Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Αισιοδοξία, θετικό κλίμα και …άκρως σημαντικό… Να διατηρηθεί η ρουτίνα!


Σύμφωνα με την κα Άρτεμις Τσίτσικα, Αναπλ. καθηγήτρια Παιδιατρικής –Εφηβικής  Ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής


Η κ. Άρτεμις Τσίτσικα, Αναπλ. καθηγήτρια Παιδιατρικής –Εφηβικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής και υπεύθυνη προγραμμάτων της Ακαδημίας Γονέων που πραγματοποιούνται και στην πόλη μας με τη συμμετοχή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου, συνομίλησε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Ηλία Κουτσερή, για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι γονείς στην εποχή του «Μένουμε σπίτι».
Σύμφωνα με την Καθηγήτρια, αυτή η περίοδος που διανύουμε, έχει προκλήσεις και καλούμαστε όλοι να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε, βλέποντας όμως, πως κάθε αλλαγή έχει και τη θετική της πλευρά.
Όπως τόνισε η ίδια, η ενημέρωση των παιδιών πρέπει να είναι πρωταρχικό στοιχείο της νέας καθημερινότητας.
« Από κει που πρέπει να ξεκινήσουμε είναι η ενημέρωση των παιδιών. Γιατί γίνεται αυτό, γιατί γίνεται αυτή η μεγάλη αλλαγή. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σε όλα τα παιδιά όλων των ηλικιών, γιατί δείχνουμε ότι τα σεβόμαστε και τους εξηγούμε. Είναι πολύ χειρότερο να ακούνε ψιθύρους, να νιώθουν ότι κάτι συμβαίνει, να νιώθουν ένα κλίμα και να γεμίζουν ανασφάλεια, οπότε μπορεί να αντιδράσουν και να μην συνεργάζονται, να θυμώνουν και αυτό το εκφράζουν με τη συμπεριφορά τους. Όταν ενημερώνονται από μικρή ηλικία για το τι είναι ο ιός, νιώθουν ήρεμα, ασφαλή, ότι τα εμπιστευόμαστε και είμαστε κοντά τους», εξήγησε .
Παράλληλα, στα μεγαλύτερα παιδιά η ενημέρωση πρέπει να είναι πιο δυναμική. Χρειάζεται, σύμφωνα με την ίδια, συζήτηση των παιδιών με τους γονείς, παράθεση δεδομένων, ενώ τα παιδιά αντιλαμβάνονται τι γίνεται και μπορεί να πάρουν και δικές τους πρωτοβουλίες.
«Πάρα πολλές φορές, μπορεί να μας εκπλήξουν τα παιδιά με τον εθελοντισμό, τις ιδέες τους,  την προσφορά τους και γίνονται σιγά σιγά ενεργοί πολίτες. Αναπτύσσουν αυτό που λέμε ενσυναίσθηση, μπαίνουν δηλαδή στη θέση άλλων ανθρώπων και καταλαβαίνουν πως αισθάνονται άλλοι άνθρωποι. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα παιδιά δεν μαθαίνουν τόσο με τις θεωρίες, όσο με το πρότυπο και το μοντέλο που έχουμε εμείς μέσα στην καθημερινότητα», ανέλυσε η Καθηγήτρια.
Η κ. Τσίτσικα εκτός από την ενημέρωση των παιδιών, έθεσε ως πολύ σημαντικά ζητήματα την ύπαρξη αισιοδοξίας και θετικού κλίματος στο σπίτι, αλλά και μιας ρουτίνα, που θα εξακολουθούν να κρατούν γονείς και παιδιά.
«Πολύ σημαντικό θέμα είναι η θετική διάθεση στο σπίτι, η αισιοδοξία. Τα παιδιά αισθάνονται όμορφα και μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα όταν έχουμε ένα θετικό κλίμα. Εξηγούμε ότι αυτό που ζούμε είναι παροδικό, δεν λέμε πότε θα τελειώσει για να μην ρωτούν συνέχεια και τα παιδιά και είναι πολύ σημαντική μία ρουτίνα.
Ξεκινώντας από την πρωινή ρουτίνα,  που δίνει και τον τόνο της ημέρας. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και για τον ύπνο, καθώς  βοηθά και στη μαθησιακή διαδικασία. Οκτώ ώρες ύπνου είναι σημαντικές και το βράδυ είναι ο καλύτερος ύπνος κι αυτός που ξεκουράζει. Ρουτίνα πρέπει να έχουμε και στα γεύματα και με όσο υγιεινότερες επιλογές , γιατί μπορεί να υπάρχουν ακρότητες και στη διατροφή, ενώ απαραίτητο είναι  ένα πρόγραμμα μελέτης για τα μεγαλύτερα παιδιά κι ένα πρόγραμμα άσκησης και για τα μικρά», εξήγησε η ίδια σχολιάζοντας πως η ρουτίνα δίνει μία κανονικότητα στο νέο τρόπο ζωής στο σπίτι.

Συμβουλές για παιδιά κι εφήβους

Παράλληλα οι γονείς τώρα που έχουν χρόνο, μπορούν να κάνουν δημιουργικά πράγματα με τα παιδιά τους, καλλιτεχνικά και να σκεφτούν παιδιά και ενήλικες πράγματα που δεν είχαν πριν το χρόνο να το κάνουν.
Φυσικά, τόνισε η κ. Τσίτσικα πως τα μικρά παιδιά δεν θα πρέπει να είναι ανεξέλεγκτα στην τηλεόραση, καθώς μπορεί να δουν εικόνες και να λάβουν πληροφορίες που δεν κάνει και μπορεί να τρομάξουν.
Σε ότι αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά και κυρίως αυτά που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις, είναι σημαντικό να διαχειριστούν το άγχος τους. Η ρουτίνα, η οργάνωση, ο ύπνος, τα γεύματα παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως και η διαχείριση του χρόνου χαλάρωσής τους. Κάθε παιδί μπορεί να αποφασίσει μόνο του πως θα περάσει την ώρα χαλάρωσής του. Μπορεί να μιλήσει με τους φίλους του, να βγει στη βεράντα, να σκεφτεί και να κάνει αυτό που το χαλαρώνει.

Τέλος, όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμμή «Με Υποστηρίζω» που  λειτουργεί στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας στο τηλέφωνο 8001180015, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ στην πλατφόρμα weknowhow.gr μέχρι στιγμής 6.000 έφηβοι έχουν μοιραστεί σκέψεις τους, φωτογραφίες, συνταγές κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου