Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου

Στις διευθύνσεις των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, γονέων, συλλόγων, σχολείων και εκπαιδευτικών που είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αποδεκτών της Ένωσης, εστάλησαν διάφορες ενημερωτικές επιστολές, καθώς και ένα συνοδευτικό σημείωμα, στο οποίο αναφέρονται τα εξής: 

Αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί, 

σας στέλνουμε νέες ενημερώσεις για μια σειρά ζητήματα που μας αφορούν,  ενώ για μία ακόμη φορά τονίζουμε, ότι συνεχής ενημέρωση, επί των θεμάτων  υπάρχει τόσο μέσα από το blog της Ένωσης, όσο και από το προφίλ στο fb. 


Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα, προσπαθούσαμε ως γονείς, διατηρώντας  την ψυχραιμία μας και ακούγοντας τις απόψεις των ειδικών, να διαμορφώνουμε την άποψή μας και να ενημερώνουμε τα παιδιά μας.
Θέτοντας ερωτήματα, συνομιλήσαμε με την Υφυπουργό Παιδείας κα Ζαχαράκη, τους προϊσταμένους Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους καθηγητών, δασκάλων, νηπιαγωγών κ.α., την αντιδήμαρχο Παιδείας, υπηρεσιακούς  και ιατρικούς παράγοντες κ.α., και όλα  δημοσιοποιήθηκαν με ανακοινώσεις, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ένωσης Συλλόγων, ώστε να γνωρίζουν όλοι ανεξαιρέτως τις απαντήσεις. 

Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας, κοινοποιήσαμε τις θέσεις και αντιρρήσεις μας,  εκφράζοντας τις διαφωνίες μας για σειρά ζητημάτων αλλά και τακτικής του Υπ. Παιδείας. 

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεδριάζει το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων για όλα τα θέματα, ενώ συχνή είναι η επικοινωνία με εκπροσώπους συλλόγων που το επιθυμούν και εκφράζουν ενδιαφέρον. 
Σύντομα θα γνωστοποιήσουμε ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιήσουμε διευρυμένη διαδικτυακή συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης και εκπροσώπων συλλόγων γονέων που το επιθυμούν για τρέχοντα ζητήματα. 

Αναφορικά με την επανέναρξη των σχολείων, είμαστε προβληματισμένοι και ανήσυχοι για μια σειρά θεμάτων, που αφορούν μεταξύ άλλων στην καθαριότητα, τη διαδικασία εκπαίδευσης, τη μετακίνηση, τον τρόπο λειτουργίας, τους κινδύνους που υπάρχουν, αλλά και τις πρακτικές δυσκολίες που αφορούν στην ασφαλή παρουσία και παραμονή στα σχολεία των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών. 
Επίσης, διαπιστώνουμε ότι το "μπαλάκι" ευθύνης για τη συμμετοχή των παιδιών στα μαθήματα, πετάγεται στους γονείς.  Απαιτούμε και διεκδικούμε συγκεκριμένους όρους λειτουργίας που να προϋποθέτουν εμπιστοσύνη γιατί το υπέρτατο αγαθό της υγείας, είναι αδιαπραγμάτευτο. 

Το προβλήματα που ανακύπτουν άλλωστε, ήταν πάντα μέσα στα αιτήματά μας, όπως η  έλλειψη καθαριότητας, οι ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, τα εκπαιδευτικά κενά, τα μέσα ατομικής προστασίας και τα υλικά καθαρισμού κλπ.
Παράλληλα κοινοποιούμε άποψη που αφορά στους προβληματισμούς μας σχετικά με τον τρόπο έναρξης των σχολείων, αλλά και του ζητήματος της ζωντανής μετάδοσης του μαθήματος. Η τροπολογία του Υπ. Παιδείας, που προβλέπει την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία και την σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσα από την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη, προκαλεί προβληματισμούς και ανησυχία σε όλους μας για τα όσα αφορούν στα προσωπικά δεδομένα, όπως και πολλά ερωτήματα, όπως για το εάν υπάρχει δικλείδα ασφαλείας στη προστασία και την ιδιωτικότητα της ζωής  των παιδιών. Υπήρξε διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα; Πώς προστατεύεται η διδασκαλία από κάποιον άλλον που μπορεί μέσω ενός «συνδέσμου» να την παρακολουθεί ή να την καταγράφει; Εξετάστηκε η παιδαγωγική της χρησιμότητα; κ.α.

Τέλος, κατόπιν της ανακοίνωσης της νέας ημερομηνίας επαναλειτουργίας των Γυμνασίων στις 18 Μαΐου, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ενημερώνει ότι η προθεσμία κατάθεσης των δημιουργιών των μαθητών του διαγωνισμού «Δημιουργούμε στο σπίτι» ορίζεται η 17η Μαΐου.
Πληροφορίες για τη Δράση «Δημιουργούμε στο σπίτι» μπορούν οι γονείς και κηδεμόνες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Μαγνησίας, http://dide.mag.sch.gr, ενώ στους μαθητές έχει ήδη αποσταλεί σχετικό email από το σχολείο τους αλλά και προ ημερών από την Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου