Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Τι θα γίνει με τα Λύκεια. Συνομιλώντας με τον προϊστάμενο της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας κ. Σωκράτη Σαβελίδη



Την προετοιμασία για να ανοίξουν ξανά τα σχολεία εντός του Μαΐου, ξεκίνησαν η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας και οι καθηγητές στα Λύκεια και Γυμνάσια του Νομού, αν και ο αριθμός των μαθητών που θα επιστρέψει στα θρανία, μετά την αναστολή λειτουργίας, λόγω του κορωνοϊού, αναμένεται σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, να είναι μικρός για διάφορους λόγους.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ηλίας Κουτσερής, συνομίλησε με τον κ. Σωκράτη Σαβελίδη διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και είπε ότι την Τετάρτη.                                     
«Υπάρχει διάθεση από τους καθηγητές, να ανταποκριθούν σ’ αυτά που προτείνει το υπουργείο Παιδείας και στις 11 Μαΐου, θα είναι εκεί και θα υποδεχτούν τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και στις 18 του μήνα τους μαθητές της Β’ και της Α’ Λυκείου, αλλά και του Γυμνασίου», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης. 
Ωστόσο, αναμένεται μικρή συμμετοχή των μαθητών που θα επιστρέψουν στο σχολείο, ειδικά της Γ’ Λυκείου, αλλά και μαθητών των μικρότερων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τον κορωνοϊό, κυρίως από το περιβάλλον των γονέων των μαθητών.
Οι απολυμάνσεις των σχολείων ξεκίνησαν από τα Λύκεια, σε όλους τους Δήμους της Μαγνησίας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα επεκταθούν και στα Γυμνάσια. Επίσης το υπουργείο έστειλε μια μεγάλη ποσότητα αντισηπτικών που μοιράστηκε την Τετάρτη στους διευθυντές των σχολείων του νομού, από τις υπηρεσίες των Δήμων.    
                                                       
Οι διευθυντές των σχολείων με τους Συλλόγους Διδασκόντων συζήτησαν το θέμα και προέβησαν σε παραγγελίες υλικών που απαιτούνται για τα σχολεία.
Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, υπάρχουν πολύ εμπεριστατωμένες οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας για πολλά ζητήματα και ένα από αυτά είναι οι οδηγίες για την καθαριότητα, που απευθύνεται στις καθαρίστριες και δίνει οδηγίες για να υπάρχει στα σχολεία ένα ασφαλές περιβάλλον καθαριότητας. Το υπουργείο έχει εκδώσεις οδηγίες για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ενώ θα υπάρχουν αφίσες και επικοινωνιακό υλικό. 

Η μια από τις δύο βασικές ανησυχίες των εκπαιδευτικών είναι ότι υπάρχουν πολλοί, που και οι ίδιοι και άτομα της οικογένειας ή του περιβάλλοντός τους έχουν προβλήματα υγείας και μπορεί να ενταχθούν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ υπάρχουν περίπου 200 εκπαιδευτικοί (σε σύνολο 1.500) που έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 60 ετών και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν κάποιο νόσημα ή πρόβλημα υγείας.

Η δεύτερη ανησυχία των εκπαιδευτικών, είναι αν θα πάνε στο σχολείο οι μαθητές, ιδιαίτερα της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι αξιοποιούν το δικαίωμα των απουσιών που τους δίνεται και συνήθως δεν πηγαίνουν στα σχολεία Απρίλιο και Μάιο, ώστε να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Από την άλλη, ο διευθυντής τόνισε ότι πλέον υπάρχει ο κορωνοϊός, οι μαθητές δεν έχουν ανησυχίες, αλλά ανησυχούν οι γονείς και οι παππούδες τους.

Πανελλαδικές

Για τις Πανελλαδικές εξετάσεις ο διευθυντής εκπαίδευσης τόνισε ότι έχουν δηλώσει συμμετοχή 1.900 περίπου μαθητές από τα σχολεία της Μαγνησίας, αριθμός που είναι λίγο μεγαλύτερος από πέρυσι.
Ο κ. Σαβελίδης είπε ότι η ΔΔΕ δεν έχει εντολή να οργανώσει περισσότερα πράγματα, λόγω της κατάστασης, όπως είναι ο ορισμός των εξεταστικών κέντρων, καθώς δεν έχει καθοριστεί ακόμη πόσοι μαθητές να εξεταστούν ανά τμήμα, αίθουσα και κέντρο, πόσοι θα είναι οι επιτηρητές, τι μέτρα θα έχουν ληφθεί κλπ.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου