Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός έχει πλέον… μεταφερθεί στις οθόνες

 Το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενάντια στον εκφοβισμό, με ένα βίντεο για τη στήριξη των παιδιών

 Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, με το Χαμόγελο του Παιδιού να συμμετέχει στην όλη προσπάθεια, παράγοντας ένα βίντεο με μηνύματα για τα παιδιά αυτά που έρχονται αντιμέτωπα με τέτοιου είδους καταστάσεις. Για το θέμα συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου Ηλία Κουτσερή ο ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού, Αιμίλιος Παλάτος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία χρόνια ο σχολικός εκφοβισμός έχει μεταφερθεί και στο διαδίκτυο.

«Tα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των μέσων αυτών από μικρά παιδιά, πόσο μάλλον τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία του κορωνοϊού και την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης. Έτσι ο ενδοσχολικός εκφοβισμός έχει μεταφερθεί στις οθόνες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παλάτος, συμπληρώνοντας ότι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να δεχθεί ή να πράξει εκφοβισμό είναι είτε μία απλή ειρωνία ή ακόμη και μία απόπειρα μείωσης κάποιου χαρακτήρα.

«Για εμάς ο μεγαλύτερος σκοπός είναι να προλάβουμε αυτές τις καταστάσεις και επιδιώκουμε να ενημερώσουμε παιδιά και εφήβους ότι είναι σημαντικό να έχουν σχέση εμπιστοσύνης με γονείς και εκπαιδευτικούς και να νιώθουν άνετα ότι κάποιος γνωστός ή άγνωστος έχει επιχειρήσει να τους προσεγγίσει και να τους εκφοβίσει» σημείωσε επίσης.

Μέσω του βίντεο γίνεται έκκληση στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν αν χρειάζεται τη γραμμή SOS του Χαμόγελου του Παιδιού. Η Εθνική Γραμμή 1056 μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά και γονείς και στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς όλο το 24ωρο. Η διαδικασία είναι ανώνυμη και πάντα κάποιος υπάρχει εκεί για να ακούσει την ξεχωριστή εμπειρία και το βίωμα κάθε παιδιού. Σε δεύτερο χρόνο ενημερώνει τα παιδιά και τους γονείς σε σχέση με τα δικαιώματά τους και τι μπορούν να κάνουν ακόμη και σε νομική βάση, ή ακόμη και με ψυχολογική στήριξη.

Όπως ανέφερε ο κ. Παλάτος, υπάρχουν παιδιά με σχέση εμπιστοσύνης με γονείς και φίλους που ξεπερνούν σχετικά άμεσα να ξεπεράσουν τέτοιες εμπειρίες, αλλά και άλλα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κάτι τέτοιο εύκολα. «Με την κατάλληλη στήριξη τα παιδιά πάντα βρίσκουν τη δύναμη να ξεπεράσουν τέτοια θέματα και να έχουν απλά μία κακή ανάμνηση στη συνέχεια του βίου τους» κατέληξε.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου