Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ημερίδα για τη «Σχεδιαστική Σκέψη και Μάθηση»



 Το Τμήμα  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΗΜΜΥ-ΠΘ) το Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας (ΙΒΟ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΒΟ-ΕΚΕΤΑ), η Μαθηματική Εταιρία Παράρτημα Μαγνησίας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικού Έργου Μαγνησίας κ. Παναγιώτου Κωνσταντίνος συνδιοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Σχεδιαστική Σκέψη και Μάθηση». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Ξενία Βόλου στις 4 Απριλίου 2019 από τις 10.30 μέχρι τις 13.30.

Η σχεδιαστική σκέψη είναι μια βαθιά ανθρωποκεντρική διαδικασία σχεδιασμού που στοχεύει στην πιο αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων μέσω δημιουργικότητας και καινοτομίας. Βασική αρχή της σχεδιαστικής σκέψης είναι να μην προσεγγίζουν οι σχεδιαστές τη διαδικασία σχεδιασμού θεωρώντας ότι εκ των προτέρων αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των χρηστών και γνωρίζουν τη βέλτιστη λύση. Για να σχεδιάσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία οι σχεδιαστές ερευνούν χωρίς προκαταλήψεις την εμπειρία των χρηστών από μια συγκεκριμένη κατάσταση την οποία καλούνται να βελτιώσουν μέσω δημιουργικών λύσεων, τη συμπεριφορά των χρηστών, και τα συναισθήματα τους. Η μέθοδος αυτή συμβάλλει στην αναγνώριση των πραγματικών αναγκών. Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν μεθόδους ιδεασμού για να προτείνουν πληθώρα πιθανών λύσεων με ευρύ φάσμα καινοτομίας. Οι προτεινόμενες λύσεις μπορεί να είναι από συμβατικές έως και πειραματικές. Οι σχεδιαστές αξιολογούν τις επικρατέστερες από αυτές με την κατασκευή πρωτοτύπων που χρησιμοποιούνται από τους τελικούς χρήστες παράγοντας ανατροφοδότηση για την αποτελεσματικότητα τους πριν από την υλοποίηση του τελικού προϊόντος ή υπηρεσίας.
Το ανθρωποκεντρικό στοιχείο της σχεδιαστική σκέψη μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων στα οποία δεν υπάρχει προφανής, άμεση, ή εύκολη λύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει επιχειρηματικές διαδικασίες βελτιώνοντας εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος των καταναλωτών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια κοινωνικής επιχειρηματικότητας για το σχεδιασμό λύσεων σε δύσκολα και επείγοντα κοινωνικά θέματα, όπως ο σχεδιασμός πράσινων πόλεων, ο σχεδιασμός έξυπνων συστημάτων μεταφοράς που περιορίζουν τις εκπομπές ρύπων, η πρόληψη μετάδοσης ασθενειών, η προώθηση της υγιεινής διατροφής, και άλλα. Στη μάθηση η σχεδιαστική σκέψη μπορεί να συμβάλλει στον εμπλουτισμό διαδικασιών προς όφελος των μαθητών, όπως για παράδειγμα το σχεδιασμό συμπληρωματικών μεθόδων εκμάθησης προγραμματισμού.
Η ημερίδα απευθύνεται σε μαθηματικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε καθηγητές πληροφορικής και άλλων συναφών δεξιοτήτων. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκτεθούν στις αρχές της σχεδιαστικής σκέψης και να χρησιμοποιήσουν στα πλαίσια βιωματικού εργαστηρίου ψηφιακές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από το ΤΗΜΜΥ-ΠΘ και το ΙΒΟ-ΕΚΕΤΑ με σκοπό να ενισχύσουν τη συνεργασία στα πλαίσια σχεδιαστικής σκέψης για τη βελτίωση διαδικασιών μάθησης.
Η ημερίδα διοργανώνεται στα πλαίσια του ερευνητικού έργου DesignIT: Design Thinking in Higher Education for Promoting Human Centered Innovation in Business and Society που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο σκοπός του ερευνητικού σχεδίου είναι να προωθήσει τη σχεδιαστική σκέψη στη μάθηση και υλοποιείται από το 2017 μέχρι το 2019. Για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού σχεδίου DesignIT είναι ο ομότιμος καθηγητής του ΤΗΜΜΥ του κ. Ηλίας Χούστης ενώ οργανωτικά υπεύθυνη είναι το μέλος ΕΔΙΠ του ΤΗΜΜΥ κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα. Για το ΙΒΟ-ΕΚΕΤΑ επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο κ. Διονύσης Μπόχτης. Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του https://projectdesignit.eu/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου