Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Πανελλήνια διάκριση μικρών Βολιωτών με ζωγραφιές για τους Εύζωνες

               Έλαβαν βραβεία και διακρίσεις από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Μια ξεχωριστή και πολύ σημαντική διάκριση έλαβαν μικροί Βολιώτες μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου Βόλου, το οποίο συγχωνεύτηκε με το 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής, που διοργάνωσε το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και ο Όμιλος Ανάδειξης και Διάδοσης της Πολιτιστικής Καλλιτεχνικής Εθνικής Κληρονομιάς «Φέρμελη, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» με τίτλο «Εγώ είμαι εγώ, Ευζωνάκι γοργό»,  με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η Παναγιώτα- Αποστολία Πούλιου, 5 ετών και η Ζαχαρένια Συρταριώτη 4 ετών κατάφεραν με τις ζωγραφιές τους να εντυπωσιάσουν τους κριτές και να κερδίσουν βραβείο στον διαγωνισμό, ενώ η Ευανθία Πολυδοροπούλου 4 ετών και ο Γεώργιος Μπακογιάννης 5 ετών έλαβαν διάκριση.

Οι μαθητές/τριες των τμημάτων Πρωινό 1 και Προαιρετικό Ολοήμερο σχεδίαζαν τις ζωγραφιές τους έχοντας στο πλευρό τους τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς  κ.κ. Παρασκευή Γεωργιάδη και Τριανταφυλλιά Γεωργούλα.

Μιλώντας για τον διαγωνισμό αλλά και τη διαδικασία η κ. Παρασκευή Γεωργιάδη ανέφερε πως «Τα νήπια παροτρύνθηκαν να σχεδιάσουν την ανθρώπινη μορφή του “Εύζωνα” και να την ολοκληρώσουν με στοιχεία κολλάζ. Δόθηκε έμφαση στο αυθόρμητο παιδικό σχέδιο που χαρακτηρίζει την προσχολική ηλικία και αποτυπώνει την οπτική που έχουν τα παιδιά για την ανθρώπινη μορφή και τα χαρακτηριστικά της. Η φουστανέλα επενδύθηκε με κολλητική του λογότυπου “1821” για να κατανοηθεί η ηρωική ημερομηνία» .

Απο την πλευρά της η κ. Τριανταφυλλιά Γεωργούλα, που ήταν και η προϊσταμένη του νηπιαγωγείου αναφέρει ότι «Εκπονήθηκε σχέδιο εργασίας με στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν την ιστορία των Ευζώνων, τη φορεσιά και τους συμβολισμούς της, καθώς και τη φιλοσοφία ζωής τους, που είναι συνδεδεμένη με τις αξίες του ηρωισμού, της γενναιότητας και του αγώνα για ελευθερία. Έτσι οι Εύζωνες αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους μαθητές. Με βοηθό τα χρώματα και οδηγό τη φαντασία κατάφεραν να αποτυπώσουν στο χαρτί όλα τα συναισθήματα που τους δημιούργησε αυτό το ταξίδι κι ο καθένας να συνθέσει ένα μοναδικό έργο. Μεταξύ των 111 έργων που διακρίθηκαν σε σύνολο 1.237, βρίσκονται 4 έργα μαθητών από τα δύο αυτά τμήματα εκ των οποίων τα 2 βραβεύτηκαν. Έκθεση των επιλεγμένων έργων θα γίνει στο Πολεμικό μουσείο Αθηνών».

Η διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου Βόλου κ. Έλενα Στανιού συνεχάρη τις εκπαιδευτικούς για τη δουλειά και την αφοσίωσή τους, αλλά και τα παιδιά για τη συμμετοχή και τη διάκρισή τους. Η πενταμελής κριτική επιτροπή που αξιολόγησε τα έργα των συμμετεχόντων απαρτίστηκε από:

1. Παύλος Σάμιος, ζωγράφος, Ομ. Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ.

2. Ίρις Κρητικού, Πρόεδρος ΜΕΠΤ, Ιστορικός Τέχνης

3. Λουίζα Καραπιδάκη, Μέλος Δ.Σ. ΜΕΠΤ, Ιστορικός Τέχνης ,Μουσειολόγος

4. Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος, συγγραφέας

5. Λίζα Πενθερουδάκη, εικαστικός, Πρόεδρος Φέρμελης



Βραβείο 2 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου