Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Η νέα κανονικότητα των παιδιών με αναπηρία




Σε μια νέα κανονικότητα επέστρεψαν την ημέρα που άνοιξαν και τα ειδικά σχολεία και τα ΚΔΑΠ, τα παιδιά με αναπηρία, που επί 2,5 μήνες ήταν εκτός προγραμματισμού  
Η κα Ράνια Καρανικόλα πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  Μαθητών με Αναπηρία, συνομίλησε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Βόλου Ηλία Κουτσερή και ανέφερε ότι "το παιδί με αναπηρία μεγαλώνει με ένα καθημερινό πρόγραμμα και έξω από αυτόν τον προγραμματισμό απορρυθμίζεται με ό,τι συνεπάγεται όλο αυτό, με καταθλίψεις, με επιθετικότητα, με υπερκινητικότητα και πολλά άλλα προβλήματα».
Η κα Καρανικόλα τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία ώστε το υπουργείο Παιδείας να επανασχεδιάσει τι θα γίνεται για τα παιδιά με αναπηρία σ’ αυτές τις έκτακτες καταστάσεις και να δει από την αρχή τις ελλείψεις προσωπικού στα Ειδικά Σχολεία, όπως το βοηθητικό προσωπικό.
Η ίδια είπε ότι είναι δύσκολο σε ένα παιδί με νοητική αναπηρία είναι δύσκολο να αντιληφθεί να μην πλησιάζει στο 1,5 μέτρο, να μην ακουμπάει, να μην ανταλλάσσει πράγματα με άλλα παιδιά, αλλά αυτό πρέπει να το μάθει βιωματικά, κάτι που απαιτεί το απαραίτητο προσωπικό.
Η κα Καρανικόλα τόνισε ότι ξεκίνησαν οι δομές, τα ΚΔΑΠ και τα σχολεία και τα παιδιά με αναπηρία μπήκαν σε μια νέα κανονικότητα, καθώς βιωματικά πλέον πρέπει να μάθουν ότι βγαίνοντας από το λεωφορειάκι ή το ταξί πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους ή να βάζουν αντισηπτικό ή να μάθουν τα παιδιά να βγαίνουν ένα - ένα στο διάλειμμα και με απόσταση.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  Μαθητών με Αναπηρία είπε ότι υπάρχουν δυσκολίες, τις οποίες οι εκπαιδευτικοί τις ξεπερνούν δουλεύοντας με πολύ μεράκι και όρεξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου