρίως συγκίνηση, αγάπη, ζεστή ατμόσφαιρα και όμορφα παιδικά χαμόγελα, ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας η εκδήλωση «Τιμούμε τη Μητέρα» που διοργανώθηκε απ΄το  «Σωματείο Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου», την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την «Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου», τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας- Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας- Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων .
Άριστοι οικοδεσπότες και παρουσιαστές, συντόνισαν την εκδήλωση με όμορφα σχόλια και καίριες λογοτεχνικές παρεμβάσεις, οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων Αντώνης Αντωνίου και Σοφία Κανταράκη.
Στο χαιρετισμό της, η κα Κερασία Μπαρτζιώκα, πρόεδρος Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία, λέγοντας ότι απ΄ την αρχαιότητα ο ρόλος της μητέρας είχε ξεχωριστεί θέση, και μέσω του πολιτισμού, το πρόσωπο αυτό, θα πρέπει να τιμάται.
Η κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη,  Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και πρώην Υφυπουργός, εξήρε την προσπάθεια και την πρωτοβουλία, κάνοντας αναφορά στο ρόλο της μητέρας μέσα και από προσωπικά παραδείγματα.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου  Ηλίας Κουτσερής, τόνισε ότι στους κόλπους της και ως ενεργά στοιχεία- μέλη της, η Ένωση, έχει πάμπολλες γυναίκες μητέρες, επιστήμονες, σκληρά εργαζόμενες, άνεργες, αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, αγωνίστριες και πρόσωπα της προσφοράς και της καθημερινότητας. Γυναίκες, που δεν εξαντλούν το ρόλο τους στην ανατροφή, αλλά ξεπερνώντας πολλές φορές τα συμβατά όρια, δίνουν το παράδειγμα στα ίδια τους τα παιδιά… στέκονται δίπλα, όχι μόνο στο δικό τους παιδί, αλλά και στα παιδιά όλου του κόσμου. Στα παιδιά και των άλλων μανάδων, ακόμη και αυτών που έτυχε να βρεθούν στην χώρα μας, χωρίς τη δική τους μητέρα. Ο ρόλος λοιπόν της μητέρας ξεχωριστός…
Το χειροκρότημα όλων για την επιστημονικότητα του λόγου του αλλά και την αμεσότητα των απόψεών του που αφορούσαν στην μητέρα και την γυναίκα, κυρίως σε σχέση με την γονιμότητα, απέσπασε ο κ. Γιασλακιώτης Βασίλειος, ιατρός, μαιευτήρας γυναικολόγος, που μίλησε με θέμα «Το μεγαλείο της μητρότητας».
Η κα Γεωργία Παπαργύρη φιλόλογος στο 3ο Λύκειο Βόλου ήταν η δεύτερη ομιλήτρια της εκδήλωσης, και αναφέρθηκε στους ρόλους της μητέρας στα διάφορα στάδια της ιστορίας και του κόσμου, μη αποφεύγοντας ωστόσο, να αναφερθεί και σε δικά της παραδείγματα, τονίζοντας συγκινημένη, ότι το καλύτερο κόσμημα για την μητέρα είναι τα χαράκια των παιδιών της στο λαιμό της…
Στο μουσικό μέρος καταχειροκροτούμενοι, συμμετείχαν μαθητές –μαθήτριες του 19ου Δ.Σ. Βόλου, (Διευθυντής Λάμπρος Σδρόλιας) Μικτή χορωδία του σχολείου και υπεύθυνη εκπαιδευτικό- μουσικό την κα Ευθυμία Πισιώτη και του 27ου Δ.Σ. Βόλου, (Διευθύντρια Ιωάννα Λέμα) με την Μικτή χορωδία του σχολείου . Υπεύθυνη εκπαιδευτικός- μουσικός Βέρα Κυριακοπούλου. Ακολούθησε η απόδοση τιμής σε μητέρες που έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό και κατά κύριο λόγο την συγγραφή και την ποίηση. 

Σύντομα βιογραφικά

  1. Χρυσούλα Παπαευαγγέλου, γεννήθηκε στο Βόλο, ποιήτρια, καθηγήτρια Ιταλικής σε Πανεπιστήμια. Για το ποιητικό της έργο βραβεύτηκε με το Α΄ Βραβείο από τον Όμιλο UNESCO. Βραβεύτηκε για το θεατρικό της έργο «Ονειροθυρίδα» , ενώ διακρίθηκε και βραβεύτηκε από την Αμφικτυονία Ελληνισμού στον «Δ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό».
  2. Έλενα Ψαραλίδου, γεννήθηκε στην Ξάνθη και ζει από το 1987 στο Βόλο. Είναι δικηγόρος και έχει δυο γιους. Γράφει ποίηση , ταξιδιωτικά , δοκίμια. Συνεργάσθηκε με λογοτεχνικά περιοδικά και τον τοπικό τύπο. Έλαβε μέρος σε διεθνής διαγωνισμούς και βραβεύθηκε για τα έργα της. Δημιούργησε την ομάδα προφορικής ποίησης Volos  Poetry  Slam  το 2010 με την οποία κάνουν θεματικές ποιητικές δράσεις.
  3. Βεργετάκη Κατερίνα γεννήθηκε και κατοικεί στον Βόλο. Ασχολείται με την συγγραφή ποιημάτων από την παιδική της ηλικία, γράφει συστηματικά τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ έχει εκδοθεί η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο “Φυλαχτό”. Είναι παντρεμένη και μητέρα 2 παιδιών, έχει διακριθεί σε αρκετούς διαγωνισμούς. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά και Οξιτανικά. Παρουσιάζει στο Ράδιο-Ένα την εκπομπή “Διαδρομές Πολιτισμού”.
  4. Μαίρη Γαβαλά συγγραφέας- ποιήτρια- καθηγήτρια Γεννήθηκε στο Βόλο και σπούδασε Γαλλικά, Αγγλικά Γερμανικά. Δίδαξε Γαλλικά και Αγγλικά. Δηλώνει Γαλλόφωνη. Έχει δύο γιούς και δύο εγγόνια. Είναι Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου. Αρθρογραφεί στο τοπικό τύπο. Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με το Παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκου Φοίνικα.
  5. Μαρία Κουρή εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής. Κατάγεται απ την Καρδίτσα και ζει στον Βόλο. Έχει τρεις γιους . Το εκπληκτικό είναι ότι σταμάτησα το λύκειο σε ηλικία 16 ετών, όταν αποφάσισα να κάνω οικογένεια και ολοκλήρωσε τις σπουδές σε μεγάλη ηλικία μαζί με το μεγάλο της γιο. Η συγγραφή είναι η μεγάλη της αγάπη ασχολείται με ποίηση, παραμύθι, θεατρικό και στίχους τραγουδιών
  6. Αγγελική Θάνου εκπαιδευτικός συγγραφέας Κατάγεται από τα Κανάλια της Μαγνησίας.   Υπηρέτησε την Προσχολική Εκπαίδευση ως Νηπιαγωγός και ως Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής στη Μαγνησία και στις Κυκλάδες. Είναι Διδάκτωρ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει πέντε βιβλία για παιδιά, τέσσερα για εκπαιδευτικούς και γονείς και ένα μυθιστόρημα για ενήλικες
  7. Έλενα Στανιού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Είναι Διδάκτορας Παιδικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Μιλάει δύο γλώσσες, Γαλλικά και Αγγλικά, έχει μεταπτυχιακό στην παιδική λογοτεχνία, ενώ έχουν δημοσιευθεί άρθρα της σε περιοδικά . Έχει πάρει μέρος σε δράσεις για το παιδικό βιβλίο, σε Συνέδρια με ανακοινώσεις, ενώ είναι μέλος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ και του ΠΟΦΑ.
  8.  Σοφία Κανταράκη Γεννήθηκε στον Βόλο και μεγάλωσε στη Σκιάθο. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας του Δημοκρίτειου. Είναι υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας. Έχει βραβευθεί από το Υπουργείο Παιδείας και το θεσμό Αριστεία και καινοτομία στην εκπαίδευση. Έλαβε εθνικές και ευρωπαϊκές διακρίσεις σε ευρωπαϊκά διασχολικά προγράμματα. Είναι μέλος σε πολλά σωματεία και είναι παντρεμένη με τέσσερα παιδιά.
  9. Λεμονιά Μουλά  Γεννήθηκε στην Βόρεια Εύβοια. Σε μικρή ηλικία ήρθε στον Βόλο, όπου δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των επιχειρήσεων. Είναι μητέρα και γιαγιά, και η μεγάλη της αγάπη για τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία την οδήγησε στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής του Διονύση Λεϊμονή. Έχει λάβει μέρος σε δύο συλλογικές δουλειές, ενώ έχει εκδόσει και δικά της βιβλία.
  10. Λαμπράκη Ελένη Συγγραφέας γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Βόλο. Σπούδασε στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου της Mons-Hainaut στο Βέλγιο, ως υπότροφος του ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών). Είναι πτυχιούχος επίσης της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος του δεύτερου έτους του μεταπτυχιακού στον τομέα της Δογματικής. Συνέχισε την παιδαγωγική της κατάρτιση στην Ειδική Αγωγή και Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και πρόσφατα έγραψε το «Ταξίδι της Νεφέλης»
  11. Γεωργαλούση Ιωάννα μητέρα τρίτεκνη και μέλος στο Σύλλογο των Τριτέκνων Μαγνησίας, προσφέροντας σημαντική βοήθεια με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες
  12. Κυριακοπούλου Βέρα μια πολυτάλαντη γυναίκα και μητέρα, μουσικός στο 27ο Δ.Σ. Βόλου με πλούσια δράση στα πολιτιστικά δρώμενα και με αμέριστη προσφορά σε δρώμενα των σχολικών κοινοτήτων και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων.
 


Τα παιδάκια απ΄ το 19 Δ.Σ. Βόλου

Τα παιδιά απ΄ το 27ο Δ.Σ. Βόλου

Οι βρεβευμένες μητέρες και οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών

Μητέρες με τους εκπροσώπους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και του Σωματείου Φίλοι του Μουσείου Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου