Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Έμφαση στην προσβασιμότητα των αρχαιολογικών χώρων του Βόλου

 Στο πλαίσιο της εκστρατείας Ecomobility και Free Mobility

Ποσοστό 80% ηλικίας μέχρι 40 ετών επιλέγει κυρίως το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του

Νέο άνοιγμα σε περιοχές του Βόλου που αποτελούν παράλληλα ευκαιρίες ανάπτυξης και σωστής προσέγγισης, σε μια πόλη που πρέπει να είναι βιώσιμη, επιχειρείται φέτος μέσω της εκστρατείας Ecomobility και της παράλληλης εκστρατείας Free Mobility, για προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους του Βόλου, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση παρουσίασης της εργασίας για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη από μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βόλου και του 8ου Γυμνασίου Βόλου, που αφορούν την περιοχή της Νέας Δημητριάδας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο συντονιστής της εκστρατείας Ecomobility και Free Mobility Θάνος Ζαφειρόπουλος, που επισήμανε ότι μέσα από αυτή την προετοιμασία και την προσέγγιση προτάσεων, υπάρχει ένα νέο άνοιγμα σε συγκεκριμένες περιοχές του Βόλου που μέχρι τώρα δεν είχαν πιαστεί, όπως η προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους.
«Όλα αυτά αποτελούν και πόλο ανάπτυξης της περιοχής. Δεν είναι μόνο να κάνουμε την  εκστρατεία ευαισθητοποίησης, αλλά βλέπουμε και μέσα απ’ αυτήν, τι ευκαιρίες μπορούν να δώσουν ανάπτυξης και μιας σωστής προσέγγισης σε μια πόλη που πρέπει να είναι βιώσιμη», ανέφερε ο συντονιστής.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, το θέμα δεν είναι πόσο πολύ αρχίζει και καλλιεργείται, που είναι ένα βασικό στοιχείο, πως βλέπει κανείς τις συνθήκες να αναπτύσσονται, αλλά και πως μπορούμε να δούμε την επόμενη μέρα με έναν τρόπο που θα βοηθήσει ιδιαίτερα την πόλη.

Η ομάδα οκτώ μαθητών Free Mobility του ΕΕΕΕΚ Βόλου εργάστηκε τέσσερις μήνες, ερευνώντας και καταγράφοντας τα προβλήματα της πόλης στον τουρισμό και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία με δράσεις όπως έρευνα σε χώρους εστίασης, καφετέριες, ξενοδοχεία και Μουσεία, επίσκεψη στο Γηροκομείο για θέματα δυσκολιών των ηλικιωμένων, επίσκεψη στην περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού και ενημέρωση για τη νομοθεσία που αφορά την προσβασιμότητα σε ξενοδοχεία, επικοινωνία με αντιδημάρχους και το Σωματείο Ταξί για το θέμα του «λευκού ταξί» στην πόλη και δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου για θέματα αναπηρίας που μοιράστηκε σε χώρους εστίασης, καφετέριες και ξενοδοχεία.

Για τις 14 Μαρτίου προγραμματίζεται συνάντηση με τους φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό, ενώ υπήρξε επικοινωνία με την υπηρεσία «Πρόσβαση» του Π.Θ. και ηχογραφήθηκε το τραγούδι Free Mobility.

Με λεωφορείο αν υπήρχε
 πιο έγκαιρη προσέλευση

Η ομάδα εργασίας του 8ου Γυμνασίου Βόλου, στο πλαίσιο του Ecomobility, έκανε έρευνα στην περιοχή της Ν. Δημητριάδας σχετικά με τις μεταφορικές συνήθειες των πολιτών, που έδειξε ότι ποσοστό 80% ηλικίας μέχρι 40 ετών επιλέγει κυρίως το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του. Οι νέοι που ρωτήθηκαν για τον ποδηλατόδρομο, είπαν ότι αν υπήρχε θα προτιμούσαν να μετακινούνται με ποδήλατο, ενώ οι μεγάλοι απάντησαν ότι θα χρησιμοποιούσαν περισσότερο το λεωφορείο αν υπήρχε πιο έγκαιρη προσέλευση και συχνότερα δρομολόγια.

Διαπίστωση της έρευνας των μαθητών είναι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα πεζοδρόμια της συνοικίας και όλης της πόλης, καθώς τα περισσότερα είναι κατεστραμμένα, κατειλημμένα από ζαρντινιέρες, αυθαίρετη ιδιωτική φύτευση, από ράμπες εισόδου των αυτοκινήτων, χωρίς πολεοδομικούς κανόνες, κάτι που δημιουργεί ανασφάλεια στους πεζούς που αναγκάζονται να περπατούν στο οδόστρωμα.
Οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου προτείνουν ανάπλαση όλων των πεζοδρομίων και η κατασκευή ποδηλατοδρόμου όπου είναι δυνατόν, ενώ πρότειναν στις παρόχθιους του Αναύρου και στις οδούς Ορμινίου και Απόλλωνος.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου