Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

«Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης» στο 30ό Δ. Σχ. Βόλου


Οι μαθητές του 30ού Δ. Σχ. Βόλου  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το τελευταίο βιβλίο της Ελένης Δικαίου , ”Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης” μέσα από την ευγενική προσφορά των εκδόσεων Πατάκη και τη στήριξη της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Ίωνες .


Όπως έγινε γνωστό, «οι μαθητές μέσα από το βιβλίο προσέγγισαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η ζωή και ο μαρτυρικός θάνατος του πατέρα και εθνάρχη των Μικρασιατών, Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, που σφράγισε με τη θυσία του την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, γράφοντας σελίδα χρυσή. Στις 250 σελίδες του βιβλίου, που πρόσφατα κυκλοφόρησε, η συγγραφέας με σεβασμό στην αντικειμενικότητα και ερευνώντας αξιόπιστες πηγές ώστε να αποδειχτεί η ιστορική αλήθεια, καταγράφει μέσα από τη μυθιστορηματική πλοκή όλες τις στιγμές που σημάδεψαν τα τελευταία χρόνια της παρουσίας των Ελλήνων στη Σμύρνη. Κυρίως όμως προβάλλεται η ηρωική, χαρισματική και συνάμα τραγική μορφή του εθνο-ϊερομάρτυρα Χρυσοστόμου, του ανθρώπου που υπήρξε η ψυχή της Ελληνικής Μικράς Ασίας. Ο θρησκευτικός ηγέτης που συνειδητά προτίμησε να μείνει ως το τέλος και να συμμεριστεί την τύχη του ποιμνίου του, παρά τις ευκαιρίες που του δόθηκαν και τις προτροπές που του έγιναν να εγκαταλείψει νωρίτερα τη Σμύρνη. Μέσα στο μυθιστορηματικό πλαίσιο τονίζονται οι σπουδαίοι σταθμοί του βίου του, η αγωνία και η δράση του να προστατέψει σε κρίσιμες στιγμές τον ελληνισμό, τόσο στη Μακεδονία ως Μητροπολίτης Δράμας , όσο και ως Μητροπολίτης στην πολύπαθη Σμύρνη.


Το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο, αλλά και ένα πεζογράφημα με ενδιαφέρουσα πλοκή και δράση, ενώ οι σελίδες του αποτελούν ένα μωσαϊκό διάσπαρτων ιδιωματισμών, πολιτιστικών στοιχείων και θαυμάσιων εικόνων.
Αυτό που συγκίνησε όμως περισσότερο τους μαθητές ήταν ότι η έκδοση του βιβλίου από τη διακεκριμένη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συγγραφέα Ελένη Δικαίου, έγινε με σκοπό να ανεγερθεί εκκλησάκι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στον τόπο καταγωγής της, την αγαπημένη της Νέα Ιωνία στο Βόλο. Και γι’ αυτό τον σκοπό αποφάσισε να διαθέσει τα έσοδα που της αναλογούν από τις πωλήσεις του καινούργιου της βιβλίου για την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου αποτελώντας ένα λαμπρό παράδειγμα για μεγάλους και για μικρούς .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου