Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Πρόγραμμα «3ου Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου»


«3ο Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου»                                                                                    Βόλος, 26-29 Απριλίου 2018                                                                                                          Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου










Πρόγραμμα

Πέμπτη 26 Απριλίου

Πρωινές δράσεις

10:00-11:00

Εργαστήριο 1: Νευροκοπλή, "Από τη Ζωή στο Παραμύθι και από το Παραμύθι στη Ζωή, μέχρι τα Δυο να γίνουν Ένα", Εκδόσεις Λιβάνη. Δράση για παιδιά 6-9 ετών. Το διαρκές πήγαινε-έλα από τον ρεαλισμό στη συγγραφή και αντίστροφα, μέσα από τον "Αχτιδοϋφαντή" και τον "Τρελό του χωριού", Εκδόσεις Λιβάνη. Δύο παραμύθια που αφορμώνται από αληθινές ιστορίες, το μεν πρώτο από τους πολέμους στη Γάζα και τη Συρία, το δε δεύτερο από τον ηρωικό αγώνα ενός Ινδού που κατάφερε να σώσει ολόκληρο το χωριό του. Μέσα από τα κείμενα, τη συζήτηση πάνω σ' αυτά και το παιχνίδι των ρόλων μπορούμε μικροί και μεγάλοι να βιώσουμε παραδειγματικά μια πρόταση ζωής που συνοψίζεται στη φράση: "Αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο,, άλλαξε πρώτα τον εαυτό σου".

Εργαστήριο 2: Τσιαμπαλή Χρυσάνθη, «Το αγόρι που κέρδισε τον Χρόνο», Εκδόσεις Ψυχογιός. Δράση για παιδιά 9-12 ετών. Με τα παιδιά παρατηρούμε τον τίτλο αλλά και το εξώφυλλο της ιστορίας προσπαθώντας να  μαντέψουμε το θέμα της. Στη συνέχεια, ζητάμε από τα παιδιά να δημιουργήσουν μια δική τους ιστορία βασισμένη στις βινιέτες και τους τίτλους του κάθε κεφαλαίου. Πόσο κοντά θα πέσουν στην ιστορία του βιβλίου; Στόχος μας τα παιδιά να αντιληφθούν τη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον λόγο και την εικόνα σε ένα παιδικό βιβλίο. Να χρησιμοποιήσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη φαντασία τους.

Εργαστήριο 3: Παπαδήμος Σταμάτης(εικονογράφος), «Η διαδρομή ενός παραμυθιού- Από την ιδέα στο χέρι του αναγνώστη – παιδιού. Μια δράση για παιδιά 9-11 ετών και για εκπαιδευτικούς. H ιδέα πίσω από την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης ακουμπάει στο πολύ απλό ερώτημα που μου έχει κατά καιρούς τεθεί από πολλούς και κυρίως από παιδιά: Πώς φτιάχνεται ένα παραμύθι;  Η ερώτηση αυτή έχει στην ουσία δύο σκέλη: το συγγραφικό και το δημιουργικό, το κομμάτι δηλαδή της εικονογράφησης και της διαδικασίας που απαιτείται, ώστε τα δύο αυτά σκέλη να φτάσουν στα χέρια μας με τη μορφή βιβλίου. Κι αν η απάντηση στο πρώτο σκέλος της ερώτησης είναι σχετικά εύκολη: με έμπνευση, δεν είναι το ίδιο αυτονόητη στο τεχνικό της κομμάτι. Αυτή τη «δημιουργική» απορία θα ήθελα να εξηγήσω στα παιδιά που θα παρακολουθήσουν τη δική μου δράση. Να δείξω με παραδείγματα και εικόνες πώς ένα παραμύθι από την ιδέα περνάει στο χαρτί ή στον υπολογιστή και παίρνει την τελική του μορφή, ώστε το βιβλίο να φτάσει τελικά στον αναγνώστη – παιδί.  Βιβλίo:  «Τι φοβάται η Τυτώ;», Δέσποινας Γκουτζολίκα, ΄Ηρα Εκδοτική.  

11.00-12.00

Εργαστήριο 1:Σοφία Κανταράκη: Ιστορικό Μυθιστόρημα «Η προφητεία του Αίματος». Εναλλακτικές Εκδόσεις. Μια συζήτηση με οδηγό ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και περιπέτειες που ζωντανεύουν το παρελθόν! Μια συνομιλία εικόνων με την ιστορία στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης και ένα αντάμωμα με τους Σταυροφόρους. Πώς ήταν η ζωή τότε; Πώς ντύνονταν και τι έτρωγαν; Πώς έβλεπαν οι Βυζαντινοί τον κόσμο και τι σήμαινε η μακρινή Δύση για αυτούς; Υπάρχουν ομοιότητες με το σήμερα; Αν ήσουν εσύ ο Αυτοκράτορας πώς θα αντιμετώπιζες τους περίεργους ξενόφερτους στο Παλάτι; Και ο Άνθρωπος; Έχει αλλάξει από τότε; Αγαπάει τον συνάνθρωπο του; έχει αξίες, ήθος και αξιοπρέπεια; Μια δράση που απευθύνεται σε μαθητές, εφήβους και εκπαιδευτικούς αλλά και σε όσους αναζητούν ένα ιστορικό άγγιγμα, μια αυτοανακάλυψη και έναν επανακαθορισμό του εσωτερικού μας κόσμου!!!  

Εργαστήριο 2: Αχιλλέας Μουστάκας, "Πέρα από τη Γη", Ήρα Εκδοτική. Μία νουβέλα φαντασίας για εφήβους αλλά και μεγάλους. Μία ιστορία ανάμεσα σε δύο κόσμους, όμοιους και ταυτόχρονα διαφορετικούς, με ανθρώπους που δρουν και σκέφτονται. Για το καλό. Και για το κακό. Γιατί αυτά τα δύο συμπορεύονται πάντα. Όλοι οι πρωταγωνιστές, με το δικό τους τρόπο, μικρό ή μεγάλο, αλλάζουν την ιστορία. Συζήτηση, γνώμες και αλήθειες σε μια εκδήλωση για εφήβους και μεγάλους. Αν ήσασταν εσείς ένας από τους πρωταγωνιστές, τι θα κάνατε;

Εργαστήριο 3: Κυρασία Πρίντζου «Σχεδιάζοντας ένα παιδικό βιβλίο: εικονογράφηση – σελιδοποίηση». Σχεδίαση εξωφύλλου γνωστού παιδικού βιβλίου από τα ίδια παιδιά, μέσα από τα όσα ενδιαφέροντα θα ακούσουν για τον μαγικό κόσμο της εικονογράφησης και της σελιδοποίησης . Δράση για παιδιά ηλικίας 8-16 χρόνων.

12.00-13.00

Εργαστήριο 1: Άρτεμις Παπανδρέου, "Πηλιορείτικο γαϊτανάκι'', Εκδόσεις Μολύβι. Ένα βιβλίο λογοτεχνίας, μια δράση για την ηλικία των δέκα πέντε χρόνων και άνω. Σελίδες, που ταξιδεύουν τον αναγνώστη πίσω στον χρόνο, στους Βαλκανικούς, στον Μεγάλο Πόλεμο, στη Μικρασιατική εκστρατεία, στη Μεταξική Δικτατορία, στη Γερμανική Κατοχή. Μέσα από τη μυθιστορηματική δράση - βασισμένη σε αληθινά γεγονότα - θυμίζουν στους παλιότερους και γνωστοποιούν στις νεότερες γενιές πράξεις της Ελληνικής Ιστορίας που ... ίσως να λησμονήθηκαν.

Εργαστήριο 2: Αθανάσιος Βουλάγκας, ΄Ηρα Εκδοτική. Μια δράση για παιδιά 6-12 ετών.  Η Φαίδρα και η Νεφέλη θέλησαν να ανακαλύψουν τη δική τους Ονειρούπολη. Μετά από πολλή προσπάθεια, κόπο, επιμονή και υπομονή τα κατάφεραν και ανταμείφθηκαν γι’ αυτό. Εσάς ποια είναι η δική σας Ονειρική Πόλη; Σε ποια Ονειρούπολη θα θέλατε να ζείτε; Τί να υπάρχει εκεί; Θα έμοιαζε με τις δικές μας πόλεις και κατά πόσο θα ήταν διαφορετική; Μπορείτε να την περιγράψετε, να τη ζωγραφίσετε ή και να την τραγουδήσουμε μαζί (προσπαθώντας να βγάλουμε κάποιους στίχους για αυτή).ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ!  
       
 Εργαστήριο 3: Γιώργος Αντωνάκης, "Στον Μυστρά με πανσέληνο", Εκδόσεις Εν Πλω. Διαδραστική παράσταση για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού. Τι μυστικά κρύβει ένας παλιός πύργος στην Μάνη και ποια σχέση μπορούν να έχουν δύο παιδιά της εποχής μας με τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου; Οι ήρωες του βιβλίου ζωντανεύουν επί σκηνής και τα παιδιά με οδηγό και ξεναγό τον συγγραφέα μέσα από το θεατρικό παιχνίδι περιοδεύουν στον Μυστρά, ζωντανεύουν όλη την ιστορία του Βυζαντίου και χάνονται ανάμεσα στην πραγματικότητα και το παραμύθι.


Απογευματινές δράσεις
17.00-18.00

Δράση 1: Οι «Μικροί Συγγραφείς», μαθητές/τριες της ΣΤ1 τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου με τον συντονιστή τον Γεράσιμο Τσιμπλούλη,  Δάσκαλο-Κοινωνικό Ανθρωπολόγο, παρουσιάζουν σε εκπαιδευτικούς και γονείς τα βήματα συγγραφής  της ιστορία τους:  «Κάρλα... η λίμνη που γεννήθηκε δυο φορές». Η ιστορία θα συμπεριληφθεί σε ένα βιβλίο που θα αποτελείται από 7 αυτοτελείς ιστορίες με κεντρικό θεματικό άξονα την καταστροφή του περιβάλλοντος, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης παρέμβασης, και την ανάγκη για την προστασία του. Είναι  μια συλλογική προσπάθεια επτά σχολείων.

 Η πρωτοβουλία συγγραφής ανήκει στο ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ». Μικροί Συγγραφείς: Αλεξίου Ερίνα, Ανδρεόγλου Αλέξης, Αποστολακόπουλος-Φούσκης Γιάννης, Αποστολακόπουλος-Φούσκης Στέλιος, Επιφανείου Γλυκερία, Καλόγηρος Βασίλης, Καμινάρη Κερασία, Καρακοντάκη Κατερίνα, Καρανίκα Φωτεινή, Κατσιλούλης Δήμος, Κουθουρίδου Άννα-Ρόουζ, Κωστοπούλου Έλενα, Σιάρρα Ασπασία, Σούρα Νίκη και Τσούτσα Μαρία

Δράση 2: Γάκη Ηλιάδα, «Πριν το ταξίδι», ΄Ηρα Εκδοτική. Δράση για παιδιά Δ’ Δημοτικού-Α και Β΄ Γυμνασίου.  Είναι η προσπάθεια ενός 13χρονου τότε κοριτσιού, (σήμερα 16) να χαρίσει στους συνομήλικους αναγνώστες, το πρώτο της συγγραφικό τόλμημα,  τη δική της αναζήτηση στα βάθη της ιστορίας, που σχετίζεται με την κατασκευή της Αργούς. Η ιστορία εκτυλίσσεται στον λόφο των Παγασών, στην πόλη της Ιωλκού και στο βουνό Πήλιο, στα μέρη δηλαδή από  όπου ναυπηγήθηκε και απέπλευσε η Αργώ. Κεντρικός ήρωας είναι ο Ξάνθιππος, ένας νεαρός έφηβος, που μεγάλωσε στα χέρια του Κένταυρου Χείρωνα και κατάφερε από αυτόν να διδαχτεί όλα τα μυστικά του ξύλου. Ζώντας την πρώτη του μεγάλη περιπέτεια, με συντροφιά του τους μεγαλύτερους ήρωες, βασιλιάδες και ημίθεους, καταφέρνουν  να ολοκληρώσουν αυτή την τόσο σπουδαία κατασκευή.   
  
Δράση 3: Κατερίνα Μουρίκη, «Tα επτά κλειδιά του Πάτερ Ημών», Εκδόσεις Πορφύρα. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού 8-11 ετών. H συγγραφέας εισάγει τα παιδιά στον υπέροχο κόσμο του βιβλίου μέσα από πολύχρωμες εικόνες και παιχνίδια. Ελάτε να μάθουμε και να μιλήσουμε για τα επτά αιτήματα της προσευχής ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ, που κάθε πρωί λέμε στο σχολειό μας. Τι σημαίνουν όλα αυτά τα λόγια που ακούμε από την πρώτη δημοτικού;  Ελάτε, να λύσουμε ακροστιχίδες και κουίζ, να χωριστούμε σε ομάδες και να παίξουμε ένα υπέροχο παιχνίδι μνήμης!              

18.00- 19.00

Δράση 1: Τσουτσουλάκης Δημήτρης- Κοντού Μαγδαληνή, Μικρομαγειρέματα, Το αρτιότερο πανελληνίως εργαστήρι μαγειρικής!   Εργαστήρια διαθεματικής διδασκαλίας και αναψυχής, για παιδιά 4-12 ετών και ΑμεΑ, με υποστήριξη (αν χρειάζεται) του γονιού ή εκπαιδευτικού τους (μέχρι 12 άτομα). Μέσα από τη μαγειρική εκλεκτών συνταγών, εκτός από τη μόρφωση και τη διασκέδαση, τα παιδιά, βελτιώνουν και το διαιτολόγιό τους. Σκοπός των μαθημάτων είναι: το παιδί να αξιοποιήσει τις γνώσεις του σχολείου, αναπτύσσοντας συγκεκριμένες δεξιότητες και αξίες, να ξεχωρίζει τις τροφές, να βελτιώσει την διατροφή του, να μάθει την χρήση κάθε πρώτης ύλης και όλο αυτό μέσα από μια διασκεδαστική διαδικασία. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από  εκπαιδευτικό με χρήση οπτικοακουστικών μέσων, παρουσίαση powerpoint και ειδικά ασφαλή σκεύη.

Δράση 2: Σταυρίνα Λαμπαδάρη, "Αντάμα φτερουγίζουνε, χαίρονται την αγάπη"(Εικονογράφηση: Αθηνά Μιχοπούλου), Εκδόσεις Κοντύλι. Δράση για παιδιά 8- 13 χρόνων. Αφήγηση παραμυθιών από την Σταυρίνα Λαμπαδάρη, Κατασκευή γλάρων από λεπτό χαρτόνι και άλλα υλικά από την εικονογράφο Αθηνά Μιχοπούλου. Επτά εξαιρετικά παραμύθια για μικρούς και μεγάλους μας ταξιδεύουν στο μαγικό, εκεί όπου όλα είναι δυνατά και πραγματοποιήσιμα υπό έναν και μόνον όρο: την απόδοση του δικαίου, τη νίκη του καλού, τον θρίαμβο του φωτός απέναντι στο σκοτάδι. "Λεύτερη θέλει η ψυχή, στο Φως να γαληνέψει, να λουλουδίσει, να χαρεί στο δίκιο στην αλήθεια" Ερωτεύεται του παραμυθιού ο λόγος με τον στίχο της ελληνικής μας παράδοσης,  τον δεκαπεντασύλλαβο. Ερωτεύεται και παιχνιδίζει το παραμύθι με την ποίηση και απλώνεται ο νους στο όνειρο και φωτίζεται η ψυχή με χρώματα και εικόνες. Το δίχως άλλο, μόνον ετούτο αποζητούν οι άνθρωποι στη Γης ολάκερη: «… να χαίρονται, καρδούλα μου, παρέα την αγάπη, να φτερουγίζουν λεύτερα, χιονάτα γλαροπούλια στα βράχια, στ’ άπατα νερά και στις κρυφές σπηλίτσες»…

Δράση 3: Αυγούλα Τσαγκαροπούλου, Ηρακλής Καραγιάννης, Μαρία Τζουβάρα, "Τα δώρα των ονείρων μας", Ήρα Εκδοτική. Δράση για παιδιά 9+.  Ένα ταξίδι στον κόσμο των ονείρων και των δώρων που μένουν στο διάβα του χρόνου. Τρεις ιστορίες που μας μεταφέρουν σε τωρινές κι αλλοτινές συνθήκες κι εποχές. Το δώρο, υλικό ή άυλο, η προσμονή, η ανατροπή μας δίνουν το έναυσμα για μια πιο προσεκτική ματιά στους ανθρώπους που είναι γύρω μας και πού ξέρεις, μπορεί να ‘ναι και δικοί μας άνθρωποι. Μέσα από την αφήγηση, την εικόνα και τη μουσική οι συμμετέχοντες ταξιδεύουν στους δικούς τους συναισθηματικούς κόσμους με οδηγό τα όνειρά τους.

19.00-21.00 (Είσοδος ελεύθερη για όλους)

« O Υπέροχος Μάγος του Οζ»
Xοροθεατρική παράσταση για παιδιά και για όσους νιώθουν παιδιά!

Επιμέλεια - Διοργάνωση
άξιον εστί



Παρασκευή 27 Απριλίου

Πρωινές  δράσεις

10.00-11.00

Εργαστήριο 1: Ουρανία Καλαμποκά, «Το μυστικό μήνυμα της βασίλισσας», Εκδόσεις Author house. Δράση για παιδιά . Η βασίλισσα δίνει ένα μεταλλικό κουτί, επτασφράγιστο, που κρύβει μέσα του ένα μυστικό μήνυμα γραμμένο σε μικροφίλμ στον αστροναύτη, για να το κρύψει στο φεγγάρι. Εξάπτοντας τη φαντασία των παιδιών με ένα μολύβι και με μια γραμμή, η συγγραφέας θα επιχειρήσει μαζί τους  ένα ταξίδι στο φεγγάρι. Τα αόνειρα μετατρέπονται σε πείραμα, το πείραμα σε παιχνίδι. Φτιάχνουμε μαζί ένα μαγικό όχημα, κάνοντας ένα όνειρό μας αληθινό, ταξιδεύοντας με χαρτί και  μολύβι…

Εργαστήριο 2: Αλκιβιάδης Κούσης, «Μη μου μιλάτε για την Ήρα!», Εκδόσεις Αλφάβητο Ζωής. Δράση για 6-10 ετών. Είμαστε στ’ αλήθεια τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας που δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε; Μια διασκεδαστική διαδρομή με βιωματικές δράσεις και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους  που μας φέρνει πιο κοντά στον αληθινό μας εαυτό και τις ανάγκες μας. Μουσική, παιχνίδια εξοικείωσης κι ενσυναίσθησης ανοίγουν τον δρόμο στη χαρά, το γέλιο, την αποδοχή και οδηγούν τελικά στην αγάπη. Ας δώσουμε χώρο και χρόνο μεταξύ μας για να αποδεχτούμε ο ένας τον άλλο όπως κάνει κι ο γάτος της ιστορίας του βιβλίου! 

Εργαστήριο 3: Σταυρούλα Κάτσου-Καντάνη, «Στο νησί με τα κρυμμένα μυστικά», Εκδόσεις Ψυχογιός. Δράση για παιδιά 10+… Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα καλοκαιρινό, οικολογικού περιεχομένου, που εκτυλίσσεται σε ένα ελληνικό νησί. Είναι γεμάτο μυστήριο, περιπέτεια και δράση. Οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τις περιπέτειες των δυο ηρώων, του Μάνθου και του Δημήτρη, μαθαίνοντας μαζί τους τα μυστικά της φύσης και κυρίως ζώντας δίπλα στις χελώνες caretta – cαretta, για το σπουδαίο έργο της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και το έργο του, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην πατρίδα μας και που σκοπό έχει την προστασία και την αποκατάσταση από τραυματισμούς της θαλάσσιας χελώνας. Με προβολή διαφανειών, προβολή 8λεπτης ταινίας κινουμένων σχεδίων και την κατασκευή από τα παιδιά μιας δικής τους τους υφασμάτινης σακούλας.  

11.00-12.00

Εργαστήριο 1: Δόξα Κωτσαλίδου, «Ο Γύρος του Κόσμου με μια Βαλίτσα», Εκδόσεις Γράφημα. Η Δράση απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (5-11 ετών). Η Μαγική Βαλίτσα, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, ανακαλύπτει την κρυμμένη αλήθεια της Ζωής! Χαρά και λύπη, πόλεμος και ειρήνη, γέλιο και δάκρυ, φως και σκοτάδι, θάνατος και ζωή… όλα τα μανιχαϊστικά δίπολα που θα συναντήσουμε στη ζωή τους, κρυμμένα μέσα σε μια ιστορία, που τους πλημμυρίζει με έντονα συναισθήματα. Μια διαδραστική παρουσίαση που θα μάθει στα παιδιά όλες τις κρυμμένες αλήθειες της ζωής. Η δράση θα ξεκινήσει με τη δραματοποίηση του παραμυθιού από τη συγγραφέα, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και θα ολοκληρωθεί με κατασκευές, βαλίτσες στις οποίες τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να κολλήσουν στις πλευρές τους χαρούμενες και λυπημένες εικόνες από τη ζωή. 

 Εργαστήριο 2: Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδου, «Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια», Εκδόσεις Ανάτυπο. Μια δράση για παιδιά 11-14 χρονών. ΄Ενα παραμύθι με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό, όπου η συγγραφέας πραγματεύεται και άλλα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία, η οικονομική κρίση, η κατάθλιψη. Ο ήρωάς της, ο Πέτρος, είναι χαρακτήρας αληθινός με τρωτά σημεία. Αυτά θα εκμεταλλευτούν οι εκφοβιστές του σχολείου του, για να μετατρέψουν τη ζωή του σε κόλαση. Ώσπου μια μέρα, κυνηγημένος από τους διώκτες του, θα εγκλωβιστεί στο βάθος μιας σκοτεινής σπηλιάς, εκεί όπου κατοικεί το στοιχειό της λίμνης, η Καρκάγια! Η παρουσίαση περιλαμβάνει δραματοποίηση σκηνής του παραμυθιού. Μήνυμα ελπιδοφόρο και αισιόδοξο: Ονειρεύομαι, Θέλω, Μπορώ.   , καθώς τα θύματα της ενδοσχολικής βίας θα αναζητήσουν τρόπους διαφυγής από το τέλμα, στο οποίο έχουν παγιδευτεί, ώστε να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να αναδειχτούν νικητές της ζωής!

Εργαστήριο 3: ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ,« Θέλεις να μπεις στα παπούτσια μου; (Αν τολμάς)» (αριθμός συμμετεχόντων 20) Εργαστήρι βιωματικό για μαθητές Γυμνασίου και  Λυκείου. Αν μπορώ να μπω στη θέση σου θα σε καταλάβω! Αν μπορείς να μπεις στη δική μου θα με καταλάβεις! Ένα παιχνίδι που θα φωτίσει την επικοινωνία  και θα δώσει ιδέες πως μπορείς να αποφεύγεις τα δύσκολα και να συνεννοείσαι καλύτερα με αυτόν που έχεις δίπλα σου (τον κολλητό , τον γονιό , τον καθηγητή σου...) (Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήρι και δηλώσεις συμμετοχής στο 24210 23439 και 77055 ή στο info@kethea – pilotos .gr)

12.00-13.00

Εργαστήριο 1: Σωτηρία Κυρμανίδου, "Ο καπνούλης στην αστραφτοχώρα". Δράση για παιδιά κι ενήλικες. Ο καπνούλης ζει σε μια πόλη, που όλοι οι κάτοικοι καπνίζουν. Δεν γνωρίζει το καθαρό, το διαφορετικό. Μια μέρα, με τον χαρταετό του γνωρίζει τον φίλο του, Λαμπίκο. Επισκέπτονται την αστραφτοχώρα, μια πολιτεία όπου όλα λάμπουν. Ένα παραμύθι, που στοχεύει στην πρόληψη κι από την αγωνία του ότι δεν εφαρμόζεται, αν και ψηφίστηκε, ο αντικαπνιστικός νόμος. Μέσα από τη δράση, μήπως και μπορούμε να κάνουμε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας, προκειμένου να εφαρμοστεί.

Εργαστήριο 2: Μαρία Ανδρικοπούλου, «Μύθοι στο ρυθμό της μουσικής», Εκδόσεις Καλέντης. Μύθος και μουσική παρηγοριά στα δύσκολα της ζωής. Με αφορμή το βιβλίο σε  μια δράση για όλες τις ηλικίες προσεγγίζουμε με τρόπο ανάλαφρο το σοβαρό θέμα της ιδεολογικής διαχείρισης της αρχαιότητας και της πολιτιστικής  μας κληρονομιάς ανιχνεύοντας την ιστορία της μουσικής μέσα από τη μυθολογία. Αφήγηση, μουσική,  συζήτηση, αλληγορία και πραγματικότητα  σε μια εκδήλωση για μεγάλους και παιδιά όπου ο  μύθος και η μουσική ψυχοθεραπεύουν. Μήνυμα της εκδήλωσης: «σέβομαι το παρελθόν, ελπίζω στο παρόν και στο μέλλον».

Εργαστήριο 3: Παπαϊωάννου Άγγελος – Οικονόμου Πέπη.  Εκπαιδευτικό εργαστήριο διατροφής, Κέντρο Περιβαλλοντικής Μακρινίτσας Πηλίου. Δράση για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Τέσσερα εκπαιδευτικά παιχνίδια με θέμα την παραδοσιακή διατροφή και τα τοπικά προϊόντα. Κάθε παιχνίδι παίζεται από ομάδα μαθητών με κάρτες, με στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές τοπικά φυτικά προϊόντα και βότανα, καθώς και τη χρήση τους στην παρασκευή παραδοσιακών φαγητών ή στη θεραπεία ασθενειών.

Το εργαστήριο θα κλείσει με την παρασκευή σαλάτας από λαχανικά εποχής για τον μπουφέ. Θα μοιραστούν εκπαιδευτικά παιχνίδια στα σχολεία που θα συμμετάσχουν.

 Ενημέρωση, συζήτηση, μαγειρική…


Απογευματινές δράσεις

16.00-17.00

Εργαστήριο 1:  Αντώνης Πλαγεράς – Αλεξία Πηνελόπη Αβαγιανού,  «Η εφηβεία και η οικογένεια», Εκδόσεις ΄Ηβη. Πώς μπορεί να στηριχθεί η οικογένεια και να συνεργαστεί με το σχολείο για την κατανόηση δυσκολιών επικοινωνίας κατά την περίοδο της εφηβικής ηλικίας.  Ένα βιβλίο – συμβουλευτικός οδηγός – το οποίο έχει στόχο να δώσει εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας στην εκπαιδευτική κοινότητα. Με γέφυρα το  βιβλίο αγγίζουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο το θέμα της  εφηβείας , ανοίγοντας ένα παράθυρο ελπίδας μέσα από τη δυνατότητα προσωπικής υπέρβασης του καθενός. Συζήτηση, αλληγορίες, θετική σκέψη και αλήθειες σε μια εκδήλωση-ψυχογράφημα για εκπαιδευτικούς και γονείς  με  μήνυμα: "ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ τους ΕΦΗΒΟΥΣ"!!!

Εργαστήριο 2: Χαρά Παπαγιάννη " Τι θα σώσει, τελικά, τη Δικαιόπολη; ", Εκδόσεις Οσελότος. Δράση για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες.  Ένα παιδικό διήγημα που σκοπό έχει να μας υπενθυμίσει θεμελιώδεις αξίες, ιδανικά και να δώσει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να συμμετέχει ενεργά στην τελική διαμόρφωση του βιβλίου. Πώς θα ήθελε  ο καθένας από εμάς να είναι η πολιτεία που ζει; Τι ή ποιος μπορεί να βοηθήσει όταν προκύπτουν δύσκολες καταστάσεις;   Ερωτήματα που θα απαντήσουμε όλοι μαζί - μικροί και μεγάλοι - μέσα από δράσεις με αρκετή δόση φαντασίας , δημιουργικότητας και θετικής διάθεσης. Ανταλλαγή απόψεων , ζωγραφική , παιχνίδι λέξεων και συμβολισμών για να αποδείξουμε πως όλοι μας μπορούμε να γίνουμε μικροί καλλιτέχνες - δημιουργοί! Το μήνυμα που μας περνάνε οι άνθρωποι της Δiκαιόπολης: Με  ΕΠΙΜΟΝΗ και  ΚΑΛΟΣΥΝΗ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα εμπόδια! 

Εργαστήριο 3: Δράση Κε.Βι.Μα. Συ.(για παιδιά) Παραμυθομπερδέματα. Με σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στο σχολείο, οι συγγραφείς  Αγγελική Θάνου  και Ζωή Γεροστάθη  μέλη του Κε.Βι. Μα. Συ, θα εισάγουν τα παιδιά στον παραμυθόκοσμο με...παραμυοξεμπερδέματα. Μαζί τους ο Γιάννης Καραλάκος, καθηγητής Αγγλικών με μουσικές σπουδές θα ντύσει μουσικά  την δράση… Έτσι θα γνωρίσετε… «Μια αρκούδα μια …φορά», που γνώριζε παραμύθια πολλά και εκεί που έτρεχε στο δάσος  μπλέχτηκε στο κόκκινο κουβάρι και αντάμωσε «΄Ενα  μαντήλι που έπεσε απ’ την οροφή» και ήξερε ένα σωρό ιστορίες. Το μαντήλι άρχισε να αφηγείται και είπε για δυο πονηρούς ήρωες την Τίνη και τον Σμόκυ που το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να τρυπώσουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο φωνάζοντας:  «Χοπ …τρύπωσα». Η  αρκούδα αυτή άραγε, μπορούσε  να μείνει ασυγκίνητη μπροστά στον μικρό «Μουτάζ, το αρκουδάκι της αγκαλιάς;»  Μα ασφαλώς όχι!  Κι ενώ όλα φαίνονταν να παίρνουν τον δρόμο τους, ξαφνικά  «΄Ενα αγόρι που αγαπούσε το ουράνιο τόξο» εμφανίστηκε στην παρέα μας… Μην απορήσετε ! Όλα μπορούν να συμβούν στα παραμυθομπερδέματα. Καλά παραμυθοξεμπερδεματα λοιπόν!!

17:00-18:00

Εργαστήριο 1 : Εργαστήριο 2: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, Το μυστικό του Βελισάριου", Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Μια δράση για παιδιά 10+. Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τον ζωγράφο Βελισάριο Κορέντσιο που γεννήθηκε στην σημερινή Κυπαρισσία τον 16ο αιώνα και έφυγε κατά την παιδική του ηλικία με τους γονείς του για να σωθούν απ' το κυνηγητό των Οθωμανών, επειδή ήταν φίλοι των Ισπανών.  Στη Νάπολη θέλησε πολύ να σπουδάσει ζωγραφική και τα κατάφερε, αν και ξένος να κατακτήσει με το πινέλο του  τον τότε κόσμο της τέχνης. Μετά από αιώνες ένας απόγονός του, βρίσκει στη θάλασσα της Κυπαρισσίας ένα μπουκάλι με ένα μήνυμα.  Η ιστορία ξετυλίγεται διαδραστικά όπου το χθες με το σήμερα ενώνονται μέσα από ένα σημείωμα. Η τέχνη, ο μύθος, η πραγματικότητα, συναντιούνται με αφορμή το μπουκάλι και το μυστικό που κρύβει: Ότι η επιμονή και η αγάπη οδηγούν στην ομορφιά και την επιτυχία της ζωής μας... 

Εργαστήριο 2 Εργαστήριο 2: Ελένη Χριστούλα-Πατελοδήμου, «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι». Δράση για παιδιά 5-12 ετών. Με θέμα το φεγγάρι, παιδιά νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού παίζουν με τις λέξεις, ταξιδεύουν στον ουρανό και συνθέτουν τα δικά τους ποιήματα και ιστορίες, μέσα από ένα δημιουργικό παιχνίδι.

Εργαστήριο 3: Δράση Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων. Η  Τζένη Μωραΐτη, Συγγραφέας – Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Ν. Μαγνησίας  θα αναπτύξει σε ομάδα ενηλίκων, θέματα που αφορούν το τρίπτυχο Γονείς – Βιβλίο –Παιδιά. Θα ακολουθήσει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους παρευρισκόμενους.

Θεατρικό

18:00-19.00 (Ελεύθερη είσοδος- ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής)

·         Φτου ξελευτεριά», Θεατρικό. Η συγγραφέας του παιδικού παραμυθιού ¨"Μια μαγική χριστουγεννιάτικη ευχή", καθώς και του εφηβικού βιβλίου "Το παιχνίδι της ζωής" σε συνεργασία με τη θεατρολόγο και συγγραφέα Ματίνα Δολιανίτη- Μαρδέλη παρουσιάζουν το θεατρικό έργο με τίτλο: "Φτου ξελευτεριά". Το έργο διαπραγματεύεται την προσκόλληση των παιδιών και τον εγκλωβισμό τους στο διαδίκτυο. Το θεατρικό θα παρουσιαστεί κυρίως από παιδιά και απευθύνεται σε ηλικίες  6-16 ετών. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι πως η χρήση του διαδικτύου κρύβει πολλές παγίδες μα και οφέλη αναλόγως την χρήση του.

19.00:  Επίσημη έναρξη του φεστιβάλ

Μουσική εκδήλωση  από το χορωδιακό τμήμα του προγράμματος «Μουσικοθεατρικά- Εναλλακτικά» του 8ου Γυμνασίου Βόλου. Επιλογή κομματιών, διδασκαλία και διεύθυνση χορωδίας , από την εκπαιδευτικό Κατερίνα Παπαθανασίου. Συνοδεία στο πιάνο: Ελένη Ζωγράφου.  
(Ελεύθερη είσοδος- ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής)
Χαιρετισμοί, Συνάντηση με τους συγγραφείς – δημιουργούς

20.00: «Ποδηλατάδα στην παραλία του Βόλου», τραγούδι από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Βόλου από τη συμμετοχή τους στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Το παρελθόν ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας». Ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το φετινό θέμα -πολιτιστική κληρονομιά- του διαγωνισμού  του Ευρωπαϊκού Σχολικού Ραδιοφώνου (European School Radio), που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2018 στα Τρίκαλα.



Σάββατο 28 Απριλίου

Πρωινές δράσεις

10:00-11:00

Εργαστήριο 1: Γεωργία Λάττα, Ένα αδερφάκι για μένα, Εκδόσεις Διάπλους. Μια δράση για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και τους γονείς τους. Τι νιώθει το παιδί για το μωρό που έρχεται; Ποιες είναι οι ανησυχίες, οι φόβοι, οι ελπίδες του; Πώς μπορεί ο γονιός να το βοηθήσει  ώστε  να κατανοήσει και ν’ αποδεχτεί τα αρνητικά του συναισθήματα; Ποιος ο ρόλος του περιβάλλοντος; Κι όταν τελικά γεννηθεί το αδερφάκι, ποιες είναι οι νέες ανάγκες που γεννιούνται; Θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, μουσική κι εικόνα σε μια εκδήλωση που βοηθά μικρούς και μεγάλους να εκφράσουν και ν’ αποδεχτούν τα συναισθήματά τους, καλωσορίζοντας το νέο μέλος της οικογένειας…

Εργαστήριο 2: Μαριάννα Τεγογιάννη «Το Ταξίδι των Παπουτσιών» Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη. Δράση για μικρούς ηλικίας 8+ και μεγάλους. Ένα βιβλίο που αποκαλύπτει βασικές έννοιες, όπως η δύναμη της αγάπης και της προσφοράς αλλά και η συμπόνια για όλους τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στη δύση της ζωής τους. Μια δράση για μικρούς και μεγάλους που δεν παύουν να ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που ήδη ζουν. Με αφορμή τον τίτλο του βιβλίου θα «ταξιδέψουμε» σε κόσμους παραμυθένιους αλλά ταυτόχρονα μη ουτοπικούς και απόλυτα σημερινούς, αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές τις ψυχής μας που ενδεχομένως να έχουμε ξεχασμένες. Μελωδίες, συζήτηση, ζωγραφική και δραματοποίηση από τη συγγραφέα θα γεμίσουν το παζλ του καθενός μας, ανοίγοντας ένα τεράστιο παράθυρο αισιοδοξίας και χαμόγελου που έχουμε τόσο ανάγκη.

Εργαστήριο 3: Εύα Κασιάρου, Μαζί δεν κάνουμε … Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή Δεμένη. Δράση για παιδιά δημοτικού σχολείου. ΄Ένα βιβλίο που επαινεί τη φιλία, την πίστη στον εαυτό μας και την πίστη στο όνειρο μας. Θα υπάρξει αφήγηση και εν συνεχεία τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν τις δικές του πυξίδες και να ακολουθήσουν τα δικά τους θέλω ή όνειρα, μέσα από ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και ανατροπές, ώστε στο τέλος να καταφέρουν να ... πραγματοποιήσουν  τους άθλους τους.

Εργαστήριο –Παρουσίαση: Διαδραστική Αγωγή Υγείας από τον Δρ Κωνσταντίνο Στ. Μαμμά ΜD MScPhD Χειρουργό. Δράση για εφήβους, γονείς και  καθηγητές, με αφορμή το βιβλίο ‘’Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ.

Η πρόληψη επτά νοσηρών καταστάσεων με υψηλή επίπτωση. Periopton.gr, Aθήνα’’ που εκδόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΙΣΤΕΙΑ 2014-16.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει τη δια-δραστική επιτόπου και εξ-αποστάσεως αγωγή υγείας και πρόληψη δια της εκμάθησης του υπολογισμού των ετήσιων προληπτικών εξετάσεων για άνδρες και γυναίκες, με βάση την ηλικία και το φύλο, για την πρόληψη του καρκίνου (ήπατος -χοληφόρων- παγκρέατος, παχέος εντέρου, πνευμόνων, τραχήλου μήτρας, μαστού και προστάτη) και των επιπλοκών του Σακχαρώδη Διαβήτη.


Επίσης, θα συμπληρωθεί με δια-δραστική επιτόπου και εξ’ αποστάσεως αγωγή υγείας και πρόληψη για τη διακοπή του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, την πρόληψη των χρόνιων λοιμώξεων και των αμβλώσεων με βάση τις διδακτικές ιστορίες πρόληψης του βιβλίου και την έγκαιρη και ουσιαστική συμβουλευτική.


11:00-12:00

Εργαστήριο 1: Ελένη Γεωργοστάθη, «Χάθηκε η μπάλα!¨, Εκδόσεις Ψυχογιός. Δράση για παιδιά Δ΄Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Ο δεκάχρονος Αντρέας αντιμετωπίζει τρία μεγάλα προβλήματα: ο πατέρας του έχει μείνει άνεργος, ο κολλητός του φίλος έχει μετακομίσει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, ενώ ο ίδιος κι οι φίλοι του καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ομάδα μεγαλύτερων παιδιών σε έναν αγώνα μπάσκετ δίχως αύριο. Ώσπου ένα βράδυ θα του κατέβει μια φοβερή ιδέα… Η συγγραφέας θα  συζητήσει με τα παιδιά γύρω από τους βασικούς θεματικούς άξονες του βιβλίου, θα αναζητήσει μαζί τους λύσεις στα προβλήματα του πρωταγωνιστή και θα τα καλέσει να δώσουν το δικό τους τέλος στην ιστορία. 

Εργαστήριο 2: Χρήστος Δασκαλάκης, «Η Χιονονιφάδα που αγάπησε το Καλοκαίρι», Εκδόσεις ΄Αγκυρα. Μια δράση για παιδιά 6-10 ετών. Με εφόδιο το παραμύθι της «Χιονονιφάδας που αγάπησε το καλοκαίρι», στόχος μας είναι να μιλήσουμε για τη δύναμη της ελευθερίας, του σεβασμού προς τη φύση και προς τους άλλους, τη σημασία της ελπίδας και της υπομονής. Μέσα από την τρυφερή αυτή ιστορία μπορούμε να διδαχθούμε το μήνυμα ότι όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν, όλα μπορούν να συνυπάρξουν μεταξύ τους, αρμονικά και  χωρίς φράχτες. Με πρωταγωνιστές τον Νικόλα και την Ευτυχία, τα παιδιά μπορούν να τραγουδήσουν το τραγούδι της Χιονονιφάδας, να ακολουθήσουν την πορεία της φύσης, να δουν την απώλεια να μετατρέπεται σε ζωή και να προσφέρουν την ευκαιρία σε έναν σπόρο να γίνει ένα όμορφο λουλούδι.

Εργαστήρι 3: Παναγιώτα Πλησή, «Δεν είμαι τέρας, σου λέω!», Εκδόσεις Κέδρος, Για παιδιά 8-12 ετών. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ! Ο Αγάπιος, είναι ένας ήρωας που ζει ανάμεσα μας. Είναι ένα παιδί που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού (σύνδρομο Άσπεργκερ). Το βιβλίο «Δεν είμαι τέρας, σου λέω!» αναφέρεται στη διαφορετικότητα. Μέσα από δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τον πρωταγωνιστή, τα παιδιά θα γνωρίζουν καλύτερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Αγάπιου και θα αναγνωρίσουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το βιβλίο υποστηρίζεται από εκπαιδευτικό υλικό.


12:00-13:00

Εργαστήριο 1:  Κατερίνα Δημόκα, «Ένα πράσινο τηλέφωνο», εκδόσεις  Μεταίχμιο. Δράση για παιδιά  6+. Η τεχνολογία εξελίσσει αδιάκοπα την επικοινωνία με σύγχρονα και ακριβά τηλέφωνα.  Όμως, υπάρχουν και εσωτερικά τηλέφωνα, που είναι άυλα. Για να τα αποκτήσουμε, χρειάζεται να συνδεθούμε ψυχικά και να καταβάλουμε ποσά αγάπης. Μια τέτοια ψυχική σύνδεση καθρεφτίζει το βιβλίο. Και μια ελπίδα: πως Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΩΖΟΥΜΕ. Και μια παρήγορη ματιά σε κάθε αποχωρισμό: χαμογελαστή, με λιγότερο δάκρυ. Μουσική, εικόνες, διαδραστικό παιχνίδι και μπόλικη επικοινωνία μέσα από το δικό μας ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. Ή… και όχι πράσινο. Γιατί η αισιοδοξία βάφεται στο χρώμα που θέλουμε εμείς!

Εργαστήριο 2: Νίκος Φιλάρετος, Δάσκαλος-Ιστορικός,  Βάνια Φιλαρέτου, Φιλόλογος, MSc Γλωσσολογίας. «Από τη σκληρή πέτρα στον σκληρό δίσκο: Γνωρίζω το βιβλίο…Αγαπώ το βιβλίο». Μια διαδραστική παρουσίαση Ρ.Ρ. και βιωματικά εργαστήρια συνολικής διάρκειας περίπου 60-70 λεπτών για 25 μαθητές, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της αναγνωστικής κουλτούρας και της αγάπης για το βιβλίο. Σε μια μεταβατική εποχή όπου οι νέες τεχνολογίες κυριαρχούν το παραδοσιακό βιβλίο με την υλική του υπόσταση όπως το γνώρισαν οι ανθρώπινες κοινωνίες την τελευταία μισή χιλιετία, δείχνει αξιοπρόσεκτη αντίσταση τόσο έναντι του άυλου βιβλίου αλλά και της «επίθεσης» του διαδικτύου. Στόχος λοιπόν οι μαθητές των Δ΄-Ε’ και Στ’ τάξεων του Δημοτικού σχολείου να γνωρίσουν την ιστορία της γραφής και του βιβλίου μέσα στη διαδρομή τους από την προϊστορία και το ορόσημο της εφεύρεσης της τυπογραφίας μέχρι την σύγχρονη εποχή, επικεντρώνοντας παράλληλα στους συντελεστές που συν-εργάζονται ώστε να φτάσει το βιβλίο στα χέρια μας. 


Εργαστήριο 3: «Ο Γιγαντοκυνηγός», Εκδόσεις Πατάκη. Δράση για παιδιά 8+. ο Δημήτρης Μελικέρτης, Dr. Δημιουργικής Γραφής, University of London, θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του και στη συνέχεια θα συνομιλήσει με  παιδιά από 8 ετών μέχρι 108 ετών, για  Γίγαντες και φτερωτές λεοπαρδάλεις…  με θέματα όπως η συνύπαρξη, η πίστη στον εαυτό μας, οι επιλογές που μας διαμορφώνουν, πώς γράφεται ένα βιβλίο, καθώς και για τη μαγεία των παραμυθιών.

Θεατρικό

13.00-14.00

 Θεατρικό  Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου: «Οι Χορευτές της Φωτιάς» με θέμα «Λέμε ΟΧΙ  στον πόλεμο» (Ελεύθερη είσοδος- ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής)

΄Ενα αντιπολεμικό παραμύθι γραμμένο με ευαισθησία από τη δασκάλα Ειδικής Αγωγής Μαρία Κουρή και που στόχο έχει, να προβληματίσει τη σκέψη και να αφυπνίσει τις ψυχές των θεατών.

Ήρωες είναι οι άγγελοι του ουρανού που απελπισμένοι από τη σκληρότητα και την αδιαλλαξία των ανθρώπων, που συνεχίζουν να πολεμούν για να λύσουν τις διαφορές τους, αποφασίζουν να πλησιάσουν τα μικρά παιδιά που οι ψυχές τους παραμένουν ακόμη αγνές και καθαρές. Εμψυχώτρια της ομάδας η φιλόλογος και θεατρολόγος Αγγελική Νικολάου.  

 Δράση ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ
«Άνθρωπος είμαι κι εγώ!»

 Ολιγόλεπτη παρουσίαση βιβλίου με αφηγήσεις μαθητών του σχολείου του ΕΚΚΝ Παράρτημα 6ου Γυμνασίου Βόλου, από το μακρινό και δύσκολο ταξίδι της προσφυγιάς!   Την παρουσίαση-δραματοποίηση των αφηγήσεων θα κάνουν οι μαθητές του 7ου ΓΕΛ Βόλου. Συντονίστριες: α) Χατζηπλή Αναστασία-ΠΕ02-Διευθύντρια του ΕΚΚΝ & β) Ποζιοπούλου Βιβή-ΠΕ02, Καθηγήτρια 7ου ΓΕΛ Βόλου.         


 Απογευματινές δράσεις

16:00-18.00

Εργαστήρι 1:  Έφη Μπαχτσεβάνα,’’Ελάτε να παίξουμε μουσική με τα Boomwhackers’’. ’’Let’s play boomwhackers’’ από τις εκδόσεις Κυριακίδη. Δράση που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους, μουσικούς, εμψυχωτές (team building activities), γυμναστές, καθηγητές Αγγλικών και σε όσους θέλουν να μάθουν να παίζουν εύκολα μουσική. Boomwhackers: Μια νέα μουσική πρόταση. Παίζω μουσική, μαθαίνω αγγλικά. Μαθαίνουμε τα χρώματα και τις νότες. Βιώνουμε την ένταση, το ύψος και την διάρκεια. Ρυθμικές δραστηριότητες με τις αξίες των νοτών και τις παύσεις. Ρυθμικά και κινητικά παιχνίδια. Μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Μαθαίνουμε μουσικές έννοιες με τη μορφή παιχνιδιού. Μουσικά παιχνίδια, ρυθμικές δραστηριότητες, και τραγούδια στα Αγγλικά. Μια νέα μέθοδο διδασκαλίας των boomwhackers σε συνδυασμό με την Αγγλική γλώσσα. Μαθαίνουμε να παίζουμε  τραγουδάκια με απλό και εύκολο  τρόπο χωρίς να απαιτούνται ειδικές  μουσικές γνώσεις. Φτιάχνουμε μια ορχήστρα με Boomwhackers και Orff percussion instruments. Μαθαίνουμε να διαβάζουμε μια μουσική παρτιτούρα απλά και εύκολα με βάση τα χρώματα. Body percussion και Boomwhackers. Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες θα γίνουν αποκλειστικά και μόνο με τα με τα boomwhackers. Θα δουλέψουμε σε ομάδες και όχι μεμονωμένα. Θα κατανοήσουμε  μουσικές έννοιες με απλό και διασκεδαστικό τρόπο. Θα γίνουμε μια ομάδα που επικοινωνεί, δημιουργεί, εκφράζεται και εκτονώνεται μέσα από τη μουσική. Με απλό, εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο θα παίξουμε  ρυθμούς, μελωδίες και αρμονίες. Κυρίως όμως θα χαρούμε!

16.00-17.00

Εργαστήρι 2:  Βασιλειάδου Γεωργία, «Θέλω να Γυρίσω Σπίτι μου», Εκδόσεις Βάρφης. Δράση για παιδιά 4-7 ετών. Τι γυρεύουν ο Πιτ και ο Πατ στην αρχαία Δήλο; Ποιος τους παρακολουθεί; Ποιος κινδυνεύει και ζητά βοήθεια; Μόνο ένας μπορεί να αναλάβει αυτή τη δύσκολη υπόθεση. Η πιο γρήγορη σουπιά του βυθού. O Αστυνόμος Μελάνης!  Μια χιουμοριστική αστυνομική περιπέτεια, που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και στοχεύει στην  ευαισθητοποίησή τους στο πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας και κατ’ επέκταση στην  καλλιέργεια της πολιτιστικής τους συνείδησης. Προκαλεί  άφθονο γέλιο με τα παθήματα των αρχαιοκάπηλων, συγκινεί με τα λόγια των αγαλμάτων και θέτει προβληματισμούς για την προστασία και τον επαναπατρισμό των ελληνικών θησαυρών, τονίζοντας ταυτόχρονα τον σημαντικό  ρόλο των μουσείων.  Ο αστυνόμος Μελάνης και η συγγραφέας θα έχουν τη μεγάλη χαρά και τιμή να εξιχνιάσουν αυτή τη σοβαρή υπόθεση  μαζί με τον κύριο Γιώργο Τσούκαλη, ιδιωτικό ερευνητή με τεράστια δράση στη δίωξη αρχαιοκαπηλίας.

Εργαστήρι 3: Στέλλα Μαβίδου- Μαρία Θεοχάρη, Ο Δικαιωματούλης και το Μαγικό Φίλτρο της Αγάπης», Εκδόσεις Γράφημα. Δράση για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (4-11 ετών). Ένας Δράκος, ο Φαταούλας κλέβει τα όνειρα των παιδιών... Η Νεράιδα της Δικαιοσύνης αναλαμβάνει δράση και με το βοηθό της, το Δικαιωματούλη, προσπαθεί να τους χαρίσει ξανά το χαμόγελο. Σε αυτή τη δύσκολη αποστολή καλούνται τα παιδιά όλου του κόσμου, να τον βοηθήσουν! Θα καταφέρουν όλοι μαζί να αλλάξουν τον Φαταούλα; Ένα μουσικό παραμύθι ύμνος στα παιδικά δικαιώματα, με μια διαδραστική παρουσίαση (τα παιδιά θα ενσαρκώσουν τους ήρωες), δραματοποίηση, τραγούδι, πολλές εικαστικές δράσεις, ζωγραφική και φύλλα εργασίας.

17.00-18.00

Εργαστήριο 1: Ιωάννα Σκαρλάτου, «Παπούτσια στο φεγγάρι». Εκδόσεις ΄Εαρ. Μια δράση για παιδιά 9-11 ετών. Ένα αγόρι που δεν μπορεί να μιλήσει, συμμαθητές και δάσκαλοι που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, κάποιοι ειδικοί που αναφέρουν τη φράση της επιλεκτικής αλαλίας μπροστά του, τι είναι όλα αυτά; Ούτε ο πρωταγωνιστής μας ξέρει , το μόνο που τον νοιάζει είναι να φύγουν αυτές οι τρύπες που νιώθει να έχουν φυτρώσει στη γλώσσα του! Και εκεί που γνωρίζει έναν παπουτσή και μαθαίνει να επικοινωνεί με τους ανθρώπους μέσα από τη γλώσσα των παπουτσιών...έρχεται μία απαγωγή σε μακρινό νησί! Μια συναρπαστική, αληθινή περιπέτεια ξεκινάει και ένα παιχνίδι επικοινωνίας και γνωριμίας με τον εαυτό μας ετοιμάζεται να παρασύρει τα παιδιά σε ένα ξεχωριστό διαθεματικό πρόγραμμα!

Εργαστήριο 2: Λίνα Μουσιώνη, «Η Ρουμπίνη των Δασών», Εκδόσεις Μεταίχμιο. Μια δράση για παιδιά 8+. Κάτι παράξενο συμβαίνει στη Ρουμπίνη. Κλείνεται συνεχώς στο δωμάτιό της, δεν μιλά, δεν παίζει. Έχει γίνει αγνώριστη  Η Σμαράγδα ανησυχεί.  Είναι σίγουρη  πως  η αδελφή της έχει  άσχημα μπλεξίματα. Δυστυχώς είναι αρχηγός ολόκληρης συμμορίας. Όλα τα στοιχεία που κατάφερε να συγκεντρώσει εκεί οδηγούν. Μια ιστορία για τις αλλαγές της εφηβείας και τις αδελφικές σχέσεις. Ελάτε να βρούμε μαζί το μυστικό της Ρουμπίνης και της Σμαράγδας!

Εργαστήριο 3: Φώτης Γιάντσιος, «Ο Ευκλείδης και το Μυστικό στο Υπόγειο», Εκδόσεις Βάρφης. Δράση για παιδιά 9-13 ετών. Ένας λογοτεχνικός συνδυασμός της Ιστορίας, των μαθηματικών και της ιστορίας των μαθηματικών, μια περιπέτεια για μικρούς και μεγαλύτερους. Παρουσίαση του βιβλίου, δράση και συζήτηση για τη δυναμική των σχολικών μαθημάτων να εμπνεύσουν και να συνδυαστούν με τη φαντασία και την περιπέτεια των βιβλίων. Ταξιδεύουμε σε άλλους πολιτισμούς και ανακαλύπτουμε διαφορετικούς τρόπους γραφής και σκέψης, με άξονα τη σκέψη πως το ταξίδι, η μάθηση και η διασκέδαση όχι μόνο μπορούν αλλά και πρέπει να συνδυάζονται.

18:00-19:00

Εργαστήριο 1: Γιώτη Μαρίνα, «Ο Ρεβιθοκοντούλης, Εκδόσεις Διόπτρα. Δράση για παιδιά 4-8 ετών. Η διάσημη ιστορία του Κοντορεβιθούλη, περίπου όπως την ξέρουμε, αλλά και η ιστορία… αλλιώς. Η συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη και ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Φάνης τον Μπούφος είναι αποφασισμένοι να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις ενός ακόμη γνωστού παραμυθιού. Πώς γίνεται ένας γονιός να παρατάει τα παιδιά του στο δάσος; Και ο Κοντορεβιθούλης, αφού ήταν τόσο έξυπνος, δεν ήξερε ότι τα ψιχουλάκια δεν θα άντεχαν για πολύ; Μια διαδραστική αφήγηση για την ενηλικίωση, τη συνεργασία και πώς να αντιμετωπίζουμε τους χειρότερούς μας φόβους. Μια διασκεδαστική δράση για παιδιά 4 έως 8 ετών, που τους δείχνει πώς να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

Εργαστήριο 2: Αναστασία Πατέρα, Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν ψυχική ανθεκτικότητα απέναντι στα γεγονότα ζωής;(απώλεια αγαπημένων προσώπων, πένθος, διαζύγιο). Προτάσεις για αξιοποίηση παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων με ανάλογη θεματική. Μια δράση για εκπαιδευτικούς.  Παρουσίαση δραστηριοτήτων που θα προάγουν τη συναισθηματική μάθηση και θα καταφέρουν να συνδέσουν την ιστορία του βιβλίου με τη ζωή και τα συναισθήματα του παιδιού-αναγνώστη. Επιτρέποντας στο παιδί να εμβαθύνει στο θέμα του βιβλίου ενισχύεται η πιθανότητα αφομοίωσης και ενσωμάτωσης στοιχείων του κειμένου σε θέματα αξιών, συμπεριφοράς, λύσης προβλήματος και στάσης ζωής γενικότερα. Παρουσίαση δραστηριοτήτων προκειμένου να προαχθεί η σχέση του παιδιού με το βιβλίο ενισχύοντας τη βιβλιοφιλία.

Εργαστήριο 3: Άννα Αθανασιάδου, «Η δική μας άνοιξη», Εκδόσεις Ωρίων. Δράση για παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων Δημοτικού. Με οδηγό τη ρεαλιστική περιπέτεια μιας παρέας παιδιών σε έναν ανοιξιάτικο κήπο, γνωρίζουμε έθιμα διαφόρων λαών, αγαπάμε τη φύση, παίζουμε παιχνίδια μιας άλλης εποχής, τραγουδάμε και χορεύουμε στον «χορό των χρωμάτων» και όχι μόνο… Ο Άρης, η Έρικα και ο Ραζ, οι μικροί πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, γίνονται συνοδοιπόροι μας σε ένα ταξίδι που δείχνει την αξία της φιλίας και της ενσυναίσθησης!


19.00: Τιμητική βραδιά (Ελεύθερη είσοδος- ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής)

 Απόδοση τιμής-βράβευση στις συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας Ζωή Κανάβα και Μαρούλα Κλιάφα, δημιουργούς που με το συνολικό έργο τους έχουν συμβάλλει στην εξέλιξη του βιβλίου για παιδιά και εφήβους. Την παρουσίαση θα κάνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονική υπεύθυνη του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού Της Κατεύθυνσης Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Π. Θ., κα. Τασούλα Τσιλιμένη.
Την βραδιά θα πλαισιώσει η ορχήστρα κιθαριστών Βόλου «Sempre Viva» υπο τη διεύθυνση της μαέστρου Ευαγγελίας Γούσια.



Κυριακή 29 Απριλίου

Πρωινές δράσεις

10:00-11:00

Εργαστήριο 1: Εργαστήριο 2: Βούλα Παπατσιφλικιώτη, "Ποιος αξίζει να είναι Βασιλιάς; ", Εκδόσεις Ανάτυπο. Δράση για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Ένα παραμύθι σαν μαντινάδα, μια δράση θεατρική για παιδιά μέχρι και την τελευταία τάξη του δημοτικού. Ένα βιβλίο που «παντρεύει» την παιδική λογοτεχνία με την ποίηση και περνάει μηνύματα αξιών μέσα από ένα μαγικό παιχνίδι ζωών. Κουκλοθέατρο πολύ διαφορετικό, μουσική και τα παιδιά σε ρόλο συγγραφέα να κινούν τα νήματα της ιστορίας και στο τέλος να αναδεικνύουν "ΠΟΙΟΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ" εκείνης της πολιτείας, αλλά και της ζωής μας.

Εργαστήριο 2: Μαριέττα Κόντου, «Η ιστορία μιας μουντζούρας», Εκδόσεις Μεταίχμιο. Δράση για παιδιά 8+. Μια θυμωμένη μουτζούρα επαναστατεί και φέρνει τα πάνω-κάτω διεκδικώντας το δικαίωμα της να έχει μια ισότιμη θέση πλάι στις τελείες, τα κόμματα, τα θαυμαστικά αλλά και όλα τα άλλα σημεία στίξης! Ένα διαδραστικό παιχνίδι επιβεβαίωσης της ελευθερίας των παιδιών να ονειροπολούν, να κάνουν λάθη και να καμαρώνουν για το θαρραλέο μεγάλωμά τους μέσα από αυτά! Φαντασία μπόλικη, υλικά, χρώματα και ανάγκη να βρουν οι μουτζούρες χώρο να εκφραστούν και να πουν σε όλους, μικρούς και μεγάλους «Είμαι περήφανος γι’ αυτό που είμαι»!

Εργαστήριο 3: Θεατρικό εργαστήρι της Αλεξάνδρας Μυλωνά, «Τα απλά παραμύθια ενός σπιτιού», Εκδόσεις Ρώμη. Δράση για παιδιά 7+. Το «ζωντάνεμα» των αντικειμένων ενός σπιτιού. θεατρικό παιχνίδι με χάρτινα κοστούμια και πρωτότυπη μουσική για παιδιά και γονείς. Στα απλά παραμύθια ενός σπιτιού θίγονται θέματα παιδαγωγικού ενδιαφέροντος, όπως η αντιπαλότητα της παράδοσης με την τεχνολογία, η διαμάχη για την εξουσία ή η δυσκολία για αποδοχή και επικοινωνία με το διαφορετικό. Η εξέλιξη της δράσης προτείνει λύσεις που αίρουν τη σύγκρουση και υποστηρίζουν την  αρμονική και δημιουργική συνύπαρξη όλων στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία με αξιοποίηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του  καθενός.


11:00-12:00

Εργαστήριο 1: Μαρία Καλύβα, «Το μεγαλείο της ψυχής», Εκδόσεις Γράφημα. Πρόκειται για ένα βιβλίο cross over λογοτεχνίας, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 15 ετών και άνω, σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Με αφορμή το βιβλίο αυτό και τα θέματα που πραγματεύεται, τα αυξημένα ποσοστά των αμβλώσεων από γυναίκες και έφηβα κορίτσια και τη δραματική μείωση των υιοθεσιών, στη δράση αυτή θα γίνει μία εύφορη συζήτηση, θα απαντηθούν από ανθρώπους ειδικούς διάφορα ερωτήματα, και, μέσω των αποσπασμάτων που θα διαβαστούν, θα μάθουμε τις απόκρυφες σκέψεις των δύο ηρωίδων του βιβλίου, τα άγχη αλλά και τους προβληματισμούς τους.

Εργαστήριο 2: Εύα Πετροπούλου- Λιανού , «Όλα ξεκινούν από μια σπασμένη πυξίδα, Οι περιπέτειες του σαμουράι Νογκασίκα σαν», Εκδόσεις Οσελότος. Δράση για παιδιά δημοτικού σχολείου. Ένα βιβλίο που επαινεί τη φιλία, την πίστη στον εαυτό μας και την πίστη στο όνειρο μας. Θα υπάρξει αφήγηση και εν συνεχεία τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν τις δικές του πυξίδες και να ακολουθήσουν τα δικά τους θέλω ή όνειρα, μέσα από ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και ανατροπές, ώστε στο τέλος να καταφέρουν να ... πραγματοποιήσουν  τους άθλους τους.

Εργαστήριο 3:  Μαρίνα Φραγκεσκίδου, «Η Κουτσή Κιθάρα», Εκδόσεις Πνοή. Δράση για παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και ενήλικες που ξέρουν να χαμογελούν. Η Ρουζ, είναι μια ροζ κιθάρα, που αγαπάει όσο τίποτα άλλο την μουσική. Γι’ αυτό και ανυπομονεί να πάει στο μεγάλο σχολείο για να μάθει όλες τις νότες και τις συγχορδίες, ούτως ώστε να μπορεί να φτιάχνει δικές της μελωδίες. Έχοντας δίπλα της το φίλο της τον Μπλου, ένα μπλε αρμόνιο, διαβαίνει την πόρτα του μεγάλου σχολείου. Ένα αναπάντεχο γεγονός καθιστά τη Ρουζ «κουτσή» καθότι χάνει την μια της χορδή. Θα μπορέσει άραγε να παίξει ξανά μουσική; Κι αν ναι, πώς θα είναι οι μελωδίες που θα δημιουργεί; Η συγγραφέας θα υποδυθεί την ηρωίδα του παραμυθιού και μέσα από θεατρική αφήγηση, χορό και τραγούδι θα επικοινωνήσει στα παιδιά τη σημασία του να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας ως έχει. Στόχος της δραματοποίησης και του παιχνιδιού είναι τα παιδιά να αναγνωρίσουν τη δύναμη της θέλησης, τον ορισμό της φιλίας και την μοναδικότητά τους σαν ξεχωριστή οντότητα.  Μέσα από το εργαστήρι τα παιδιά θα μπορούν να συνθέσουν το δικό τους απόφθεγμα για την αγάπη και τη φιλία καθώς και όλοι μαζί να βρούμε νέους τρόπους αντιμετώπισης του μπούλινγκ. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι θα γεμίσουν αγάπη!


12:00-13:00

Εργαστήριο 1: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Σωτήρης Μητρούσης, "Γνωρίστε τον καλυτεροχειρότερο ντετέκτιβ του κόσμου" Δράση για παιδιά 7+, Εκδόσεις Μίνωας. Με αφορμή τα μυστήρια που λύνει ο «δαιμόνιος» Μπούφος, τα παιδιά παίζουν παιχνίδια παρατήρησης και ευστροφίας (εικόνες παρατήρησης, λαβύρινθους, κώδικες γραμμάτων και αριθμών, παιχνίδια συναισθημάτων με τους δημιουργούς, με οδηγό τη ζωγραφική και τη μουσική), έρχονται σε επαφή με τους ήρωες της σειράς και μαθαίνουν πώς ένα βιβλίο μπορεί να γίνει διασκεδαστικό.

Εργαστήριο 2: Κωνσταντίνος Πατσαρός, «Το κουτί» (Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου), εκδόσεις Μεταίχμιο. Δράση για παιδιά 9+. Τελικά ο Αρίφ είναι εξωγήινος ή μαθητής της έκτης δημοτικού; Ανήκει σε αυτόν ή σε άλλο γαλαξία. Το δέρμα του είναι πράγματι τόσο διαφορετικό από εκείνο των υπόλοιπων παιδιών; Τι κάνει επιτέλους κάθε βράδυ μέσα στο Κουτί με τα χαμένα αντικείμενα της τάξης του. Τα παιδιά με τη βοήθεια του συγγραφέα, θα αναζητήσουν τα κρυφά περάσματα, θα ανακαλύψουν έναν τρόπο να εισχωρήσουν και θα αποκαλύψουν τα μυστικά που κρύβει μέσα του Το Κουτί, μια βραβευμένη ιστορία για τη διαφορετικότητα.

Εργαστήριο 3: Χρήστος Δημόπουλος: Οι περιπέτειες του Ήπιου Θερμοκήπιου. Εκδόσεις Ψυχογιός. Δράση για γονείς και εκπαιδευτικούς των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Ο συγγραφέας παρουσιάζει την τριλογία του “Η ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ”, “ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ” και “Η ΕΒΔΟΜΗ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ” και εξηγεί πώς ένα βιβλίο μπορεί να ταξιδέψει το παιδί σε τόπους και χρόνους μαγικούς, πώς δημιουργεί τους ήρωές του,  πώς η πραγματική ιστορία μπορεί να συνυπάρξει με τη μυθοπλασία, και πώς ο μικρός αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα βήμα παραπέρα και ερευνήσει ό,τι του κάνει μεγαλύτερη εντύπωση.


13:00-14:00

Εργαστήριο 1: Ταουκίδης Δημήτρης, «Ο γιατρός κλόουν», Εκδόσεις Παρισιάνου. Μια δράση για παιδιά 6-12 ετών. H μικρή Νίκη περίμενε πως θα είχε ένα ήσυχο απόγευμα στο δωμάτιο της. Κι αυτό γιατί δεν λογάριαζε στον βιαστικό κύριο Κλόουν, έναν άνδρα που εμφανίστηκε ξαφνικά στην είσοδο της απέναντι πολυκατοικίας και στη συνέχεια χάθηκε, δίχως κανείς να το πάρει είδηση, προς άγνωστη κατεύθυνση.. Αλήθεια! Που μπορεί να πήγε ο κύριος Κλόουν; Λέτε να επισκέφτηκε το τσίρκο της πόλης για να δώσει μια παράσταση, κάποιον παιδότοπο στη γειτονιά για να πάρει μέρος σε μια παιδική γιορτή, ή μήπως ένα κατάστημα με είδη αποκριών για να αγοράσει μια καινούργια κόκκινη μύτη; Κι' όμως, είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο κλόουν αυτής της ιστορίας είχε μια πολύ πιο σημαντική αποστολή να φέρει εις πέρας. Κι η αποστολή αυτή, σε μια κοινωνία που συνεχώς αλλάζει και είναι γεμάτη από προβλήματα, είναι η προσφορά χαράς, διασκέδασης και ελπίδας, στα παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Αν λοιπόν θέλετε και εσείς να βοηθήσετε τον κύριο Κλόουν, όπως έκανε η μικρή Νίκη, δεν έχετε παρά να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Απλά φορέστε την κόκκινη μύτη σας.. και είστε έτοιμοι να το απολαύσετε! Γνωρίστε μια άκρως πρωτότυπη ιστορία με θέμα τους γιατρούς κλόουν –γραμμένη με ευρηματικές ρίμες– και την υπέροχη εικονογράφηση που τη ζωντανεύει. Ένα παιδικό βιβλίο για όλα όσα έχουν πραγματική αξία στον κόσμο μας. 
                  
Εργαστήριο 2: Βαγγέλης Τασιόπουλος, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ. Μια δράση για εκπαιδευτικούς. Η ανάγνωση και η γραφή της ποίησης δεν είναι απλά και μόνο θέμα της λεγόμενης έμπνευσης, αλλά ένα οργανωμένο και συστηματικά εξελισσόμενο σύμπαν, όπου συμβαίνει και καλλιεργείται το ποίημα, ώσπου να ολοκληρωθεί προσωρινά και να προικιστεί με τη συνέχεια. Το εργαστήριο ποίησης και ποιητικής στοχεύει  βιωματικά  να αναδείξει τις προθέσεις, τους τρόπους, την ηθική  και την αξία της ποιητικής τέχνης από την πρώτη αρχή έως το αποτέλεσμα. (Με χαρτί και μολύβι θα επιχειρήσουμε να ιχνηλατήσουμε τη διαδρομή της δημιουργίας και θα επιδιώξουμε τη γραφή, ακολουθώντας τρόπους και τεχνικές της ποιητικής έκφρασης).

Εργαστήριο 3: Ηλίας Λιαμής, «Ο Νικόλας γράφει το ημερολόγιο του Ουρανού» και …. «Μαθαίνει … γράμματα του Θεού τα  πράγματα». Εκδόσεις Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Μια δράση για παιδιά Δ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού. Δύο βιβλία ένας σκοπός. Να μάθουν τα παιδιά ευχάριστα μέσα από παιδικές ιστορίες το Λόγο του Θεού. Να γίνει το μάθημα των Θρησκευτικών ευχαρίστηση, απόλαυση και όχι αγγαρεία. Γιατί η λογοτεχνία είναι η ίδια η ζωή και στη ζωή  χρειάζεται ο λόγος του Θεού σαν πυξίδα που θα βοηθήσει τα παιδιά μας να κατανοήσουν τον δυσνόητο κόσμο των μεγάλων.


16:00-17:00

Εργαστήριο 1: Πηνελόπη  Μωραΐτου, Το μυστικό της τροφοπυραμίδας», Εκδόσεις Πορφύρα. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού 8+. Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί με τους ήρωες του βιβλίου μας,  το μυστικό της Τροφοπυραμίδας, να γνωρίσουμε τον τρομερό Φαραώ Τροφοχαμών, να σώσουμε την όμορφη Φρουτοπάτρα, αντιμετωπίζοντας πεινασμένα μάφιν, θυμωμένους υδατάνθρακες  και όχι μόνο. Σύμμαχός  μας ο μυστικός πράκτορας  00-Φρεσκοσπανάκης.  Ένα ταξίδι γεμάτο απρόσμενες γεύσεις, εκπλήξεις, παιχνίδια και προπαντός εμπειρίες που κάνουν τη ζωή μας πιο πλούσια, υγιεινή, αλλά και γευστική! Στο τέλος του θα έχουμε γίνει όλοι μας σαΐνια στην υγιεινή διατροφή!

Εργαστήριο 2: Νταίζη Φωτοπούλου, Εργαστήρι "7 λυμένα κορδόνια": " Το παιδί και τα Μάγια" Μουσικοθεατρικές δράσεις για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με Τυπική και Μη Τυπική Ανάπτυξη. Ένα πρόγραμμα που εισάγει τα παιδιά στο μαγικό κόσμο του Μουσικού Θεάτρου, της Όπερας και του Μιούζικαλ. Θα γνωρίσουν την όπερα για παιδιά " L enfant et les sortileges" του Maurice Ravel σε λιμπρέτο της Colette. Θα έρθουν σε επαφή με τις τέχνες που αγκαλιάζει η όπερα… Τις τέχνες του Λόγου, της Μουσικής και της Κίνησης, τις τέχνες του Μακιγιάζ, των Σκηνικών, των κοστουμιών κλπ. Θα γνωρίσουν τα πρόσωπα και τις φωνές, θα ζωντανέψουν τα άψυχα αντικείμενα, θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν μαζί τους. 
 
Εργαστήριο 3: Παναγιώτα Στρίκου-Τομοπούλου, "30+1 Βιβλιοπαιχνιδίσματα", Εκδόσεις Κέδρος. Δράση για γονείς και εκπαιδευτικούς. Πώς ένα βιβλίο μπορεί να... προσκαλέσει και να προκαλέσει το παιδί-αναγνώστη; Υπάρχει «μυστική συνταγή» για να γίνουν τα παιδιά φιλαναγνώστες; Πώς ένας ενήλικας θα συν απολαύσει μια ιστορία με ένα παιδί; Μέσα από βιωματικές διαδικασίες θα αναζητήσουμε σχέδια προτάσεων-εμψυχώσεων και κίνητρα που συμβάλλουν στην επαφή των παιδιών με τη λογοτεχνία, ενισχύουν τη σχέση τους με το βιβλίο, ενθαρρύνουν την ανάγνωση,  την ακρόαση, τη συγγραφή μιας ιστορίας.


17:00-18.30

Θεατρικό (Ελεύθερη είσοδος- ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής)

 «Με λένε Αντρέα» Θεατρικό από τους μαθητές του 3ου  Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Βόλου σε συνεργασία με το Σωματείο Κινητικά αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος». Ακόμη… τρεις όμορφες μουσικές εκπλήξεις από τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ Βόλου!

18.30-20.00

Λήξη εργασιών του 3ου φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου, με ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, που έχουν επιμεληθεί μοναδικά, μέλη χορωδίας της χορωδίας ΙΩΝΙΑ της πόλης μας! Με την μαέστρο  Κορνηλία Φραγκογιάννη και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νεκτάριου Δεμελή . 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συμμετοχή σε ΟΛΕΣ τις δράσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ και ελεύθερη.

Ωστόσο, για πρακτικούς και λειτουργικούς λόγους που αφορούν και στην σωστή προετοιμασία των υπευθύνων, αλλά και ουσιαστικούς (καθώς σε κάποια εργαστήρια ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν μπορεί να ξεπεράσει ανώτερο πλαφόν) για όλα τα εργαστήρια, απαραίτητη είναι η  δήλωση συμμετοχής , καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Η δήλωση (εκπαιδευτικών τάξεων, συλλόγων γονέων, φορέων, ομάδων αλλά και μεμονωμένων συμπολιτών) θα γίνεται έως τις 30 Μαρτίου 2018, με αποστολή e-mail στο φιλόλογο υπεύθυνο για το πρόγραμμα από την Ένωση Γονέων Βόλου  Διονύση Λεϊμονή leimont@gmail.com ή κλήση στο τηλέφωνο 6973-694826.

Το πλήρες πρόγραμμα, βιογραφικά και όλα τα απαραίτητα δεδομένα για το Φεστιβάλ, έχουν αναρτηθεί στο Blog της Ένωσης Γονέων  https://enosigoneonvolou.blogspot.gr, και στο προφίλ στο fb, ενώ για τυχόν απορίες, μηνύματα μπορούν να αποστέλλονται και στο enwsigonewnvolou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου