Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Ένας σκύλος – “φύλακας άγγελος” συμπολίτη με προβλήματα όρασης



Παραδόθηκε σε εκδήλωση που έγινε στο Δημαρχείο Βόλου, παρουσία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων

Ο πρώτος σκύλος οδηγός, στην πόλη του Βόλου παραδόθηκε χθες το απόγευμα, σε τελετή που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου, από την πρόεδρο και τον εκπαιδευτή του «Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», στον συμπολίτη Γιώργο Τότα, που έχει προβλήματα όρασης.
Στην εκδήλωση του έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος, η γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Βασίλης Χατζόπουλος, εκπρόσωποι Σωματείων με Ειδικές Ανάγκες και άλλων φορέων και πλήθος κόσμου, όπως και του Αντιπροέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου Θέμη Κορομηλή.
Πρόκειται για σκύλο φύλακα άγγελο, που κάνει τον κ. Τότα να αισθάνεται σαν να έχει μόνιμα έναν άνθρωπο δίπλα του και το μόνο που δεν μπορεί να κάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μιλήσει. 


 «Ο σκύλος οδηγός βοηθάει πάρα πολύ.  Η καθημερινότητα δεν έχει καμία σχέση με το πριν.  Με τον «Έκτορα», κάνουμε τις ίδιες διαδρομές στον μισό χρόνο από ότι παλιά. Ξεπερνάμε τα εμπόδια πολύ γρήγορα και εύκολα και δεν κινδυνεύω από κάποιο κλαδί δέντρου, από κάποια ταμπέλα ή από κάποιο μηχανάκι που είναι παρκαρισμένο  πάνω στο πεζοδρόμιο», δήλωσε ο χειριστής του σκύλου οδηγού.   
Ο Γιώργος Τότας είναι μαζί με τον Έκτορα σχεδόν ένα χρόνο και τόνισε ότι είναι συνεχώς μαζί του στο σπίτι, στο δρόμο και οποιαδήποτε υπηρεσία ή κατάστημα, σε ταξί και λεωφορεία.

Εκπαίδευση 2,5 χρόνια

Ο Γιάννης Κονδράρος εκπαιδευτής του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, δήλωσε ότι έγινε εκπαίδευση του χειριστή και του οδηγού σκύλου, για να μπορέσουν να γίνουν μια ομάδα και να μπορούν να προχωρούν με ασφάλεια και ανεξαρτησία στην πόλη του Βόλου.                          Το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος είναι εξειδίκευση για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης και απαρτίζουν φορείς όπως ο Φάρος Τυφλών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και άλλοι.
Οι εκπαιδευτές βρίσκουν σκυλιά από διάφορες γέννες, που εκτιμούν ότι μπορούν να γίνουν σκύλοι οδηγοί, περνούν διάφορα τεστ καθημερινά και μηνιαία. Στη συνέχεια τα σκυλιά μένουν για ένα χρόνο με ανάδοχη οικογένεια, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών, για κοινωνικοποίηση και βασική υπακοή, ενώ σε ηλικία 14 μηνών τα αναλαμβάνουν εκπαιδευτές του κέντρου, για να ξεκινήσουν την εκπαίδευση οδήγησης, που διαρκεί περίπου ένα χρόνο.
Στη συνέχεια και αφού τα σκυλιά εκπαιδευτούν εξετάζονται οι αιτήσεις των ανθρώπων με προβλήματα όρασης και υποψηφίων χειριστών, εξετάζονται και οι ίδιοι αν μπορούν να πάρουν σκύλο οδηγό και ποιος σκύλος τους ταιριάζει. 
Στην περίπτωση του Γιώργου Τότα, που είχε εξεταστεί πριν κάποια χρόνια, βρισκόταν στη λίστα αναμονής και με το που βρέθηκε ο σκύλος που του ταιριάζει, ξεκίνησε η εκπαίδευση χειριστή και σκύλου οδηγού, για περίπου 1,5 μήνα, ενώ υπήρχε διαρκής βοήθεια εκ μέρους των εκπαιδευτών.
Ο Έκτορας είναι ηλικίας σχεδόν τεσσάρων χρονών και είναι ράτσας Λαμπραντόρ. Ο εκπαιδευτής επισήμανε ότι ο σκύλος οδηγός μπορεί να βοηθήσει τον χειριστή του στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως στην προσβασιμότητα, στον προσανατολισμό, να κινείται με ασφάλεια.
Ο κόσμος, ανέφερε ο κ. Κονδράρος, πρέπει να βοηθάει τον σκύλο οδηγό και τον χειριστή του στην προσβασιμότητα και να μην τους παρενοχλούν, για να μη δημιουργηθεί ατύχημα και να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα καταστήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου