Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Η εκστρατεία «Ένα στα πέντε», παρουσιάστηκε στον Βόλο απ΄ την Ένωση Συλλόγων Γονέων




Σχεδόν το 16% των παιδιών, είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην χώρα μας, ποσοστό που συγκλονίζει, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας, που παρουσιάστηκε στον Βόλο, απ΄την επικεφαλής της εκστρατείας «Ένα στα πέντε», βουλευτή Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Βόλου το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, με στόχο την ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και την πρόληψή της, σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βόλου, παρουσιάστηκαν από την Έλενα Ράπτη, ως συντονίστρια της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, πολλά και σημαντικά δεδομένα, αλλά και εργαλεία, χρήσιμα για την αποφυγή, δυσάρεστων περιστατικών.  Μάλιστα, η κα. Ράπτη χαρακτήρισε ευαίσθητο το θέμα και εξήγησε πως το όνομα της καμπάνιας προέρχεται από το ποσοστό των παιδιών στην Ευρώπη που είναι θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.
Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος εξήρε την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η συνάδελφός του, γνωρίζοντας ότι παρόλο που έχει αλλεπάλληλες προσκλήσεις απ΄ όλη την Ελλάδα, έβαλε στόχο την περιοχή μας και ήρθε, έχοντας σημαντικά δεδομένα, να μεταφέρει στο κοινό. Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, τόνισε στο χαιρετισμό της, ότι είναι σημαντικές τέτοιες εκδηλώσεις που δίνουν απαντήσεις σε τόσο καίρια ζητήματα, ενημερώνοντας γονείς για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμβουλεύουν τα παιδιά τους.
Λίγο πριν τις ομιλίες, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Βόλου Ηλίας Κουτσερής, τόνισε ότι είναι καταδικαστέες όλες οι μορφές βίας και κακοποίησης, πόσο μάλλον, μια τέτοια που αφορά στις παιδικές ψυχές. Ασφαλώς και δεν πρέπει να μένουμε απαθείς σε όλα όσα τυχόν μαθαίνουμε, αλλά και σε μηνύματα (ως γονείς πλέον) που πρέπει να μας αφυπνίζουν… ως «καμπανάκια», έχοντας παράλληλα «χτίσει» μια υγιής και ειλικρινής σχέση με το παιδί μας, ώστε να μην υπάρχουν ένοχα μυστικά… Αυτά λοιπόν, θέλουμε να μάθουμε, αυτά να ακούσουμε και να λειτουργήσουμε όλοι μας πολλαπλασιαστικά… Υπάρχουν πλέον οι τρόποι, υπάρχουν τα εργαλεία αντίδρασης, υπάρχουν οι αρμόδιοι να βοηθήσουν…» 


Σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα
«Στην Ελλάδα τα περιστατικά που φτάνουν στην Αστυνομία είναι πολύ λίγα μπροστά στα παιδιά που βιώνουν αυτόν τον εφιάλτη» όπως τόνισε η βουλευτής και πρόσθεσε πως το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, πριν από μερικά χρόνια πραγματοποίησε έρευνα με 10.000 ερωτηματολόγια σε μαθητές.  Τα παιδιά συμπλήρωσαν ανώνυμα τα ερωτηματολόγια και από την έρευνα προέκυψε πως το 16 % πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.                          Ως ομιλήτρια στην εκδήλωση, η κ. Ράπτη παρουσίασε την καμπάνια που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 ως 10 ετών ενώ μίλησε για τον «κανόνα του εσώρουχου».                   Όπως τόνισε, «είναι αυτός που προσδιορίζει ως κακό άγγιγμα το άγγισμα στην περιοχή που καλύπτεται από το εσώρουχο του παιδιού. Όλα τα άλλα αγγίγματα όπως στη μυτούλα, το χεράκι μπορεί να είναι καλά αγγίγματα αλλά και πάλι μαθαίνει το παιδί πως το σώμα του ανήκει και έχει δικαίωμα να αρνηθεί ένα φιλί ή ένα χάδι αν δεν το επιθυμεί».

Το καλό και το κακό μυστικό
Η κ. Ράπτη αναφέρθη και στη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό. «Όπλο των δραστών αποτελεί  η μυστικότητα. Για να κρύψουν οι δράστες αυτό που συμβαίνει ζητούν από το παιδί να το κρατήσει μυστικό.  Έτσι το παιδί δεν θα έρθει να πει τι συμβαίνει και ο δράστης θα συνεχίσει να το παρενοχλεί» τόνισε.                                                  «Οι δράστες τις περισσότερες φορές είναι πρόσωπα από το στενό συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού. Είναι πρόσωπα που τόσο το παιδί, όσο και ο γονιός, γνωρίζει και εμπιστεύεται το παιδί του μαζί τους» τόνισε η κ. Ράπτη και εξήγησε πως πρέπει να μπει ένας απλός κανόνας ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά για να  διευκολύνει τους γονείς να καταλαβαίνουν πότε η συμπεριφορά ενός ατόμου από το οικείο περιβάλλον είναι ύποπτη. Ο γονιός πρέπει να ενημερώνει το παιδί, για να μιλήσει αν κάποιος επιδιώξει να το απομονώσει σε κάποιο χώρο του σπιτιού, στο σχολείο ή στα αποδυτήρια».

«Σπάνε τη σιωπή τους και μιλάνε»…
Από την πλευρά της η Σοφία Κουσίδου, αστυνόμος Α’, προϊστάμενη του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, δήλωσε πως σκοπός είναι η ενημέρωση των γονέων, για να ξέρουν που να απευθυνθούν αν συμβεί κάτι στα παιδιά τους ή υποπτευθούν οτιδήποτε αρνητικό.
«Δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός ολοένα και περισσότεροι γονείς χτυπούν την πόρτα της Υπηρεσίας μας ζητώντας βοήθεια.  Αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε αύξηση του φαινομένου και ίσως οφείλεται στην μεγαλύτερη ενημέρωση που έχουν οι γονείς. Δεν φοβούνται,  σπάνε τη σιωπή τους και μιλάνε» δήλωσε η κ. Κουσίδου.
Η κα Κουσίδου ανάφερε ότι σύμφωνα με τις έρευνες, «από τη στιγμή που θα συμβεί η σεξουαλική κακοποίηση μέχρι να καταγγελθεί,  το χρονικό διάστημα κυμαίνεται  από 13 ως 18 έτη. Στη Υπηρεσία μου είχαμε περιστατικό που κυρία αποκάλυψε 40 χρόνια μετά, στην ηλικία των 53 ετών, ότι ο πατέρας της την κακοποιούσε.  Έχουμε όμως και περιστατικά με ενημερωμένα παιδιά που αμέσως ενημερώνουν τους γονείς και ζητούν βοήθεια».

«Οι γονείς θα πρέπει να διερευνούν
οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά»
Η κα Εύα Γεράση, Ψυχίατρος παίδων και εφήβων, MD, MSc., τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα παιδιά που κακοποιούνται μπορεί να εκδηλώσουν πολλαπλά θέματα συμπεριφοράς. Οι γονείς θα πρέπει να διερευνούν οποιαδήποτε περίεργη, ειδικά σεξουαλικού τύπου, συμπεριφορά των παιδιών τους. Το σημαντικό όμως είναι να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τα παιδιά τους, να τα ενημερώνουν ξεκάθαρα, ανάλογα βέβαια με την ηλικία και το αναπτυξιακό τους επίπεδο, για τους κινδύνους που διατρέχουν και να θέτουν σαφή όρια όπως ο κανόνας του εσώρουχου, για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη σωστή χρήση του διαδικτύου. Πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος που μπορεί να έχει το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί, τόσο στον εντοπισμό τέτοιων περιστατικών όσο και στην πρόληψη μέσω σωστής και ανοιχτής ενημέρωσης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερόμενων, ο αστυνομικός υποδιευθυντής και υποδιοικητής της Ασφάλειας Βόλου κ. Διαμαντής Καρβέλης εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, ο προϊστάμενος της Δ.Δ.Ε. Σωκράτης Σαβελίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Απ. Μούσιος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτευτές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, μέλη διοικητικών συμβουλίων συλλόγων γονέων κ.α. 
Από αριστερά ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ηλ. Κουτσερής, η Έφορος της Ένωσης Δροσούλα Γκατζή, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρος, η βουλευτής Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, η ψυχίατρος πάιδων Εύα Γεράση, η αστυνόμος Α Σοφία Κουσίδου και η ταμίας της Ένωσης Λιάνα Πασχούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου