Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Επτά παιδιά και δύο ενήλικες τα κρούσματα ιλαράς στη Μαγνησία

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια επιμόρφωσης καθηγητών στη ΔΔΕ

«Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, και ειδικά όσοι γεννήθηκαν μετά το 1970»

Εννέα είναι τα κρούσματα ιλαράς στη Μαγνησία, τα επτά από τα οποία αφορούν παιδιά ρομά και τα δύο ενήλικες, όπως επισημάνθηκε στην επιμόρφωση για την αντιμετώπιση των επιδημιών περίπου 60 διευθυντών Γυμνασίων και Λυκείων, με πρωτοβουλία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.



Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Μαγνησίας Χρυσούλα Κολημήτρα, τόνισε ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζονται ως υψηλή ομάδα κινδύνου, λόγω του συγχρωτισμού τους στις τάξεις των σχολείων και θα βοηθήσουν όλοι ώστε να εμποδιστεί η επέκταση της επιδημίας της ιλαράς και που στη χώρα μας υπάρχουν 250 κρούσματα, με ενδεχόμενη τάση αύξησης, καθώς υπάρχει αναμονή αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων.  
Για το λόγο αυτό, πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, είπε η γιατρός και ειδικά όσοι γεννήθηκαν μετά το 1970, που είναι άγνωστο αν έχουν εμβολιαστεί και είναι επίνοσοι, οπότε πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους και να εμβολιαστούν εφόσον δεν έχουν αρχείο, που τέτοιο είναι το βιβλιάριο υγείας παιδιού.
Σύμφωνα με τα δελτία δήλωσης λοιμωδών νοσημάτων του Νοσοκομείου Βόλου, η Διεύθυνση Υγείας τονίζει ότι στη Μαγνησία έχουν βεβαιωθεί εννέα περιστατικά ιλαράς, από τα οποία τα επτά αφορούν παιδιά ρομά και δύο ενήλικες. Όσον αφορά στα περιστατικών των ενηλίκων, η κ. Κολημήτρα ενημέρωσε ότι το ένα περιστατικό επισκεπτόταν συχνά συγγενικό του πρόσωπο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ το δεύτερο κρούσμα αφορά άτομο, υψηλού κινδύνου.

Θωράκιση του πληθυσμού με εμβολιασμό

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης εξήρε την πρωτοβουλία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα και η ιλαρά «καλπάζει», ενώ ομιλία έγινε και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ο κ. Τσάμης είπε ότι είναι σημαντικό να θωρακιστούμε ως κοινωνία και ιδιαίτερα τα παιδιά και σ’ αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο πρέπει να παίξουν οι διευθυντές των σχολείων που πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες και να φροντίσουν να εμβολιαστούν τα παιδιά. Επίσης πρέπει να εμβολιαστούν οι καθηγητές, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και οι υγειονομικοί και οι άνθρωποι που συγχρωτίζονται με πολύ κόσμο.



Επάρκεια εμβολίων στα φαρμακεία

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου Κώστας Ματσιόλης ανέφερε ότι μέσω των εκπαιδευτικών θα περάσουν στις οικογένειες της Μαγνησίας τα μηνύματα που χρειάζονται για περιορισμό των κρουσμάτων ιλαράς. Όπως είπε, ο εμβολιασμός είναι ένα μοναδικό εργαλείο για την προάσπιση της υγείας μας, ενώ αντίθετες απόψεις έχουν σκοπιμότητες και δεν πρέπει να ασχοληθούμε.
Οι απόψεις των παιδιάτρων και γιατρών άλλων ειδικοτήτων για την ιλαρά, θα πρέπει να είναι σεβαστές από τους συμπολίτες, ενώ τα φαρμακεία έχουν κάλυψη των εμβολίων και μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα προμηθεύονται δωρεάν και προστατεύεται ο πληθυσμός.

Επικίνδυνα τα αντιβιοτικά χωρίς τον γιατρό

Αναφορικά με την κατάχρηση των αντιβιοτικών φαρμάκων ο κ. Ματσιώλης τόνισε ότι ο γιατρός και μόνο είναι ο υπεύθυνος να κάνει τη διάγνωση και να προτείνει το αντιβιοτικό, εφόσον χρειάζεται και σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό, ο ασθενής θα πληροφορηθεί τη χρήση, τη δοσολογία και για ποιο διάστημα θα το χρησιμοποιήσει.                                             Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών τόνισε ότι η χρήση αντιβιοτικών χωρίς τη γνώμη του γιατρού, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου.
Τέλος, έκρουσε κώδωνα κινδύνου για τα «προληπτικά» αντιβιοτικά που χορηγούν οι κτηνοτρόφοι στα ζώα και μέσω του κρέατος περνούν στην τροφική αλυσίδα.

Να εμπιστεύονται την επιστήμη


Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης είπε ότι με αφορμή την έξαρσης της επιδημίας της ιλαράς, η ΔΔΕ οργάνωσε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των σχολείων της Μαγνησίας με στόχο την ενημέρωση των καθηγητών των «ομάδων κρούσης» για να ισχυροποιηθούν τα σχολεία ως προς την αντιμετώπιση επιδημιών, λοιμώξεων και των προβλημάτων υγείας των μαθητών.  Σύμφωνα με τον διευθυντή πρέπει να περάσει στα σχολεία ή άποψη ότι ιδιαίτερα για λόγους υγείας, θα πρέπει να εμπιστεύεσαι την επιστήμη και μόνο. Ο κ. Σαβελίδης τόνισε ότι απόψεις όπως «τα εμβόλια κάνουν κακό στον άνθρωπο» πρέπει να εξαλειφθούν και να μην περνούν στους μαθητές και καθηγητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου