Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας : Επαλ…λιτέχνες σε δράση


Οι μαθητές έφτιαξαν τον κήπο και αναβάθμισαν αισθητικά τα κλιμακοστάσια του σχολείου τους


Σε πείσμα των καιρών το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας αποδεικνύει εμπράκτως ότι το σχολείο μπορεί να αναδειχθεί σε χώρο παιδαγωγικής έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και μέσα από παιδαγωγικά προγράμματα κατάφεραν και έδωσαν μία νέα εικόνα στο σχολείο, καθώς εξωράισαν τον κήπο, ενώ αναβάθμισαν αισθητικά και τα κλιμακοστάσια.  Η σχολική κοινότητα του 1ου ΕΠΑΛ έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα δημιουργίας, παραγωγής και συνεργασίας προς όφελος της κοινωνίας του σχολείου.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο και με την οικονομική στήριξη του προγράμματος Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ 2019-20 με συντονίστρια  την κ. Αγγελική Καμπούρη, η σχολική κοινότητα του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κατόρθωσε να φέρει σε πέρας με αξιώσεις  δύο διαθεματικά προγράμματα σημαντικής παιδαγωγικής και αισθητικής αξίας.

Έφτιαξαν κήπο,  που προμηθεύει με βότανα τα εργαστήρια του σχολείου

Το πρώτο «Ανασχεδιάζοντας τον κήπο- αίθριο του σχολείου», αφορά στην  ανάπλαση του αύλειου χώρου του σχολείου. Με την καθοδήγηση των υπευθύνων του προγράμματος -Πλαβός Ελευθέριος, Παρασκευά Ευαγγελία, Μαγκλάρα Ειρήνη, Κλένδρου  Δήμητρα, Χαρχαρή Σταυρούλα -  οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης  από τους τομείς:  Δομικών Έργων-Δομ.Περ/ντος & Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού & Υγείας – Πρόνοιας - Ευεξίας,  επιμελήθηκαν τόσο τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό,  όσο και την κατασκευή ενός σύνθετου θεματικού  κήπου, με καλλωπιστικά φυτά και αρωματικά βότανα.
Ο κήπος σχεδιάστηκε με διττή φιλοσοφία: να εξωραΐσει  αλλά και να ενισχύσει τον εθελοντισμό και την νεανική  επιχειρηματικότητα. Για το λόγο αυτό στόχος ήταν είναι η λειτουργία του όχι μόνο  ως όασης πρασίνου, αλλά  και για να προμηθεύει βότανα που θα αξιοποιηθούν από τα εργαστήρια της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας  και Κοσμετολογίας  του σχολείου.

Εικαστικές παρεμβάσεις των μαθητών στα κλιμακοστάσια του σχολείου

Το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο « Ζωγραφίζοντας την Ιστορία» του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, επιμελείται την αισθητική αναβάθμιση των κλιμακοστασίων του σχολείου.  Μαθητές της Α’, Β ‘και Γ’ τάξης του  τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους -Παπαϊωάννου Κλειώ, Αναγνώστου Κατερίνα και Αρσένη Ευαγγελία -  παρακολούθησαν μια σειρά διαθεματικών μαθημάτων Ιστορίας Τέχνης, Αρχών Σύνθεσης  και Ελευθέρου Σχεδίου,  αφιερωμένα στους πιο αντιπροσωπευτικούς πολιτισμούς της παγκόσμιας ιστορίας.
Το αποτέλεσμα ήταν οι μαθητές μας να εμπνευστούν και να φιλοτεχνήσουν  πολυάριθμες  αυθεντικές  και πρωτότυπες εικαστικές συνθέσεις. Δυο τέτοιες πρωτότυπες δημιουργίες , εμπνευσμένες από την Μυκηναϊκή τέχνη και τον Κέλτικό πολιτισμό, σχεδιάστηκαν από τους ίδιους τους μαθητές  και κοσμούν ήδη δύο κλιμακοστάσια του σχολείου.
Από το σχολείο τονίζεται πως  θα καταβληθούν προσπάθειες  τα δύο προγράμματα να συνεχιστούν και την επόμενη σχολική χρονιά. "Είμαστε πεπεισμένοι πως τέτοιοι συνδυασμοί  θεωρίας και πράξης συμβάλλουν καθοριστικά στην  ουσιαστική αναβάθμιση κάθε δημόσιου εκπαιδευτικού ιδρύματος", τονίζει η Διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου