Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Ψηφιακές αναδρομές στον πολιτισμό και την ιστορία του Βόλου


  Μεγάλη είναι η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία του «Σωματείου Φίλων του Αθανασάκειου Μουσείου» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Ένωση Συλλόγων Γονέων. Η πρόεδρος του Σωματείου κα Σούλα Μπαρτζιώκα συνομίλησε με τον Ηλία Κουτσερή για το πρόγραμμα των ψηφιακών περιηγήσεων το οποίο συνεχίζεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δ. Βόλου και δίνει την ευκαιρία στον καθένα, από την οθόνη του υπολογιστή του ή του κινητού του, όπου κι αν βρίσκεται να μάθει την ιστορία της περιοχής μας.
"Ο πολιτισμός και η τέχνη λειτούργησαν ως αντίδοτο τις ημέρες της απομόνωσης. Ατομικά εγχειρήματα, παραστάσεις, τραγούδια, εικονικές περιηγήσεις μουσείων συνέβαλαν στη μείωση της απομόνωσης  και του αισθήματος της μοναξιάς και πολλά μουσεία και ιδρύματα αύξησαν τις ψηφιακές τους υπηρεσίες για να στηρίξουν τους ανθρώπους, παρέχοντας ψυχαγωγικό κι εκπαιδευτικό υλικό", τόνισε η κ. Μπαρτζώκα περιγράφοντας τον καταλυτικό ρόλο και τη σημασία του πολιτισμού σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

"Αξιοποιήσαμε την τεχνολογία και κάναμε τις ψηφιακές βόλτες στην περιοχή μας. Το κοινό μας ακολουθεί ενεργά και πρόθυμα στις δράσεις μας και αυτές οι ψηφιακές βόλτες είναι μια ευκαιρία να μεγαλώσει αυτή η συνάντηση, με ανθρώπους που δεν είχαν έρθει σε άλλες δράσεις μας, καθώς μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας. Επιπλέον, είναι μεγάλη πηγή μάθησης και δημιουργίας αυτές οι περιηγήσεις για τα παιδιά και είμαστε σε επαφή με τα σχολεία ώστε να αξιοποιήσουν στην εκπαίδευση αυτές τις ψηφιακές ξεναγήσεις", ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου.
Η πρώτη ψηφιακή περιήγηση αφορούσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, που φέτος συμπληρώνει 110 χρόνια ζωής, ενώ ακολουθούν οι  νεολιθικοί οικισμοί του Διμηνίου και του Σέσκλου, η αρχαία Ιωλκός, η Αργώ, ο μυκηναϊκός οικισμός της Δημητριάδας, οι αρχαιολογικοί χώροι των Β. Σποράδων, η Γορίτσα, το  Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο, οι Φθιώτιδες Θήβες, ενώ θα γίνει και παρουσίαση στο βιομηχανικό παρελθόν του Βόλου, στο ξακουστό τρενάκι του Πηλίου τον Μουτζούρη, στους πρόσφυγες στη Ν. Ιωνία αλλά και στην Εβραϊκή Κοινότητα Βόλου.

Το υλικό αυτό αποστέλλεται στα μέλη του Σωματείου, που αριθμεί σχεδόν 500 μέλη , σε όλα τα μέλη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και έπειτα ταξιδεύει στους φίλους αυτών, ενώ αναρτάται και στις σελίδες του Σωματείου και της Ένωσης στο facebook και στα blog. Σημειώνεται, ότι τις ξεναγήσεις, κάνει η διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-διπλωματούχος ξεναγός»,  κα Μελίνα Κωστίδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου