Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ευρωπαϊκή μαθητική συνεργασία για το παθητικό σπίτι- «πρότυπο»



Ελλήνων, Γερμανών και Πολωνών το πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Plus



Τις δυνάμεις τους ένωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Πολωνία, που βρίσκονται στον Βόλο και σχεδιάζουν το παθητικό σπίτι, με υψηλή ενεργειακή απόδοση και μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος Erasmus Plus με θέμα "Interdisciplinary design of intelligent passive house a way to saving energy and reducing environment pollution».

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου, που είναι το ελληνικό σχολείο, φιλοξενεί από την Δευτέρα 18 μαθητές και 10 εκπαιδευτικούς από τις προαναφερόμενες χώρες μέχρι και σήμερα Πέμπτη, για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Το 1ο Ε.Κ. Βόλου συμμετέχει στο πρόγραμμα με εννέα μαθητές και εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων.



Ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Τσοκανάκης, τόνισε ότι «πρόκειται για μία συνεργασία τριών σχολείων με μαθητές και εκπαιδευτικούς για να σχεδιαστεί ένα παθητικό σπίτι - πρότυπο που προσφέρει υψηλή ενεργειακή απόδοση και μηδενικό αποτύπωμα. Το Πολωνικό σχολείο έχει αναλάβει να σχεδιάσει το δομικό κομμάτι του σπιτιού, το γερμανικό την παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο (ανεμογεννήτριες) και εμείς μελετούμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στο σπίτι αυτό καθώς και μία εγκατάσταση παραγωγής βιοαερίου», εξήγησε.
Τελικός στόχος του έργου είναι να κατασκευαστεί μία διαδραστική μακέτα ενός σπιτιού που θα μπορεί να μελετηθεί αλλά και να αποτελεί το πρότυπο για μία κατασκευή.
«Το κόστος κατασκευής ενός τέτοιου σπιτιού δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό και όχι μεγαλύτερο από ένα κοινό σπίτι», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός ενός τέτοιου σπιτιού είναι πιο δύσκολος στη χώρα μας γιατί εμείς εκτός από κρύο το χειμώνα έχουμε και ζέστη το καλοκαίρι. Η μελέτη που γίνεται, θα λάβει υπόψη και τις κλιματολογικές συνθήκες.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί εκτός από τα μαθήματα που συμμετέχουν, επισκέφθηκαν το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ξεναγήθηκαν από τον καθηγητή Άρη Τσαγκρασούλη, στη συνέχεια είδαν από κοντά το πρώτο βιοκλιματικό σπίτι στην Ελλάδα που βρίσκεται στο Βόλο και πήραν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από την αρχιτέκτονα και ιδιοκτήτρια του σπιτιού Βάνα Γεωργαλά.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μελετούν τον τρόπο τα κτίρια να αφήνουν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου