Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Επιμορφωτική Ημερίδα για το Σχολικό Εκφοβισμό σε συνδιοργάνωση με το Δικηγορικό Σύλλογο και την Πρόταση Ζωής



                                                                                                              
           
Η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και το κέντρο πρόληψης Πρόταση Ζωής συνδιοργανώνουν, ευρείας κλίμακας ημερίδα επιμόρφωσης με σκοπό την ενημέρωση Διευθυντών, Εκπαιδευτικών και Γονέων για την αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοσχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας.
Καινοτόμο χαρακτηριστικό της επιμόρφωσης αποτελεί η νομική προσέγγιση του θέματος αφού κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σημαντικά τη Σχολική κοινότητα παρέχοντας και νομικά εργαλεία για την καταπολέμηση του ολοένα αυξανόμενου φαινομένου αυτής της μορφής βίας.
Είναι γνωστό ότι η 6η Μαρτίου έχει χαρακτηριστεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, και διανθίζεται από εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης  και προσέγγισης των αιτίων του φαινομένου. Θεωρείται πλέον επιβεβλημένη η ενημέρωση στην ευαισθητοποίηση και στην αποτροπή από τέτοιου είδους καταστάσεις, καθώς έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα δικαιώματα του εφήβου, αλλά και στις επιδράσεις που αφήνουν στις διαπροσωπικές του σχέσεις και γενικότερα στον ψυχικό του κόσμο. Η ανάγκη για λήψη μέτρων είναι άμεση και ο ρόλος του σχολείου, και ιδιαίτερα της εκπαιδευτικής κοινότητας, είναι πλέον σημαντικός και καθοριστικός για την πάταξη του φαινομένου. Μάλιστα, η δημιουργία του παρατηρητηρίου για τη βία στα σχολεία τα τελευταία χρόνια, ενισχύει την προσπάθεια για την πάταξη φαινομένων ενδοσχολικής βίας.




Η υφιστάμενη κατάσταση στα Σχολεία και οι τρόποι πρόληψης του φαινομένου θα αναπτυχθούν από στελέχη της εκπαίδευσης με γνώμονα τη διασφάλιση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, της ευημερίας και της υγιούς εκπαιδευτικής ανάπτυξης των μαθητών και των μαθητριών.
Ανάπτυξη των ειδικών χαρακτηριστικών, των αιτίων και των ενδεικνυόμενων τρόπων διαχείρισης από της σκοπιά των επιστημών της ψυχολογίας και τη κοινωνιολογίας θα πραγματοποιηθεί από το κέντρο πρόληψης Πρόταση Ζωής.
Στην ημερίδα θα επιχειρηθεί να καλυφθεί η, πολλάκις εκφρασθείσα, ανάγκη των Διευθυντών και Εκπαιδευτικών των σχολείων για εμπεριστατωμένη και έγκυρη νομική ενημέρωση επί του θέματος και τις προεκτάσεις του. Η κάλυψη αυτής της ανάγκης θα επιχειρηθεί από την εισήγηση και τις επιμορφωτικές παρεμβάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.
Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί οι Διευθυντές, ένας εκπρόσωπος του Συλλόγου Διδασκόντων κι ένας εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων από κάθε Σχολείο Πρωτοβάθμιας κ’ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μαγνησίας.
Την ημερίδα θα χαιρετήσουν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης Δρ Γεώργιος Πολύζος και Δρ Σωκράτης Σαβελίδης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ Χρήστος Στρατηγόπουλος, ο Πρόεδρος του κέντρου πρόληψης Πρόταση Ζωής κ Αθανάσιος Λιούπης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων κ Κηδεμόνων κ Ηλίας Κουτσερής. Την ημερίδα θα συντονίζει η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας κ Σοφία Κανταράκη.
Έκτακτη, ειδική παρέμβαση στην ημερίδα θα πραγματοποιήσει η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία κ Δέσποινα Λουκάκη.

Το Πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως ακολούθως:
11:30-12:00:     Προσέλευση – Εγγραφές συμμετεχόντων
12:00-12:15: Ενδοσχολική Βία και εκφοβισμός. Η εμπειρία από τον ΣΣΝ                           Αντώνης Πλαγεράς, Υπεύθυνος ΣΣΝ
12:15-12:30: Σχολικός Εκφοβισμός: Χαρακτηριστικά, αίτια και τρόποι διαχείρισης. Μπακατσέλου Μαρία, Ψυχολόγος και Πετροπούλου Γεωργία, Κοινωνιολόγος της Πρότασης Ζωής
12:30-12:45: Σχολικός Εκφοβισμός: Σοφότερον το Προλαμβάνειν… Κων/νος Σδρόλιας, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
12:45-13:00: Σχολικός Εκφοβισμός: Νομική αντιμετώπιση, ορισμός, έννοια, διακρίσεις. Νικόλαος Παπαπέτρος, Δικηγόρος
13:00-14:00 Επιμορφωτικές Παρεμβάσεις, Συζήτηση, Προτάσεις.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Μαρτίου και ώρα 11:30 στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας στην οδό 2ας Νοεμβρίου.

                                                                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου