Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Έναρξη δράσεων για τη γαλλοφωνία και την παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας

Στις 21 Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας με αυτή την αφορμή και την έναρξη δράσεων γύρω από τη Γαλλοφωνία, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τον μήνα Μάρτιο, διοργανώθηκε προς το τέλος Φεβρουαρίου η συνάντηση ανάγνωσης από μαθητές του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου του βιβλίου «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Antoine de Saint-Exupery.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου και το Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας της  Δέσποινας Παπαγιώτη, σε συνεργασία με τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου και τα καταστήματα «Public».

Ο Πασχάλης Δήμου, διευθυντής του 30ού Δημοτικού Βόλου, στο χαιρετισμό του επισήμανε πως το δημόσιο σχολείο μέσα από την καλή συνεργασία του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα. Η συλλογικότητα μαζί με τον επαγγελματισμό και το καλό επίπεδο του Έλληνα εκπαιδευτικού φέρνει τα αποτελέσματα μίας ανοιχτής κοινότητας, που δεν περιχαρακώνεται πίσω από τα κάγκελά της .

Το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου κάθε χρόνο συμμετέχει στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την Ημέρας Μητρικής Γλώσσας με σκοπό την ενίσχυση διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας ανά τον κόσμο που βρίσκεται η Ελληνική Διασπορά αλλά και των επιστημονικών αποτελεσμάτων για το πόσο θετική επίδραση έχει στην εκπαιδευτική διαδικασία η γνώση της μητρικής γλώσσας .
Το μήνυμα για τη φετινή χρονιά είναι το «μαζί», γιατί «μαζί» είμαστε πιο δυνατοί, μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση και μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η Δέσποινα Παπαγιώτη από το Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας και οι  Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου και Λουίζα Ζαβερδινού, εκπαιδευτικός γαλλικών.

Στη συνέχεια οι μαθητές διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο του «Μικρού Πρίγκιπα» και με την ανάγνωσή τους μετέφεραν τα μηνύματα ζωής, που δίνει ο Σαιντ Εξυπερύ μέσα από αυτό το βιβλίο. Αναδείχτηκε ο προβληματισμός του συγγραφέα για τον άνθρωπο, τις αξίες, τους στόχους, τον ρόλο του στη ζωή και τα συναισθήματά του, ένα μάθημα ανθρωπιάς.

Το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου πρωτοστατεί σε δράσεις, που ενισχύουν τον προβληματισμό γύρω από καίρια εκπαιδευτικά, αλλά κι ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Μέσα από αυτές τις δράσεις το συγκεκριμένο σχολείο έρχεται σε επαφή με Βολιώτες επιστήμονες ανά τον κόσμο (Σουηδία, Βέλγιο Λουξεμβούργο, Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ) και μελετούν τις διαστάσεις του θέματος προβάλλοντας την ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ως ξένης γλώσσας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός σχολείου ανοιχτού στην κοινωνία, το οποίο διαμορφώνει πολίτες ευαισθητοποιημένους στα σύγχρονα ζητήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου