Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Έγιναν… πινακοθήκη οι διάδρομοι, του 10ου Γυμνασίου Βόλου




Τα συγχαρητήριά της μεταφέρει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου


Ένα πρωτότυπο όσο και ξεχωριστό πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη σε ένα …δημόσιο σχολείο της πόλης μας, όπου έργα τέχνης στολίζουν τους διαδρόμους, μουσική ακούγεται στα διαλείμματα και ταινιοθήκη καλύπτει τα κενά, με προβολές ταινιών! Παράλληλα σύμφωνα με τα επόμενα σχέδια, «θα γίνεται παρουσίαση των καλλιτεχνών, μέσω βιντεοπροβολέα, όπως και σε φυλλάδιο και σε επόμενο χρόνο θα γίνει η υιοθέτηση ενός καλλιτέχνη και ονομασία αιθουσών.  
Όπως ανέφερε η κα Κική Δανιηλίδου, Διευθύντρια του 10ου Γυμνασίου Βόλου, που είχε και την πρωτοβουλία της δράσης «για εμάς η τέχνη είναι ένας από τους παράγοντες παιδείας και αγωγής. Υπ’ αυτή την έννοια διαμορφώσαμε ένα περιβάλλον μέσα στο σχολείο, στο οποίο να βιώνουν οι μαθητές, να μεγαλώνουν και να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους σε ένα περιβάλλον τέχνης και πολιτισμού».
Σύμφωνα με την ίδια, οι μαθητές, περνούν από διαδρόμους του σχολείου όπου βρίσκονται οι πίνακες με την ιστορία της τέχνης, ενώ στην αυλή ακούγεται επιλεγμένη μουσική. Στα κενά τους, μπαίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων όπου υπάρχει ταινιοθήκη για να δουν επιλεγμένες ταινίες.
«Το σχεδιάσαμε έτσι ώστε να θεωρείται η τέχνη αναπόσπαστο μέρος της σχολικής μας καθημερινότητας», τόνισε.
Ο καθηγητής εικαστικών κ. Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος, τόνισε ότι «το βασικό θέμα είναι η εξοικείωση των παιδιών με τη τέχνη, τομέας που δύσκολα έρχονται σε επαφή. Κρίσιμο και απαραίτητο και για παιδαγωγικούς λόγους, μιας και τα έργα τέχνης είναι και ιστορικά τεκμήρια. Δηλαδή μας μιλούν και για την ιστορία μας». Σύμφωνα με όσα τονίστηκαν, ο χώρος μπορεί να είναι επισκέψιμος και από άλλα σχολεία ακόμη και από Πανεπιστήμιο. Ο μαθητής ή όποιος επιθυμεί, θα μπορεί να παρακολουθήσει μία εξέλιξη που δεν μπορεί δει αλλού, παρά μόνο στα βιβλία.

Ανεβαίνει η ψυχολογία των μαθητών

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ωστόσο, ήταν η άποψη μιας μαθήτριας. Η Γαλανούλη Αδαμαντία μαθήτρια της β’ γυμνασίου, υποστήριξε ότι «αυτό που έχουμε κερδίσει είναι κυρίως ότι έχει γίνει πολύ όμορφο το σχολείο και το γεγονός ότι βγαίνουμε από τάξεις και περπατάμε στους διαδρόμους ανάμεσα σε όλα αυτά τα έργα, τα οποία δεν αντιπροσωπεύουν μόνο την ιστορία της τέχνης, αλλά και την ιστορία των ανθρώπων, είναι κάτι πολύ πρωτότυπο και ιδιαίτερο. Επίσης οι πίνακες σε συνδυασμό με τη μουσική που ακούμε στα διαλείμματα ανεβάζει την ψυχολογία των μαθητών. Ελπίζω στο μέλλον μαθητές από άλλα σχολεία να επισκεφθούν το δικό μας και να μάθουν πράγματα μαθησιακά και αισθητικά από όλα τα έργα τέχνης

Από την πλευρά της, η κα Σοφία Κανταράκη- υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, τόνισε ότι «ένα σχολείο λουσμένο κυριολεκτικά από τέχνη δεν είναι απλώς μια κυψέλη πολιτισμού, αλλά μία αφορμή, ένα μέρος εσωτερικής πνευματικής τριβής των μαθητών. Ζητούμενο να έρθουν σε επαφή με εικαστικά και μουσική μέσα από έναν διαφορετικό μάθημα κι όχι μέσα από ξερό μάθημα».
Ο Πρόεδρος Γονέων του σχολείου, Νικόλαος Σταθόπουλος, ανέφερε ότι «έχει γίνει άψογη δουλειά στο σχολείο μας. Ελπίζουμε να γίνουν κι άλλα καλύτερα πράγματα. Υπάρχει μια ευχαρίστηση από τα παιδιά, το βλέπουν με μεγάλη χαρά».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου