Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

«Ένα ουσιαστικό μάθημα ιστορίας» στο 7ο γυμνάσιο βόλου


Ένα διαφορετικό μάθημα Ιστορίας «έζησαν» οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου Βόλου, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων και προβολών του Μεταξουργείου.

Προσκεκλημένος του σχολείου ήταν ο Αρτινός συγγραφέας και φιλόλογος Δημήτρης Βλαχοπάνος, του οποίου η αξιόλογη ερευνητική & συγγραφική δραστηριότητα  στρέφεται – μεταξύ άλλων – γύρω από γνωστές και άγνωστες σελίδες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Ο κ. Βλαχοπάνος είχε επιμεληθεί ενός εξαιρετικού αφιερώματος στο ολοκαύτωμα του χωριού του , του  μαρτυρικού Κομμένου της Άρτας , το οποίο και  ξετυλίχτηκε μέσα από συγκλονιστικές προφορικές μαρτυρίες επιζώντων κατοίκων. Ανθρώπων που , μικρά παιδιά τότε, εκείνο τον «κακό Δεκαπενταύγουστο» του 1943, θρήνησαν 317 νεκρούς – θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας. Διαπίστωση όλων πως  τόσα χρόνια μετά η μνήμη δεν αμβλύνθηκε, ο πόνος κι η συγκίνηση παραμένουν αναλλοίωτοι.

Ο καλεσμένος συγγραφέας και δάσκαλος (ήταν το μόνο που δέχτηκε  να ειπωθεί γι αυτόν) , οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, μετά το τέλος της ενδιαφέρουσας παρουσίασης, ανέπτυξαν μια «ζωντανή» συζήτηση για τις πρακτικές του ναζισμού, για τα συνειδησιακά προβλήματα στα οποία συχνά οι άνθρωποι καλούνται έμπρακτα να τοποθετηθούν, για τα συναισθήματα του ερευνητή τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με μια τόσο οδυνηρή και ευαίσθητη πτυχή της ζώσας Ιστορίας.

Συμπέρασμα όλων στάθηκε η αναγκαιότητα της διαμόρφωσης μιας άγρυπνης συνείδησης, προκειμένου η κοινωνία να θωρακιστεί απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού, πόλωσης και μίσους, και να εμπεδώσει ανθρωπιστικές αξίες ικανές να εκφράσουν την αλληλεγγύη απέναντι σε κάθε άνθρωπο που πονά και αναζητά παρηγοριά και καταφύγιο.

Ο Δ/ντής του Σχολείου Περικλής Φασουράκης, ευχαριστεί θερμά τον Δημήτρη Βλαχοπάνο για το ουσιαστικό μάθημα Ιστορίας, καθώς και για τα βιβλία που δώρισε στους μαθητές του σχολείου οι οποίοι  διακρίθηκαν με Βραβείο Προόδου, την φιλόλογο Ελπίδα Πανάγου που είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης, καθώς και τη σχολική κοινότητα του 7ου Γυμνασίου για το εξαιρετικό αυτό αφιέρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου