Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Κάλεσμα για μια «ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά»

 Το Κοινοβούλιο τονίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην υγεία των παιδιών και την παιδεία

       

Η νόσος COVID-19 έχει σοβαρό αντίκτυπο στον κίνδυνο της φτώχειας, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την ψυχική υγεία, τη βία και την κακοποίηση

Προστασία των παιδιών-μεταναστών και προσφύγων, ιδίως των ασυνόδευτων

Τα κράτη μέλη πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση, την περίθαλψη, τη στέγαση, την οικογενειακή στήριξη και την παιδική μέριμνα, διασφαλίζοντας την πρόσβαση όλων των παιδιών.

 

«Το παιδί είναι πρωτίστως παιδί, ανεξάρτητα από την εθνοτική καταγωγή, το φύλο, την ιθαγένεια ή το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, το καθεστώς διαμονής του ή το καθεστώς του ως μετανάστη» δήλωσε το Κοινοβούλιο την Πέμπτη σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 545 θετικές ψήφους, έναντι 24 αρνητικών και 119 αποχών.

 

 

Το κείμενο υπογραμμίζει τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει στα παιδιά η κρίση COVID-19, επιδεινώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο φτώχειας, επηρεάζοντας σοβαρά την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους υγεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο έκθεσής τους σε βία και κακοποίηση. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να υποβάλει, όπως ανακοινώθηκε, νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση της ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

 

 

Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση

 

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση για κάθε παιδί, την πρόληψη φαινομένων πρόωρης εγκατάλειψης του συστήματος εκπαίδευσης και τη διασφάλιση ισότιμης ως προς το φύλο πρόσβασης στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς από την προσχολική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών Ρομά, των παιδιών με αναπηρίες και των παιδιών μεταναστών. «Η ψηφιακή εκπαίδευση δεν θα πρέπει ποτέ να αντικαθιστά μόνιμα τη δια ζώσης μάθηση», υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές, ζητώντας επίσης να συμπεριληφθούν στα σχολικά προγράμματα κατάλληλες για την ηλικία πληροφορίες σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου