Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

ΒΙΟΓΡΑΦΙΙΚΑ 2ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ (Α-Β)



Αγγελίδου Μαρία: γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία και λογοτεχνία στην Αθήνα και στη Ζυρίχη. Ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση και έχει μεταφράσει πάνω από 1000 βιβλία, τα μισά από τα οποία είναι για παιδιά. Για τις μεταφράσεις της έχει βραβευθεί τρεις φορές από την Ελληνική Εταιρία Μεταφραστών Λογοτεχνίας και την ΙΒΒΥ. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων γνώσεων: *ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, 4 τόμοι, εικονογρ. Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. Παπαδόπουλος (Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων) Σειρά ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΙΠΕ… *Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα, εικονογράφηση Φωτ. Στεφανίδη, εκδ. Αερόστατο (βραβείο Διαβάζω παιδικού βιβλίου γνώσεων) *Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος, εικονογρ. Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. Μεταίχμιο (βραβείο παιδικού βιβλίου γνώσεων 2013 από τον Κύκλο Παιδικού βιβλίου) *Ιστορίες που τις είπε η Θάλασσα, εκδ. Μεταίχμιο (Κρατικό βραβείο παιδικού βιβλίου γνώσεων 2013) *Ιστορίες που τις είπε ο Δρόμος, εκδ. Μεταίχμιο (βραβείο παιδικού βιβλίου γνώσεων 2014 από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου) *Ιστορίες που τις είπε η Αγορά, εκδ. Μεταίχμιο *Ιστορίες που τις είπε το Φως, εκδ. Μεταίχμιο *Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα, εικονογρ. Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. Μεταίχμιο Σειρά ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΕ ΕΞΙ ΧΡΩΜΑΤΑ εικονογρ. Κατερίνα Βερούτσου, εκδ. Μεταίχμιο Πρώτος τόμος: το Κόκκινο Δεύτερος τόμος: το Χρυσό (ακολουθούν: Μαύρο, Άσπρο, Πράσινο, Γαλάζιο) Πολλά από τα έργα της κυκλοφορούν στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά και τα γερμανικά. Προσκεκλημένη των Α’- Κι Β’βάθμιων διευθύνσεων σε όλη την Ελλάδα έχει οργανώσει για τους εκπαιδευτικούς σεμινάρια με θέμα Η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα. Και έχει παρουσιάσει μέσω της μυθοπλασίας θέματα από την αρχαία και βυζαντινή ιστορία, καθώς επίσης και από τη μυθολογία σε παρά πολλά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας, της επαρχίας και της Κύπρου.
Αισώπου Μάρω: γεννήθηκε στον Βόλο, όπου και κατοικεί τα τελευταία χρόνια. Εκπαιδεύτηκε στην Αμερική στην ενεργό συμμετοχή των γονέων στην εκπαίδευση του κωφού παιδιού προσχολικής ηλικίας και δραστηριοποιήθηκε στη χώρα μας στον τομέα αυτόν. Επιμελήθηκε τη μετάφραση και την έκδοση στα Ελληνικά της σειράς του John Tracy Clinic με μαθήματα για γονείς κωφών παιδιών. Από το 2000 φοιτά στο Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και ασχολείται με το Θέατρο ως ηθοποιός και συγγραφέας.Το θεατρικό της έργο ''Η παραπαίουσα Κόρη'' ανέβηκε το 2009 από το Θεατρικό εργαστήρι και το 2015 από το 5ο Λύκειο Βόλου, ενώ το παιδικό ''Σάρα , η σαρανταποδαρούσα με τα τριανταεννέα πόδια'' παίζεται για τα σχολεία της περιοχής μας. Πρόσφατα το κείμενο του έργου κυκλοφόρησε και σε βιβλίο από την ΗΡΑ Εκδοτική. Συνεργάζεται επίσης, με το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το θέμα της εισήγησής της το έκανε παραμύθι με τον τίτλο ''Ακου να δεις ". Συμμετέχει στην ομάδα προφορικής ποίησης Volos Poetry Slam, όπου ποιητές της πόλης μας γράφουν και παρουσιάζουν τα ποιήματά τους προφορικά στο κοινό. Είναι μέλος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ και του ΠΟΦΑ, ενώ έχει συμμετάσχει σε Φεστιβάλ Αφήγησης, Βιβλίου και ποιήματά της και παραμύθια έχουν αποδοθεί στην γραφή Braille και στην Ελληνική Νοηματική γλώσσα . Από το 2014 είναι υπεύθυνη της δράσης παραμυθιού στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.
Αίσωπος Δημήτρης: πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας (ΠΤΕΑ) και εργάζεται ως ειδικός παιδαγωγός. Έχει επάρκεια στη γραφή Braille και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Πρόγραμμα Σπουδών «Ειδική αγωγή και εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα στο γραπτό και προφορικό λόγο». Είναι Teacher4Europe από το 2015. Έχει συμμετάσχει σε πρόγραμμα Commenius (2009). Έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου (ΙΕΛ) στο πρόγραμμα Hamnosys και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε πιλοτικό πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας σε νήπια και προνήπια. Δίδαξε ως επιμορφωτής ενηλίκων την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα σε Κ.Ε.Κ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο: Ψυχοκινητικά παιχνίδια για κωφά/βαρήκοα παιδιά (συνεργασία με Γιώτα Κούγιαλη), από τις Εκδόσεις Ήβη
Αλεξάνδρου Γιώτα: αγαπούσε από παιδί τις ιστορίες. Γι' αυτό σκαρφιζόταν παραμύθια που ζωντάνευαν με αυτοσχέδιες κούκλες για τους φίλους της στη γειτονιά. Μεγαλώνοντας, αποφοίτησε πρώτη, με άριστα, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας, έμαθε πώς να λέει ιστορίες μέσα από το δράμα και το θέατρο. Παρακολούθησε, επίσης, σεμινάρια κουκλοθεάτρου και θεάτρου σκιών, μουσικοκινητικής αγωγής και αφήγησης παραμυθιών. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως ηθοποιός και ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε δημοτικά σχολεία καθώς και ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σήμερα, υπηρετεί ως νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της SCBWI Greece (Society of Children's Book Writers and Illustrators). Για το παραμύθι "Ο Αλέκος στη Χώρα των Παθημάτων" τιμήθηκε με τον Α΄ Έπαινο Παραμυθιού από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου το 2013. Για την ιστορία "Φένια, η αγαπημένη των ήχων" τιμήθηκε με Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2012. Για το παραμύθι "Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών" τιμήθηκε με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2008
Αναστασοπούλου Ελένη: Περιφερειακή Δ/ντρια Εκ/σης Θεσσαλίας. Υπηρέτησε ως νηπιαγωγός για 20 και πλέον χρόνια, στη συνέχεια ως υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων και ως Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής. Είναι κάτοχος δυο μεταπτυχιακών τίτλων και διπλωματούχος διετούς μετεκπαίδευσης, Διδασκαλείο του ΑΠΘ, ετήσιας ειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή στο Τμήμα Επιστημών Υγείας του ΤΕΙ Λάρισας και Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος Πιστοποίησης Δεξιοτήτων και Γνώσεων στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών- Α και B Επιπέδου. Συμμετείχε σε πολλά επιμορφωτικά προγράμματα και συνέδρια. Δημοσιεύσεις της υπάρχουν σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού με πολυετή φοίτηση στην ομάδα του Λάκη Κουρετζή. Έχει συγγράψει κι επιμεληθεί βιβλία παιδαγωγικού ενδιαφέροντος. Κείμενά της φιλοξενούνται στο διαδίκτυο σε σελίδες λογοτεχνικού περιεχομένου. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, αλλά και του εθελοντικού ανθρωπιστικού συλλόγου ΦΙΛΟΤΗΣ με δράση στην Ελλάδα και στην Αφρική, την οποία κι έχει επισκεφτεί για προσφορά εθελοντικού έργου.
Ανεστοπούλου Αθηνά: γεννήθηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας και διαμένει μόνιμα στον Βόλο. Είναι πτυχιούχος του Τ.Ε.Ι. Διοίκησης και Οικονομίας με εξειδίκευση στη Στελέχωση Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Πάτρα. Στο παρελθόν έχει λάβει την πιστοποίηση παιδαγωγικής κατάρτισης από την ΑΣ.ΠΑΙ.ΤΕ Βόλου και σήμερα φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ε.Α.Π. με τίτλο «Στέλεχος Τουριστικών Επιχειρήσεων». Για δέκα περίπου χρόνια έχει εργαστεί ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ειδική Αγωγή Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης σε Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε διάφορα προγράμματα, όπως Καλλιπάτειρα, Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικά προγράμματα, εκθέσεις και διαγωνισμούς. Έχει την επιμέλεια, τη συγγραφή και την έκδοση ενός βιβλίου «Μύθοι του Αισώπου» μαζί με τη συνάδελφό της Μπαλαφούτη Ελένη. Συγχρόνως από το 2001 έως και σήμερα εργάζεται ως εισηγήτρια στην Εκπαίδευση Ενηλίκων σε προγράμματα Τουρισμού, Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων και Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους Εργασίας σε ΚΕΚ, ΟΤΕΚ, ΟΑΕΔ και στην ΕΣΑμεΑ σχετικά με την Αναπηρία και την Απασχόληση. Επίσης, είναι ταμίας στο Σωματείο «Μάγνητες Τυφλοί» και διατελεί πρόεδρος στο Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία «ΑΣΑΜ Μάγνητες Πειρατές». Τέλος, έχει συμμετάσχει σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, σε ένα συνέδριο ως εισηγήτρια «Τουρισμός χωρίς εμπόδια» και σε παρουσιάσεις σε σχολεία και υπηρεσίες αναφορικά με τις αρχές Κινητικότητας και Συνοδείας Τυφλών, καθώς και σε αθλητικές δράσεις.
Αρτζανίδου ΄Ελενα: γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι το Νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή χρονογραφημάτων και άρθρων για την εφημερίδα Θεσσαλονίκη-Μακεδονία. Επίσης διδάσκει παιδική λογοτεχνία («Δημιουργώ από το μηδέν») στα Εργαστήρια Βιβλίου του Ιανού. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Αναλυτική εργογραφία της μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό ιστολόγιό της (blog): http://ardjanidou.psichogios.gr. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία της ΜΕ ΛΕΝΕ ΠΡΟΜΙΣ, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο περιοδικό The White Ravens 2007, ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΑ ΕΓΩ!, ΤΑ ΓΥΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΛΕΝΑΣ, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΤΖΙΜΗΣ, ΤΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΑΡΦΙΡΩΣ, Ο ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ, ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΙΑ, ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΙΖΟΛΔΗΣ, ΑΓΗΣ Ο ΜΑΘΗΜΑΓΟΣ, ΚΙ ΕΣΥ, ΜΑΜΑ… ΤΟΝ ΧΑΛΒΑ ΣΟΥ και ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ.
Αυτζής Μερκούριος: Από παιδί είχα μια ιδιαίτερη σχέση με τη φύση και τις μυρωδιές του κάμπου. Τα βιώματα αυτής της εποχής σημάδεψαν τη ζωή μου κι όταν έγινα δάσκαλος και ήρθα σε επαφή με το παιδί, αγάπησα το λογοτεχνικό βιβλίο. Σπούδασα θέατρο, μετεκπαιδεύτηκα στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, μεταπτυχιακά στο ΕΚΠΑ και είμαι κάτοχος μάστερ Λογοτεχνίας. Παράλληλα συμμετέχω ως ομιλητής σε συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες με θέματα που αφορούν τη λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Είμαι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελλ. Τμήμα της IBBY) από το 1998 και το διάστημα 2002 – 2014 διετέλεσα Σύμβουλος και Έφορος στο Δ. Σ. αυτού. Από το 2015 επιμελούμαι τη στήλη «Ζήτω η περιέργεια!» στο ένθετο «Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου» της ηλεκτρονικής εφημερίδας Η Φωνή της Κω – Kosvoice.gr. Το ανέκδοτο θεατρικό μου έργο «Αν τα παιδιά έχτιζαν το αύριο» απέσπασε το 1994 διάκριση από τη Γ.Λ.Σ. Συνολικά μέχρι τώρα έχω τιμηθεί τρεις φορές. Κείμενα μου έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές του “Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου”, της “Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς” και στο βιβλίο “Η Γλώσσα μου” της Τετάρτης Δημοτικού. Το Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου, Ελληνικά Γράμματα (2004), έχει συμπεριληφθεί στα White Ravens της Βιβλιοθήκης του Μονάχου. Εργογραφία: Από τις εκδόσεις Μίνωας: Ο Σοφούλης της Βίβλιπουτ & Το τραγούδι του κότσυφα. Ελληνικά Γράμματα: Ιστορίες που λαμπυρίζουν…, Ουρανοκαμώματα, Ώρα Καλικαντζάρων, Η μαμά πάει σχολείο, Ώρα Λαμπρής & Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου. Εκδόσεις Παρρησία: Οι νότες του παππού ταξιδεύουν & Ο Ίωνας, η μάγισσα Νύχτα και το αστέρι των Χριστουγέννων. Εκδόσεις Ψυχογιός: Όστρακο στα μαλλιά, Τα Χριστούγεννα του Αλήτη, Ένα ψυγείο για τον Ορφέα, Οικολογικές διακοπές για όλο το χρόνο (Νήπια, Α΄ & Β΄ τάξη), Μέτωπο στον καθρέφτη, Ο Ορφέας και οι αθλητές του ανέμου, Ο Ορφέας και οι νταήδες με τα κίτρινα ποδήλατα, Τρελό μου αμαξίδιο & Γιασμίν, μια ζωή από την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου