Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Σύντομα, ερωτηματολόγιο για τους γονείς και την Ψηφιακή Πολιτειότητα


Τι είπε η συνεργάτης του Συμβουλίου για την Ψηφιακή Πολιτειότητα, Δρ Βερόνικα Σαμαρά

Η ψηφιακή υπόσταση του κάθε πολίτη αποτελεί αντικείμενο ανάπτυξης για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ειδικά στην περίοδο της Πανδημίας.                                                                     
Η συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Δρ Βερόνικα Σαμαρά, Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ψηφιακή Πολιτειότητα, Συντονίστρια της Δράσης Saferinternet.gr συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ηλία Κουτσερή, αναφερόμενη και στο παιχνίδι που αναπτύχθηκε από την ίδια και την κα Janice Richardson για τα παιδιά, με τον τίτλο «Νίκησε τον Ιό».
«Είναι πολύ σημαντικό που το Συμβούλιο της Ευρώπης, προωθεί μία διαδικασία ενημέρωσης για να γίνουμε υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες. Είναι ένα τεράστιο έργο που απευθύνεται σε γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς αλλά και κυβερνήσεις για να εντάξουν την Ψηφιακή Πολιτειότητα στα εκπαιδευτικά τους συστήματα.  
"Πλέον εξαιτίας της πανδημίας φτιάξαμε ένα παιχνίδι και διαδικτυακά για να μάθουν τα παιδιά πώς να προστατεύονται από τον κορωνοϊό με έναν διασκεδαστικό τρόπο" σημείωσε η κα Σαμαρά, ενώ επισημαίνει ότι στον σχετικό ιστότοπο (https://e-geografia.eduportal.gr/files/covid-game/story_html5.html), έχουν αναρτηθεί και συμβουλές για χρήσιμες δραστηριότητες για τους γονείς και για νεαρούς πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας που αφορούν την Ψηφιακή Πολιτειότητα, όπως για το θέμα του ήθους και της ενσυναίσθησης, ειδικά και για τα παιδιά.
Δίνεται η δυνατότητα επικέντρωσης στους κοινωνικούς κανόνες, το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, τα ψηφιακά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, στους κανόνες διαδικτυακής ασφάλειας αλλά και στη διάκριση των fake news.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον, επισημαίνει ότι είναι αρκετά αυξημένο από γονείς και εκπαιδευτικούς και σύντομα θα έρθει και ένα ερωτηματολόγιο για τους γονείς και την Ψηφιακή Πολιτειότητα, ώστε να προκύψουν περισσότερα συμπεράσματα. Άλλωστε η ανταπόκριση κρίνεται άκρως θετική, με τους γονείς να επισημαίνουν ότι είχαν τη δυνατότητα να περάσουν μηνύματα στα παιδιά τους με διασκεδαστικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου