Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ 2ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ (Γ-Ε)

Γαϊτανά Σοφία: γεννήθηκε στην Πύλη Τρικάλων και μένει στον Βόλο. Σπούδασε κλινική και κοινοτική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Padova στην Ιταλία. Εξειδικεύτηκε στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και των σωματικών παθήσεων ολοκληρώνοντας το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων – Εργαστήρι Ιατρικής Ψυχολογίας. Εκπαιδεύτηκε παράλληλα στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε το 4ετές μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Θεραπεία. Εργάζεται από το 2006 στον Βόλο ως ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, σε ιδιωτική βάση. Από το 2012 συνεργάζεται με την Hellas EAP (Employee Assistance Programs) ως μέλος της ομάδας υποστήριξης ανθρώπινου δυναμικού και διαχείρισης τραυματικού γεγονότος.
Γεροκώστα Εύη: γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και λογοτεχνική μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Εργάστηκε σε οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος (Αρχέλων-Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), στο ΕΚΕΜΕΛ-Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου, από το 2004 έως το 2014 ήταν υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), ενώ από το 2014 συνεργάζεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Έχει μεταφράσει περισσότερα από 90 βιβλία για παιδιά και ενήλικες από τα γαλλικά και τα αγγλικά. Έχουν εκδοθεί έξι εικονογραφημένα βιβλία της για μικρούς και μεγάλους: «Πώς γεννήθηκαν τα όνειρα», εκδ. Μεταίχμιο 2010, «Αστέρια στον πάτο της λίμνης», εκδ. Μεταίχμιο 2011-βραβείο Πηνελόπη Μαξίμου του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, «Ο βάτραχος και το φιλί», εκδ. Μεταίχμιο, 2013, «Μια μέρα που έγινε νύχτα», εκδ. Χριστάκης 2013, «Μια καρδιά στα δεξιά», εκδ. Παρρησία 2014, «Μικρά ξυπνήματα», εκδ. Παρρησία 2016.Το 2002 μια κόκκινη κλωστή την έφερε στο δρόμο της αφήγησης. Αφηγείται επαγγελματικά σε μικρούς και μεγάλους από το 2003 και παραστάσεις της φιλοξενούνται σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μουσικές σκηνές, θέατρα, φεστιβάλ κ.α., στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ιστορίες προφορικής παράδοσης από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου που άκουσε, διάβασε, ή μετέφρασε, κυρίως όμως ιστορίες που τη «διάλεξαν». Έχει πειραματιστεί συνδυάζοντας την αφήγηση με άλλες τέχνες: μουσική, ζωγραφική, χορός, θέατρο.Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην αφήγηση παραμυθογραμμένων ιστοριών της λογοτεχνίας. Άλλες απευθύνονται σε μικρούς, άλλες σε ενήλικες. Μια άλλη προσέγγιση της λογοτεχνίας, ιστορίες που σαγηνεύουν όσους τις ακούν, κυρίως όμως εκείνη.
Γεροστάθη Ζωή: γεννήθηκα στον Βόλο και μεγάλωσε στην Αργαλαστή. Υπηρετεί ως δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο της Άλλης Μεριάς. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πήρε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο παιδαγωγικό παιχνίδι και παιδαγωγικό υλικό για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας. Ανήκε στην ομάδα επιμορφωτών του παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα σχολικά εγχειρίδια και συμμετείχε ως επιμορφώτρια σε ημερίδες που οργανώθηκαν από το γραφείο σχολικών συμβούλων για τη διδασκαλία της γλώσσας στην Α΄ τάξης Δημοτικού καθώς και για την οργάνωση σχεδίων εργασίας με ποικίλη θεματολογία. Το πρώτο της βιβλίο με τον τίτλο «Μια αρκούδα μια φορά…» εκδόθηκε το 2016 από την ΄Ηρα Εκδοτική. Είναι ένα οικολογικό θεατρικό παραμύθι που θέλει να εμπνεύσει στους μικρούς αναγνώστες του την αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον. Η παιγνιώδης διάσταση της μάθησης είναι το όραμά της για τούτο έχει παράξει εκπαιδευτικό υλικό και έχει οργανώσει πολλές βιωματικές δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά μέσα στον χώρο του σχολείου.
Γιαννόπουλος Νίκος: Ο Νίκος Γιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας και από παιδί έχει μια μεγάλη αγάπη, τη ζωγραφική. Ήρωες που γεννιούνταν από τα μολύβια του, τέρατα τρομερά και ιππότες γυαλισμένοι, κατσαρομάλλες μάγισσες και σκούπες ιπτάμενες, κάθε στιγμή και ένας νέος φίλος, αλώνιζαν σκανδαλιάρικα ανάμεσα στα βιβλία και τα τετράδιά του. Αυτοί οι ήρωες έμελλε να γίνουν και οι πρωταγωνιστές των δικών του ιστοριών κρατώντας πλέον συντροφιά σε μικρά και… μεγαλύτερα παιδιά που αγαπούν τα παραμύθια όσο και αυτός. Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της IBBY και έχει εικονογραφήσει βιβλία για τις εκδόσεις Σαββάλας, Ψυχογιός, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Ελληνοεκδοτική κ.ά. Το 2014 οι εικόνες του έντυσαν την παράσταση «Το παραμύθι της Ανάσας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ το 2015 ήταν εικονογράφος του καλοκαιρινού τεύχους του περιοδικού «Διαδρομές» (εκδ. Ψυχογιός, Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου). Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις εικονογράφησης, εφημερίδες και περιοδικά. Εργογραφία: Ο Χάρης θα πετάξει - Εκδόσεις Φυλάτος (εικονογράφηση), Κερδιστανοί, χανιστανοί και μια χαδιάρα φάλαινα - Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (εικονογράφηση), Ο καρκινόδρακος - Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (εικονογράφηση), Το παραμύθι της Ανάσας - Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (εικονογράφηση), Ο Αχινός και η σαρδέλα - Εκδόσεις Βάρφη (εικονογράφηση), Διαθεματικότητα στο νηπιαγωγείο - Εκδόσεις Ακμή (εικονογράφηση), Η Ονειροπαγίδα - Εκδόσεις Βάρφη (εικονογράφηση), Οι δώδεκα μήνες παίζουν κουκλοθέατρο – Εκδόσεις Βάρφη (εικονογράφηση), Ο μάγειρας ο Νικολός - Εκδόσεις Βάρφη (εικονογράφηση),Χριστούγεννα στον κόσμο - Εκδόσεις Βάρφη (Εξώφυλλο),Κουκλοταξίδια στη χώρα των συναισθημάτων - Εκδόσεις Βάρφη (εξώφυλλο),Ο Λαχαπού από τη ζούγκλα της χώρας καμαμπού - Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη (εικονογράφηση), Διαδρομές – Εκδόσεις Ψυχογιός, Κύκλος του Ελληνικού παιδικού βιβλίου, Ένα παρατσούκλι και για μένα παρακαλώ!!!! - Εκδόσεις Ψυχογιός (εικονογράφηση),Τι να κάνουμε τι-τι το νερό για να σωθεί - Εκδόσεις Διάπλους (εικονογράφηση), Θέλω να γυρίσω σπίτι μου - Εκδόσεις Βάρφη (εικονογράφηση), Η σβήστρα που έγραφε - Εκδόσεις Βάρφη (εικονογράφηση), Το ποντίκι στη στέγη - Εκδόσεις Ψυχογιός (εικονογράφηση), Οι ουφ και οι Φου - Εκδόσεις Ψυχογιός (εικονογράφηση), Το μυρμήγκι και η πεταλούδα - Εκδόσεις Σαββάλας (εικονογράφηση), Ο ψεματούρης - Εκδόσεις Σαββάλας (εικονογράφηση),Οι σκανταλιές του μικρού Σεβαστιανού - Εκδόσεις Διάπλους (εικονογράφηση),Στη χώρα των…θαυμάτων - Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη (Κείμενο/εικονογράφηση)

Γκιμοσούλης Κωστής: γεννήθηκε στην Αθήνα. Γράφει διηγήματα, όπως η Κραυγή της πεταλούδας. Καμιά φορά αυτά τα διηγήματα μεγαλώνουν και γίνονται νουβέλες ή μυθιστορήματα, όπως τα Μια νύχτα με την Κόκκινη, Ανατολή, Χέρι στη φωτιά, Βρέχει φως, Το θηρίο είναι παντού, η ταξιδιωτική νουβέλα Εξομολόγηση σ’ έναν κολομβιανό σκύλο, Το φάντασμά της, Το αηδόνι στο πόδι της. Γράφει και ποιήματα (O ξυλοκόπος πυρετός, Αγία μελάνη, Το στόμα κλέφτης, Επικίνδυνα παιδιά, Αγάπη από ζήλια). Το 2001 εκδόθηκε ένα βιβλίο του που περιέχει ποιήματα, διηγήματα και ζωγραφιές με νερομπογιές και ονομάζεται Μαύρος χρυσός, ενώ το 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο Για να μάθεις να πετάς, με ιστορίες-παραμύθια για μικρούς και για μεγάλους, και με εννέα ζωγραφιές του Γιάννη Ψυχοπαίδη εμπνευσμένες ειδικά γι’ αυτές. Το 2013 εκδόθηκε το Δυο μήνες στην αποθήκη, μια προσωπική μαρτυρία από την παραμονή του σε νοσοκομείο. Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο Τα παράξενα που δεν ξεχνάμε, που περιλαμβάνει μικρά πεζά, ποιήματα και σχέδια του ίδιου και το 2016 το αφήγημα Ο μέσα και ο έξω.
Έργα του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Για το βιβλίο του Ο ξυλοκόπος πυρετός πήρε το βραβείο Μαρίας Ράλλη για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. Το Μια νύχτα με την Κόκκινη επανακυκλοφορεί τώρα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.


Γκούβας Αντρέας: γεννήθηκε στην Αθήνα. Από μικρός ζώντας σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος είχε πολλά διαφορετικά μουσικά ερεθίσματα. Κέρδισε πανελλήνιο βραβείο σε μαθητικό διαγωνισμό μουσικής σύνθεσης σε ποίηση Κώστα Κρυστάλλη το 1979. Στον Βόλο ήρθε το 1984 από όταν και κατοικεί. Παράλληλα με την εργασία του σαν τραπεζοϋπάλληλος, έπαιζε σαν πιανίστας σε piano bar στη χρυσή εποχή τους αλλά και επί 11 χρόνια σαν συνοδός πιανίστας στη δημοτική σχολή χορού Δήμου Βόλου, όταν και ξεκίνησε να συνθέτει σε παραστάσεις της σχολής στο Δημοτικό θέατρο Βόλου. Επίσης έχει πολλές εμφανίσεις σε πολλές εκδηλώσεις στον Βόλο αλλά και στο Μέτσοβο. Είναι επίσης πτυχιούχος Βυζαντινής μουσικής. Τον Νοέμβριο 2014 στα Δεληγιώργεια συνεργάστηκε με την υψίφωνο Ιόλη Σκουρτοπούλου σε μουσικές Χατζηδάκη και Ιταλικά τραγούδια. Συνεργάζεται με την κυρία Μαρία Αρφέ σε παραστάσεις της και συνθέτει μουσική για παιδικές παραστάσεις και παραμύθια.

Γκούντα ΄Αννα: γεννήθηκε στο Λιτόχωρο. Τελείωσε το Γενικό Λύκειο Λιτοχώρου και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη Αγγειοπλάστης - Κεραμίστας. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το θέατρο ως ηθοποιός, και ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού στον Πήγασο, σε συλλόγους και σχολεία της Πιερίας. Από το 1989 είναι ηθοποιός του Θεάτρου Πήγασος στην πόλη της Κατερίνης με πλήθος έργα στο ενεργητικό της. Ασχολήθηκε με την κατασκευή κούκλας, κουκλοθεάτρου, μαριονέτας και κούκλας μαύρου θεάτρου. Συμμετείχε σε ομαδική έκθεση με μαριονέτες στο Στοουνγουερ. Παρακολούθησε σεμινάρια θεάτρου με δασκάλους, τους Σωτήρη Χατζάκη, Έρση Δρίνη, Σάββα Στρούμπο Θεόδωρο Τερζόπουλο. Έχει κάνει περιοδεία σε πόλεις της Ουκρανίας παίζοντας Αριστοφάνη. Συμμετείχε σε θεατρικά φεστιβάλ των Γυναικών της Μεσογείου με έργα του Κοκτώ και του Ντάριο Φο. Έχει δυο κόρες και ζει στο Λιτόχωρο.
Δημητρακοπούλου Στέλλα: ζει στον Βόλο και εργάζεται ως Μαθηματικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συντονίστρια της σχολικής λέσχης ανάγνωσης «Ο Μικρός Θαλής» και της λέσχης ανάγνωσης ενηλίκων «Θαλής+Φίλοι» του Βόλου. Είναι Πρόεδρος στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία - Παράρτημα Μαγνησίας και Συντονίστρια-Επιμορφώτρια Μαγνησίας του Προγράμματος Εθελοντισμού «Νοιάζομαι+ Δρώ», που υλοποιείται στα Δημόσια σχολεία υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Δημητρόπουλος Παναγιώτης: Γεννήθηκε στα Χανιά. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια τα έζησε στην Αμαλιάδα. Το 1997 επιτυγχάνει σε Πανελλαδικό Διαγωνισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και κατατάσσεται με τον βαθμό του Λοχία στον Ελληνικό Στρατό όπου υπηρετεί μέχρι και σήμερα και φέρει τον βαθμό του Αρχιλοχία (ΠΖ). Έχει λάβει μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές στο ΚΟΣΟΒΟ και έχει τιμηθεί με εύφημο μνεία από το ΝΑΤΟ το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΣ για την προσφορά του αυτήν. Από το 2010 έχει εισαχθεί στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Πολιτισμού και βρίσκεται στο 3ο έτος της φοίτησής του. Είναι Γεν. Γραμματέας του Πολιτιστικού Σύλλογου Κοντοπούλων Κεραμειών. Το 2014 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων. Πλούσια η δράση του στα κινήματα Γονέων σε Χανιά και Παλλήνη Αττικής. Συγγραφικά του έργα: 1. Το χρυσαφένιο κουκούτσι, εκδόσεις Περίπλους, 2014 2. Η Μαγεμένη ευχή, εκδόσεις Anima, 2015. 3. Ο Μπαμπάς μου.. Ο ήρωάς μου, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, 2016, 4. Τρεις νύχτες.. Ένα Θαύμα, εκδόσεις ΣΑΙΤΗΣ, 2016. 5. Το Μυστικό της Γαλέρας, εκδόσεις Αρτέον, 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου