Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Σύσκεψη με εκπαιδευτικούς για την προώθηση του STEM και της ρομποτικής στα σχολεία


Το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται παγκόσμια ένα νέο εκπαιδευτικό πλαίσιο με το ακρωνύμιο STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics  δηλ. Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) και χρησιμοποιείται, συνήθως, όταν αναφερόμαστε στην πολιτική της εκπαίδευσης και στα προγράμματα σπουδών στα σχολεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογικής ανάπτυξης.


Ο τρόπος αυτός προσέγγισης των ΤΠΕ (Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ξεφεύγει από καθιερωμένα πρότυπα και εστιάζει στη μοντελοποίηση, ως βασική διδακτική  μέθοδο, ενώ  συνδέεται άμεσα με τη διερευνητική / ανακαλυπτική  (inquiry based) μάθηση, της οποίας, μία από τις αποτελεσματικότερες διδακτικές εφαρμογές αποτελεί εκείνη της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  Μαγνησίας,  λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού πλαισίου για την ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων των μαθητών,  σε ένα ευνοϊκό γι’ αυτούς  περιβάλλον μάθησης, σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, πραγματοποιεί ημερίδα η οποία απευθύνεται κατά βάση στους μαθητές όλων των Γυμνασίων, με στόχο να αναπτυχθούν σχολικές δραστηριότητες στο αντικείμενο του STEM.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στην αίθουσα συσκέψεων της  ΔΔΕ,  στην οποία  συμμετείχαν στελέχη της ΔΔΕ, εκπαιδευτικοί οι οποίοι ήδη υλοποιούν προγράμματα STEM – ρομποτικής και μαθητές από την ομάδα ρομποτικής του 5ου Γυμνασίου Βόλου.

Στη συνάντηση διερευνήθηκαν τρόποι προσέγγισης του αντικειμένου από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε επιστημονικό επίπεδο και σε επίπεδο παρουσίασης, δυνατότητες ανάπτυξης σχολικών δραστηριοτήτων STEM και ρομποτικής  με απώτερο στόχο οι  μαθητές να παραμένουν στο σχολείο, να επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις και με επιτυχία να αποφοιτούν από το λύκειο προς την  τριτοβάθμια εκπαίδευση ή προς μια εργασία της επιλογής τους. Ουσιαστικά, οργανώθηκε το βιωματικό μέρος της ημερίδας  και οι τρόποι παρουσίασης των εργασιών των ομάδων σχολικών δραστηριοτήτων από τους ίδιους τους μαθητές στους συμμαθητές τους, από όλα τα άλλα σχολεία. Η συμμετοχή των μαθητών του 5ου Γυμνασίου ήταν καθοριστικής σημασίας για τα αποτελέσματα της σύσκεψης, αφού οι ίδιοι πρότειναν τρόπους οι οποίοι κατά την εκτίμησή τους θα ενθουσιάσουν τους συμμαθητές τους.

Η ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, πέρα από το βιωματικό μέρος, θα περιλαμβάνει εισηγήσεις πανεπιστημιακών και έγκριτων επιστημόνων  για την ενημέρωση  εκπαιδευτικών και μαθητών και  την προσέλκυση ενδιαφέροντος για  συμμετοχή τους στην εκπαίδευση STEM και  ένταξής της  στην  Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:
  • Εκ μέρους της ΔΔΕ: ο Διευθυντής ΔΔΕ κ. Σωκράτης  Σαβελίδης , η Προϊσταμένη εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Ρηγώ Φασουράκη, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων κ.  Σοφία  Κανταράκη, η κ. Αναστασία Ανδρουλάκη , ο κ. Ευθύμιος  Γεωργούσης  .
  • Οι εκπαιδευτικοί: η κ. Ευαγγελία Βούλγαρη, η κ. Λαμπρινή Γιαννακού,  η κ.  Βασιλική Θώδη, ο κ. Τηλέμαχος Μαγαλιός, ο κ. Θεόδωρος Πανουσόπουλος, ο κ.  Νικόλαος Σαμαράς, ο κ. Ιωάννης Τσολάκης και ο  κ. Χρήστος  Χριστοφορίδης.
  • Οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου: Σολδάτος Αντώνης , Μαριτσούδης Μάρκος, Γκίκας Ιωάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου