Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Αυξημένα τα σχολικά προγράμματα στα Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας

Έφτασαν στα 233 φέτος με εκπαίδευση εκτός ωραρίου

 Αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι φέτος τα σχολικά προγράμματα στα 74 Γυμνάσια και στα Λύκεια της Μαγνησίας, που δίνουν γνώση εκτός ωραρίου στους μαθητές, κάτι που δίνει ελπίδα, ότι ο πολιτισμός, η Παιδεία και η εκπαίδευση ανθούν, σε πείσμα των καιρών της κρίσης. 
                                                                                                                           Τα προγράμματα παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Σοφία Κανταράκη και ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου Γιάννης Καραφέρης. 

Όπως αναφέρθηκε, τα σχολικά προγράμματα αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό, την αγωγή σταδιοδρομίας, την αγωγή υγείας, αλλά και τη ρομποτική, που μάλιστα πρόσφατα υπήρξε πρωτιά σε Πανελλαδικό φεστιβάλ, από το «8ο Γυμνάσιο Βόλου», όπως ανέφερε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  
Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΔΕ Μαγνησίας, από τα 207 προγράμματα το 2015, πέρυσι αυξήθηκαν στα 215 και φέτος στα 233, στα οποία διδάσκουν τουλάχιστον οι μισοί καθηγητές κάθε σχολείου.
Η υπεύθυνη δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Σοφία Κανταράκη δήλωσε ότι υπάρχει φέτος αύξηση στα προγράμματα πολιτισμού και αύξηση των προγραμμάτων στα σχολεία των Βορείων Σποράδων. 
Ο Γιάννης Καραφέρης διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητικού δυναμικού (400 μαθητές) και τα περισσότερα προγράμματα (12 τον αριθμό) τόνισε ότι το σχολείο υλοποιεί προγράμματα μέσω των οποίων οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και από επισκέψεις που γίνονται σε φορείς, Πανεπιστήμια κλπ.
Ο ίδιος τόνισε ότι σε αρκετά σχολεία γίνονται προγράμματα ρομποτικής, Ελληνικής ή ξένης γλώσσας, αγωγής υγείας ή αγωγής σταδιοδρομίας που καταργήθηκε από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Απέδωσε δε τα πολλά προγράμματα που γίνονται κάθε χρόνο στο σχολείο, στον ζήλο των καθηγητών να μεταδίδουν τη γνώση τους.

Μεταφέροντας την εμπειρία του από τα προγράμματα που γίνονται στο σχολείο, ο διευθυντής, είπε ότι αν και η νομοθεσία και ορίζει ότι πρέπει να γίνονται δύο 45λεπτα μετά το ωράριο (που λήγει στις 2 το μεσημέρι), πάντα καθηγητές και μαθητές κάθονται περισσότερη ώρα και μερικές φορές με το … ζόρι οι συμμετέχοντες φεύγουν για τα σπίτια τους.     Σημειώνεται ότι στα σχολεία, εκτός από τα σχολικά προγράμματα «τρέχουν» και άλλα προγράμματα εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας ή Ευρωπαϊκά, ενώ για τα σχολικά προγράμματα, που είναι εκτός ωραρίου, οι εκπαιδευτικοί δεν παίρνουν την παραμικρή αμοιβή.  

Σημειώνεται ότι στην έγκριση των προγραμμάτων που υλοποιούνται, συμμετέχει γνωμοδοτικά κατόπιν πρόσκλησης της υπεύθυνης των σχολικών δραστηριοτήτων και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δ. Βόλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου