Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Μήνυμα κατά του ρατσισμού έστειλαν οι μαθητές Λυκείων


 Διάβασαν ποιήματα, άκουσαν μουσική, είδαν εικόνες, για το Ολοκαύτωμα, το Απαρτχάιντ και το Προσφυγικό

  

Μήνυμα ενότητας κατά του ρατσισμού, έστειλαν χθες, μαθητές και μέλη της σχολικής κοινότητας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, από το 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, για την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων.
Στο αφιέρωμα που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο, οι μαθητές διάβασαν ποιήματα κατά κύριο λόγο για τις τρεις ενότητες που ήταν Ολοκαύτωμα, Απαρτχάιντ και σύγχρονο Προσφυγικό, άκουσαν μουσική και είδαν εικόνες.

Η Βιργινία Αναστασίου φιλόλογος στο 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας και μία εκ των υπεύθυνων καθηγητριών της εκδήλωσης, ανέφερε ότι την εκδήλωση ενίσχυσαν με την παρουσία τους και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα – μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου.
«Οι νέοι άνθρωποι είναι ίσοι, η τέχνη και η παιδεία μπορεί να μας ενώσει. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε όχι εγωιστικά. Ζούμε σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες να μάθουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια σεβασμό προς τους άλλους και αυτοσεβασμό. Στα παιδιά το βλέπουμε. Τα παιδιά είναι παραδείγματα προς μίμηση, δυστυχώς  όμως συνηθίζουμε να μην παίρνουμε μηνύματα από τα παιδιά κι είναι μεγάλο λάθος, γιατί έχουν πολλά να πουν», τόνισε.

Η κ. Αναστασίου, σημείωσε ότι με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στην εκδήλωση αναγνώστηκαν ποιήματα από τους πρόσφυγες μαθητές και παρουσιάστηκε υλικό για το Ολοκαύτωμα, για το Απαρτχάιντ και το σύγχρονο προσφυγικό. «Θα προσεγγίσουμε το θέμα με την ποίηση, με μουσική και εικόνα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι μαθητές

Η μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Μαρία Κοπάνου, χαρακτήρισε σημαντική την συνύπαρξη των μαθητών με πρόσφυγες. Όπως είπε «από εκεί που δεν γνωρίζαμε τίποτα για αυτούς, ξαφνικά τους βλέπουμε στην σχολική κοινότητα και πρέπει να ενταχθούν, για να αντιμετωπίσουμε όλους όσοι προσπαθούν να κατακτήσουν τον κόσμο έχοντας υλικά συμφέροντα και για να εξελιχθεί η ανθρωπότητα».
Η Νικολέτα Κασσίδη του 2ου ΕΠΑΛ εκτίμησε ότι οι περισσότεροι δεν είναι ευαισθητοποιημένοι, υπάρχει μεγάλος ρατσισμός στο χρώμα, στη γλώσσα, μέχρι και στο ντύσιμο του άλλου και όλοι κρίνουν χωρίς να γνωρίζουν.

Ο Κώστας Κούνας του 2ου ΓΕΛ, είπε ότι οι μαθητές στην πλειοψηφία τους, προσπαθούν να εντάξουν τα παιδιά στη σχολική κοινότητα και να τα προστατέψουν, αν και δεν έχουμε εξαλείψει τα φαινόμενα ρατσισμού στα σχολεία, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί και από την Πολιτεία.

Άνθρωποι χωρίς πατρίδα

Ο Ματίν Ελιάσι, Κούρδος από το Ιράν (στα σύνορα με το Ιράκ) 19 χρονών και μαθητής της Γ’ Λυκείου, εκτίμησε ότι η ημέρα κατά του ρατσισμού έπρεπε να είναι πιο σοβαρή και να ίσχυε παγκόσμια.
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι εύκολο για κάποιον να ζήσει στην Ελλάδα όταν προέρχεται από άλλη χώρα και πρόσθεσε ότι έπεσε και ο ίδιος θύμα ρατσισμού μερικές φορές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «και σουβλάκι να θες να αγοράσεις, όταν βλέπουν ότι δεν μιλάς καλά, δεν σου απαντούν ωραία».
Ο Ματίν βρίσκεται δύο χρόνια στην Ελλάδα, ήρθε με την οικογένειά του και ανέφερε ότι η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ ποτέ δεν επιτρέπουν τους Κούρδους να μιλήσουν, ενώ δυστυχώς είναι άνθρωποι χωρίς πατρίδα και κράτος. Ο μαθητής είπε ότι τα μισά μέλη της οικογένειάς του, βρίσκονται στην Ελλάδα και τα άλλα μισά σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου