Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

«Οι μαθητές συνομιλούν με τα κείμενα…. Εκπαιδευτικά προγράμματα για την αναπηρία»



Παρουσιάζεται σήμερα το βιβλίο της Μαρίνας Λουάρη

Ο Σύλλογος γονέων παιδιών με αναπηρία Ν. Μαγνησίας, διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίνας Λουάρη, με τον τίτλο   «Οι μαθητές συνομιλούν με τα κείμενα. Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ευέλικτης Ζώνης για την αναπηρία»,  από τις εκδόσεις  Λεξίτυπον .

 Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 30 Μαΐου και ώρα 19.30  στο Αμφιθέατρο «Σαράτση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι : Νατάσα Βλάχου, Καθηγήτρια ΠΤΕΑ Παν. Θεσσαλίας , Ιουλία Νησιώτου-Μαντέλου, Επίκ. Καθηγήτρια ΠΤΕΑ Παν. Θεσσαλίας , Μαρίτα Παπαρούση, Αναπλ. Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Παν. Θεσσαλίας , Απόστολος Μιχαλόπουλος, Δ/ντης Ειδικού Σχολείου Αγριάς . 
 Συντονιστής: Ηλίας Κουτσερής, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Βόλου.

Περίληψη

Η αναπηρία είναι μια πολυδιάστατη έννοια, προσδιορίζεται ανάλογα με το πλαίσιο και σχετίζεται με την αλληλεπίδραση που αναπτύσσεται μεταξύ ατόμου και κοινωνικού πλαισίου. Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αναπηρίας πρέπει να αφορά όλους τους τομείς ανάπτυξης και αφορά την πρόσβαση, την κοινωνική προσαρμογή και την εκπαίδευση. 

Σημαντική θέση κατέχει η ολόπλευρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τυπικών μαθητών σε θέματα αναπηρίας ώστε να επιτευχθεί η πλήρης ένταξη των μαθητών με αναπηρία στο γενικό σχολείο.

 Στο συγκεκριμένο βιβλίου παραθέτονται εκπαιδευτικά προγράμματα για την προετοιμασία των τυπικών μαθητών πριν την ένταξη μαθητών με αναπηρία στις γενικές τάξεις. Συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναφέρονται σε μαθητές με κινητική αναπηρία, με σύνδρομο Down, στη γέννηση και στην αποδοχή ενός παιδιού με αναπηρία και  αυτισμό.

 Ο σχεδιασμός αυτών των προγραμμάτων στηρίζεται σε παιδικά λογοτεχνικά κείμενα με θέμα την αναπηρία, περιγράφονται οι σκοποί, τα υλικά, το χρονικό πλαίσιο, και οι δραστηριότητες που μπορούν να υλοποιηθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου