Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Ευφάνταστες κατασκευές από μαθητές με καθημερινή εφαρμογή στη ζωή μας



Τις δημιουργίες μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων της Μαγνησίας, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι Βολιώτες και όχι μόνο, καθώς από αύριο θα ανοίξει τις πύλες της στην παραλία του Βόλου, η 2η Μαθητική Έκθεση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 13 του μήνα. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 7 το απόγευμα αύριο Πέμπτη, πιθανόν παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Δημ. Μπαξεβανάκη που θα βρίσκεται στην Μαγνησία. 
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη είπε ότι η προσπάθεια είναι πολλαπλής αξίας, καθώς το εκπαιδευτικό σύστημα γίνεται εξωστρεφές και οι άνθρωποι που το υπηρετούν πιστεύουν στην αξία της εξωστρέφειας και της δυναμικής που δίνει στους μαθητές για να συνεχίσουν.
Όπως είπε, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ανταποκρίθηκε θετικά  στο κάλεσμα της ΔΔΕ και των ΕΠΑΛ, διότι κρίνει επιβεβλημένη και επιτακτική την ανάγκη τα παιδιά να χαίρονται αυτό που δημιουργούν και να εισπράττουν την ευχαρίστηση του κόσμου για τις εργασίες τους.
Η κ. Κολυνδρίνη είπε ότι η παραλία του Βόλου θα είναι από τις λίγες φορές που θα φιλοξενήσει θέματα που αφορούν εφήβους, που δίνουν τον δικό τους αγώνα, καταξιώνονται μέσα από αυτή τη δράση και έχουν μια πρώτη θετική εμπειρία στο να πατούν γερά στα πόδια τους και να συνεχίζουν. 

Υπάρχει προσωπικό
για την αγορά εργασίας
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης είπε ότι οι απόφοιτοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης κατά την αποφοίτησή τους, λαμβάνουν και απολυτήριο και πτυχίο, που τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στις Ανώτατες Σχολές ή να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούν τα μαθήματα που διδάσκονται στα ΕΠΑΛ, τις νεότευκτες τεχνολογικές και επιστημονικές αντιλήψεις, ώστε να είναι δυνατή η προσαρμογή τους στον επαγγελματικό στίβο.  
Τα παραπάνω πρέπει να γνωρίζουν η κοινωνία και οι επιχειρήσεις, δηλαδή ότι υπάρχει προσωπικό που μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποδώσουν τα μέγιστα που διδάχτηκαν στα ΕΠΑΛ, τόνισε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το ρόλο επιτελεί η 2η μαθητική έκθεση επαγγελματικής εκπαίδευσης στην παραλία του Βόλου, να διαχύσει στην κοινωνία το έργο που γίνεται στα Επαγγελματικά Λύκεια, το ότι οι μαθητές γνωρίζουν τις νέες αντιλήψεις στην τεχνολογία και θα βεβαιώνει τους επαγγελματικούς φορείς ότι αυτά τα δεδομένα μπορούν να μεταφερθούν στην εργασία.



Από 12 περίπτερα
Ο Γιάννης Μπερέτας, διευθυντής του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου του 1ου ΕΠΑΛ  Ν. Ιωνίας, είπε ότι η μαθητική έκθεση θα αποτελείται από 12 περίπτερα, τα εννέα από τα οποία αφορούν τους ισάριθμους τομείς των ΕΠΑΛ με έργα των μαθητών.
Τα δύο περίπτερα θα είναι γενικά και αφορούν Ειδικά Σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Βόλου και Αλμυρού, καθώς και το Ενιαίο Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βόλου,  ενώ το 12ο περίπτερο θα είναι ο χώρος όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το έργο που γίνεται και να προμηθεύονται με έντυπα για τα Επαγγελματικά Λύκεια.
Στα περίπτερα θα βρίσκονται 150 έργα των μαθητών, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι επισκέπτες.
Το υπουργείο υιοθέτησε την ιδέα
Ο διευθυντής του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου Γιάννης Τσοκανάκης τόνισε ότι με τη 2η έκθεση, τηρείται μια υπόσχεση που είχε δοθεί στους Βολιώτες ότι η μαθητική έκθεση θα καθιερωθεί, ενώ τόνισε ότι η ιδέα υλοποιήθηκε και σε άλλους νομούς της χώρας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας.
Ο ίδιος είπε ότι στην έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν δημιουργίες των μαθητών και των καθηγητών τους που χρειάστηκαν πολλές ώρες εργασίας για να γίνουν εκτός του προγράμματος και είναι ευφάνταστες κατασκευές με καθημερινή εφαρμογή στη ζωή μας.
Ο κ. Τσοκανάκης παρουσίασε ενδεικτικά έργα που θα εκτεθούν και είναι από συνθέσεις λουλουδιών, παρασκευές μπύρας, λικέρ, μαρμελάδας, μέχρι χτενίσματα και ρομποτικά συστήματα, τραπέζι κοπής λέιζερ, μπαστούνι αποφυγής εμποδίων για τυφλούς, όπως και εργαστηριακές ασκήσεις μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, αλλά και παιχνίδια με μαθητές.
Στόχος είναι να δει ο κόσμος τι γίνεται στα Επαγγελματικά Λύκεια, είπε ο κ. Τσοκανάκης, που κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί την έκθεση.
Ξεκίνησε από τον Αλμυρό
Ο Απόστολος Αγγελόπουλος, διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Αλμυρού είπε ότι η έκθεση θα ανοίξει τα σχολεία στην τοπική κοινωνία. Η έκθεση φέτος ξεκίνησε από 25-27 Απριλίου στην κεντρική πλατεία Αλμυρού όπου εκτέθηκαν έργα μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού, με θετικά μηνύματα από το αμείωτο ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Ο ίδιος είπε ότι από την αρχή κάθε χρονιάς οι μαθητές των ΕΠΑΛ υπερβάλουν εαυτούς ετοιμάζοντας τα έργα τους, που επιδιώκουν να εντυπωσιάσουν και να προκαλέσουν αίσθηση.       
  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου