Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Να εγκριθεί το Πρόγραμμα Σπουδών Μαθητείας της ειδικό­τητας Τεχνικού Μηχανοσυνθέτη Αεροσκαφών


Να εγκριθεί το Πρόγραμμα Σπουδών Μαθητείας της ειδικό­τητας Τεχνικού Μηχανοσυνθέτη Αεροσκαφών στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, ζητά με έγγραφό της στο Υπουργείο Παιδείας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Βόλου.
Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο που έχει σταλεί, "Όπως πληροφορηθήκαμε αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου σας (τμήμα Γ’ Μαθητείας), αποφάσισε την αναβολή λειτουργίας του 4ου έτους μαθητείας, για την ειδικότητα του Τεχνικού Μηχανοσυνθέτη Αεροσκαφών κατά το επόμενο σχολικό έτος 2020-21 στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Βόλου, λόγω έλλειψης Μηχα­νολόγου στο δυναμικό του Ι.Ε.Π. ώστε να εγκριθεί το Πρόγραμμα Σπουδών Μαθητείας της ειδικό­τητας.
Σύμφωνα με ενημερωτικό υπόμνημα του εν λόγω σχολείου, το οποίο μας έχει αποσταλεί, η ματαίωση της προοπτικής της μαθητείας για τους συγκεκριμένους μαθη­τές, ενώ είχε ήδη προαναγγελθεί η υλοποίησή της, και μάλιστα κατά το τέλος της σχολικής χρονιάς έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορα πεδία, όπως:
- Ανατρέπει τον σχεδιασμό επαγγελματικής εξέλιξης στον οποίο είχαν επενδύσει τόσο οι ίδιοι οι μαθητές όσο και οι οικογένειές τους.
- Συνιστά πλήγμα στην αξιοπιστία όλων των φορέων που εμπλέκονται στη μαθητεία, και μάλιστα τη στιγμή που επιδιώκεται η τόνωση και υποστήριξη του θεσμού.
- Συνιστά πλήγμα στο κύρος της ίδιας της επαγγελματικής εκπαίδευσης αφού η εν λόγω ειδικότη­τα λειτουργεί μοναδικά στην περιφέρεια της Θεσσαλίας και φάνηκε να έχει εξαιρετική σημασία για την τοπική κοινωνία.
- Υποσκάπτει την συνεργασία του Επαγγελματικού Λυκείου με την τοπική αγορά εργασίας τη στιγμή που αναζητούνται δίοδοι επικοινωνίας και συνεργασίας με αυτή.

Για να έχετε πλήρη εικόνα του θέματος, η ανάγκη λειτουργίας της συγκεκριμένης ειδικότητας στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Βόλου προέκυψε μετά από επαφές με τοπι­κούς φορείς, όπως το 307 ΠΕΒ (Βάση ελικοπτέρων), την 111 Πτέρυγα Μάχης και τις τοπικές βιομηχανί­ες.
Καθοριστικής βαρύτητας για τη λήψη της τελικής ιδρυτικής απόφασης υπήρξε η εξα­σφάλιση θέσεων μαθητείας για όλους τους αποφοίτους της ειδικότητας, όπως αναφέρεται στην υπογεγραμμένη Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ, αφενός, του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας και του 2ου Ε.Κ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας και αφετέρου, του 307 ΠΕΒ και της Σχολής Εκπαίδευσης Τεχνιτών Αεροπορικού Υλικού (Σ.Ε.Τ.Α.Υ.).
Να σημειωθεί εξάλλου, ότι το εργαστήριο της νέας ει­δικότητας εξοπλίστηκε σε μεγάλο βαθμό με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας και μονάδων του Στρατού.
Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι κατά το παρόν σχολικό έτος φοιτούν στην εν λόγω ειδικότητα 17 μαθητές, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την παρακολού­θησή της και κατά το επόμενο σχολικό έτος από μαθητές που φοιτούν ήδη στη Β’ τάξη του σχολεί­ου, στον αντίστοιχο τομέα (Μηχανολογίας).
Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και την τελική υλοποίηση της μαθητείας για την ειδικότητα του Τεχνικού Μηχανοσυν­θέτη Αεροσκαφών, κατά το σχολικό έτος 2020-21.

Άλλωστε σύμφωνα με τη διεύθυνση του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας, το σχολείο  είναι διατεθειμένο να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στη δη­μιουργία Προγράμματος Σπουδών χρησιμοποιώντας τόσο τη διδακτική εμπειρία των εκπαιδευτι­κών, όσο και τη διεθνή εμπειρία του σχολείου στον τομέα της μαθητείας μέσα από τις επαφές του με άλλα Ευρωπαϊκά σχολεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου