Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Εξάσκηση στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση έκαναν καθηγητές



Στις εγκαταστάσεις της ΔΔΕ από κλιμάκιο του «404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου»


Σεμινάριο για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση είχαν την ευκαιρία να κάνουν χθες, περίπου 80 καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας, από κλιμάκιο γιατρών του «404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας». Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, έγινε γνωστό ότι οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης Αλμυρού ήταν οι πρώτοι στην Ελλάδα, που σε αντικατάσταση των σχολικών ωρών μαθήματος, έκαναν επίσημο σεμινάριο με Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης.
Σύμφωνα με την Σοφία Κανταράκη, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στην Αμερική και στην Ιαπωνία, κάθε σχολείο διαθέτει έναν απινιδωτή, κάτι βεβαίως που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. «Θεωρούμε πολύ σημαντικό η τοπική κοινωνία να συμβάλει, ώστε κάθε σχολείο να έχει απινιδωτή και να έχουν εκπαιδευτεί ο Σύλλογος Διδασκόντων, ώστε οι καθηγητές να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που αφορούν καρδιακά επεισόδια», τόνισε.
Σύμφωνα με την κ. Κανταράκη, υπάρχουν πολλά περιστατικά τελευταία με εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ οι εκπαιδευτικοί ζητούν να εκπαιδευτούν και δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση.                                                    Οι καθηγητές που εκπαιδεύτηκαν θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στα σχολεία, ώστε αν συμβεί ένα καρδιακό επεισόδιο, να μπορούν να το αντιμετωπίσουν.  


Και στα σχολεία απινιδωτές
Η Νίκη Χατζηκυριάκου, διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου, τόνισε ότι τα σεμινάρια αυτά, είναι από τα σημαντικότερα που γίνονται και εκτίμησε ότι πρέπει να γίνονται πολύ συχνά και κυρίως στα σχολεία. Η ίδια τόνισε ότι στα σχολεία υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν την εμπειρία να τα βοηθήσουν, όπως τον συνάνθρωπο και τους δικούς τους ανθρώπους.
Η διευθύντρια ζήτησε να γίνει καμπάνια και τα σχολεία να αποκτήσουν απινιδωτές, αλλά και σε περισσότερα σημεία στην πόλη του Βόλου, ώστε να σωθούν περισσότερες ζωές.   
Πρόγραμμα «Kids Save Lifes»
Ο επίατρος Χαράλαμπος Παρίσης, διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας τόνισε ότι οι καθηγητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σεμινάριο.                                        Όπως είπε, «είναι μια ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων, τους θέλουμε κοντά μας στο πρόγραμμα που τρέχουμε εδώ και 2,5 χρόνια, με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην εκπαίδευση των μικρών μαθητών στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με το πρόγραμμα Kids Save Lifes».
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό γιατρό, οι εκπαιδευτικοί με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα, διότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές ναι μεν γνωρίζουν τι να κάνουν, αλλά ο ρόλος τους είναι επικουρικός και συμβουλευτικός. Τον βασικό ρόλο τον έχουν οι εκπαιδευτικοί, που ξέρουν να προσεγγίζουν καλύτερα τον μικρότερο μαθητή, ξέρουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή.
Ο κ. Παρίσης επισήμανε ότι το ιδανικό θα ήταν να πιστοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί και το πιστοποιημένο σεμινάριο διαρκεί 5,5-6 ώρες, στο 404 Σ.Ν. Λάρισας γίνονται τακτικά τέτοια σεμινάρια και οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν μέσα από πρακτική εξάσκηση και λίγη θεωρία, πως αντιμετωπίζουν ιδανικά έναν άνθρωπο που εκδηλώνει καρδιακή ανακοπή.
«Τα αποτελέσματα σε χώρους που γίνονται τέτοια σεμινάρια και κυρίως που οι μαθητές εκπαιδεύονται στα σχολεία, είναι εντυπωσιακά. Δυστυχώς η χώρα μας, είναι η τελευταία, από τις 27 Ευρωπαϊκές, στην επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό, έχουν και οι γιατροί που δεν βοηθούν όσο πρέπει και ο καθένας ατομικά.                            
Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα σ’ αυτή τη χώρα, πρέπει ο καθένας μας, να αλλάξει τον εαυτό του και να γίνει καλύτερος για τον συνάνθρωπό του», ήταν η δήλωση του στρατιωτικού γιατρού, που τόνισε ότι το μάθημα ΚΑΡΠΑ, είναι μάθημα παιδείας.  
Οι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή είναι πολύ συχνό φαινόμενο και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, μια ανακοπή συμβαίνει κάθε 45 δευτερόλεπτα στην Ευρώπη. 

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων 

Σημειώνεται ότι η Ένωση Συλλόγων Γονέων Βόλου, έχει ξεκινήσει από πέρυσι ένα πρόγραμμα  ενημέρωσης και εκπαίδευσης των γονέων σε συνεργασία τόσο με μέλη της "Πρότασης Ζωής", όσο και το Γηροκομείο Βόλου, στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων των γενεών και κυρίως για τη διάσωση συνανθρώπων μας, ενώ άμεσα, θα ανακοινωθούν και σχετικές εκδηλώσεις σε σχολεία και άλλα σημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου